HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2021.08.19. 15:21 (F)ordító

Allister Heath: A romlás és az önhittség végül megdönti az Amerikai Birodalmat

Címkék: terrorizmus USA EU Kína Közel-Kelet

Az Egyesült Államok minden fronton visszavonulóban van és alkalmatlan politikusai képtelenek megállítani a hanyatlást 

Egyetlen birodalom sem örök: végezetül mind elbukik, önhittség és megalázottság közepette. Az elfuserált afganisztáni kivonulás szívszorító emberi szenvedéstörténete pusztán csak a legutóbbi jele az amerikai korszak végének: Washington már nem a világ csendőre, miközben a terjeszkedő, autoriter regionális hatalmak közötti összecsapások zavaros jövője integet felénk.

Már messze vannak a késői 1980-as és korai 1990-es évek, amikor Amerika globális befolyása csúcson volt. A Reagan-i újjászületés, a berlini fal leomlása, a kommunizmus és gulágjainak bukása, a Szilikon-völgy* Szilícium-völgy felemelkedése és az internet feltalálása, Kuvait felszabadítása: ezek voltak a hegemón USA arany évei, a Pax Americana dicső napjai, amelyek lezárták az emberiség legzavarosabb évszázadát.

Hollywood magasan hordta a fejét és mindenki olyan akart lenni, mint Amerika, úgy akart szavazni és fogyasztani, mint Amerika és mintha úgy is történt volna. A közös piac 1992-es megalakítása Európában kísérlet volt Amerika leutánzására, ugyanabban az évben a kínai Csiang Cö-min bejelentette a korszakváltást jelentő „szocialista piacgazdaságot”. 

Mégis mindez – miközben távolról sem volt közmegegyezés a jólét és annak elérési módja tekintetében – kegyetlen tévút volt, az amerikai elvek túláradása. Ezek után minden elromlott. Paradox módon a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nem döntötték meg az amerikai birodalmat: felébresztettek egy alvó óriást és hazafias felbuzdulást okoztak, és egy alternatív történelem egy erőteljes, de viszonylag rövid ideig tartó megtorlást jegyezhetne fel, Bin Laden azonnali kiiktatásával. Ehelyett egy évtizedet kellett várnunk, míg Bin Ladent kivégezték Pakisztánban (már maga a tény, hogy egy állítólagos szövetségese rejtegette, bizonyítéka Amerika hanyatló erejének) és a világnak el kellett szenvednie a Közel-Kelet hosszas, félszívvel végzett és végezetül katasztrofálisan kontraproduktívnak bizonyuló átformálását.

Húsz év elmúltával Amerika világméretű terve romokban hever, elitjei szinte minden kérdésben összezavarodtak, az afganisztáni visszavonulás során látott ostobaság és alkalmatlanság bizonyítja, hogy nem értik a világ többi részét, és nemhogy a világot, de még saját országukat sem tudják kormányozni. Elvakítva a leegyszerűsítő általánosítástól már nem értik a vallási, törzsi, történelmi és nemzeti különbségeket vagy azt, hogy az országok miért akarják saját magukat kormányozni. 

Akárhova nézünk, Amerika terve kudarcot vallott. Például az, ahogy Washington katonailag, jogilag és az „eurodollárral” támogatta az Európai Egyesült Államok létrejöttét. A Brexit a vég kezdetét jelezte ennek a disztópikus építménynek: mások is el fogják hagyni az EU-t, vagy a közelgő migránsválság – Afrikából és a Közel-Keletről tízmillió akarnak kivándorolni, miközben az EU-ban toxikus kísérletek lesznek a migránsok „elosztására” – vagy populista lázadások, vagy gazdasági összeomlás miatt. 

A Közel-Keleten minden ország vagy terület, amelyhez Amerika hozzányúlt, káoszban van. Afganisztán ismét a tálibok kezére került. Irak egy rémálom, Szíriában tömeggyilkosságok történtek a Nyugat szeme előtt és Líbia is katasztrófa. A Clinton-féle izraeli-palesztin béketerv elbukott: a gázai kivonulás csupán feltüzelte az antiszemita Hamász terroristáit. A Biden-kormányzat továbbra is hízeleg a kétarcú iráni rezsimnek. Nem látják, hogy atomfegyvert akarnak és Izraelt elpusztítani? Ami az Öböl-államokat illeti – melyek nagyrészt amerikai protektorátusok –, mi lesz a sorsuk, amikor az olajkereslet összeomlik a karbonsemlegesség eredményeként? A Közel-Kelet bajai még csak most kezdődnek. 

Amerika visszavonulása Ázsiában is látványos. Kína a kapitalizmusnak köszönhetően gazdag és erős lett, ami önmagában az amerikai ideológiai expanzionizmus egyik nagy diadala. De népessége nem lelkesedik a demokráciáért. Peking leszámolása a nagyvállalkozókkal és más független hatalmi forrásokkal halálos komolyságát demonstrálja és a saját birodalmi múltjához való visszatérés vágyát. 

Kínát nem lehet már visszatartani: megszerezte Hongkongot, és egyszer Tajvan ellen fog fordulni. És akkor mi lesz? Amerikát belerántják a nukleáris III. világháborúba, a kevés amerikai birodalmi sikertörténet egyikével, Japánnal együtt? Így fog minden összeomlani? Vagy Washington inkább odébbáll? És mi van Indiával és Pakisztánnal? 

Teljes a zűrzavar: A Pax Americana Kuvait megmentésén és a jugoszláv konfliktus lezárásán kívül semmi lényegeset nem ért el az elmúlt 30 évben. Amerika hatalmas belső bajokkal küzd: a jogállam romokban, a Bidenhez hasonló másodosztályú gerontokratákhoz való vonzódása példa nélküli. Önbizalomhiánnyal terhelt elitjei a bizarr „ébredés” szorításában egy nihilista, ellenszenves önutálat köré csoportosulnak, nincsenek már átadható értékei, sem a kapitalizmus, sem a demokrácia, sem az amerikai álom. Hogy lennének képesek legyőzni a valódi gonoszokat azok, akik az önmagukban megtalált „mikroagresszióktól” rettegnek? Ami a közvéleményt illeti, ők nem akarnak tudomást venni a világ többi részéről: hogyan, milyen körülmények között kerülhetné így el az USA birodalma a végső hanyatlást? 

Sikerülhetett volna az amerikai intervenció Afganisztánban és Irakban?  Hayekiánusként, aki hiszi, hogy Végzetes Önhittség azt gondolni, a kormányok képesek sikeresen központosítottan tervezni a világot, korábban jogosan lehettem szkeptikus. Azonban 2001. szeptember 11-ének sokkja tévesen arra vezetett, hogy egyetlen egyszer elhiggyem, egy teljeskörű imperialista invázió talán beválhat, és a liberális demokrácia és a kapitalizmus elterjed a régióban. Az érvelés egyszerű volt: Amerika már tett ilyet Japánban MacArthur tábornokkal, aki egy nagyon eltérő társadalmat demokráciává alakított, és Németországban is, hát miért ne sikerülhetne ez Irakban is? Ehhez hatalmas szárazföldi haderő kellett volna, sokkal nagyobb, mint amit valaha is bevetettek, a társadalom teljes átvétele és évtizedekig tartó megszállás, ami valószínűleg úgyis kudarcot vallott volna. 

Én megtanultam a leckét: a gyakorlatban Amerikának soha nem lenne szabad megkísérelni államot építeni. A változásnak spontánnak és szervesnek kell lennie, mert másképp fenntarthatatlan. Igen, az al-Kaidához és a mai Iránhoz hasonló fenyegetéseket erőteljesen kell elhárítani, és a népirtásokat megakadályozó humanitárius intervenció kötelező, de a totális liberális imperializmus óhatatlanul visszaüt. 

A Nyugat elveszítette az irányítást: tömeges népmozgások, valutaháborúk és természeti erőforrások miatti csaták jönnek. Az Amerikai Birodalom legalább hitt a szabadságban és a demokráciában, ami a helyébe lép, az még tettetni sem fogja, hogy liberális. 

https://www.telegraph.co.uk/news/2021/08/18/witnessing-collapse-american-empire/

*Köszönöm az észrevételt!

251 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr2516665046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.08.21. 16:04:28

"Amerikát belerántják a nukleáris III. világháborúba, a kevés amerikai birodalmi sikertörténet egyikével, Japánnal együtt?"

Amerika elõbb fog nukleáris háborút kezdeni, az agyhalott elitjétõl még az is simán kitelik.

Japán pedig minden, csak nem sikertörténet. A japán társadalom hát... elég fura innen nézve. Ráadásul viharos tempóban öregszik. Szerintem inkább arra példa, hogy a demokrácia amit az amcsik lelkesen exportálni akarnak, inkább csak az euroatlanti civilizációban mûködik.

Az amcsi elit pedig mintha betlire játszana, az európai kollégáikkal együtt.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.08.21. 17:00:18

Az ígéretesen induló Bidenből tömeggyilkost faragtak az események. Szép karrier. A kilencéves kislány combjaira nyilvánosan élvezkedő idióta tegnap is csak annyit tudott győzelmi hangon bejelenteni, hogy sikerült minden amerikait kimenekíteni Afganisztánból. Semmi önkritika, miután az elmúlt hetekben segget csinált a szájából.

Néhány további hozzáfűzni való egy-egy kiragadott szövegrészhez:

"A Clinton-féle izraeli-palesztin béketerv elbukott: a gázai kivonulás csupán feltüzelte az antiszemita Hamász terroristáit."

Ne álljunk Izrael mögé, amikor éppen nem muszáj. A békét jelképező képzeletbeli labda évtizedek óta az izraeli térfélen pattog. Nemes egyszerűséggel: Izrael takarodjon Palesztinából, ami jogilag nem az övé, és onnantól lehet megegyezés, addig nem. A zsidó állam nemzetközi jogot sért az 1948-ban az ENSZ egyezmény által palesztinoknak ítélt területek megszállás alatt tartásával. Ennek voltak előzményei persze (arab-izraeli háborúk) és történetesen nem Izrael volt az agresszor, de akkor is, lényegen ez nem változtat.

A Ciszjordániából és a Golánról való kivonulás helyett folyik az annektálás - egyre több és több részt hasít ki Izrael Palesztinából az előző Trump-adminisztráció nyílt, és egyelőre a mostani Biden-féle kormányzat hallgatólagos támogatása közepette.

"Amerikát belerántják a nukleáris III. világháborúba, a kevés amerikai birodalmi sikertörténet egyikével, Japánnal együtt?"

Nem lesz közvetlen háború nagyhatalmak között, pláne nem a III. vh. formájában. 1945 után e tekintetben megváltozott minden, az atomfegyverek korát éljük. Atomhatalmak pedig nem fognak háborúzni. Ahogy a mondás tartja: aki először lő, az hal meg másodjára. Ezzel tisztában van Oroszo. és Kína is Ráadásul Oroszo. gyenge, még ha katonailag erős is - semmi érdeke nem fűződik háborúba bocsátkozni. Szóval ettől nem kell tartani, ez fantazmagória. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy visszatért a hidegháború, és a borús fejlemények - a diplomáciai csörték, a fegyverkezés és hadgyakorlatok közepette nem lehet csodálkozni azon, ha sokan általános háborútól tartanak. Ami mégsem lesz - a fegyverkezés mindegyik fél részéről védelmi célokat szolgál, erőfitogtatás csupán.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne háború most és ne lenne a jövőben sem. De nem nagyhatalmak, katonai tömbök között, hanem a tömbök közötti periférikus zónákban és a harmadik világban - lásd Ukrajna, Afganisztán, Afrika. Ezekben a fegyverekkel is vívott játszmákban közvetve a katonai nagyhatalmak is ott vannak - csak úgy mint anno Koreában, Vietnamban, Angolában, Mozambikban, stb.

De a nagyhatalmi tömbök lakosságai védve vannak a másik fegyvereitől.

Mindezzel együtt egyre szarabb világban élünk és Amerika valóban hanyatlik. Azért temetni még nem kell. Személy szerint én még adnék esélyt neki.

laci_52 2021.08.21. 17:36:00

"A Közel-Keleten minden ország vagy terület, amelyhez Amerika hozzányúlt, káoszban van. Afganisztán ismét a tálibok kezére került. Irak egy rémálom, Szíriában tömeggyilkosságok történtek a Nyugat szeme előtt és Líbia is katasztrófa. A Clinton-féle izraeli-palesztin béketerv elbukott: a gázai kivonulás csupán feltüzelte az antiszemita Hamász terroristáit. A Biden-kormányzat továbbra is hízeleg a kétarcú iráni rezsimnek. Nem látják, hogy atomfegyvert akarnak és Izraelt elpusztítani? Ami az Öböl-államokat illeti – melyek nagyrészt amerikai protektorátusok –, mi lesz a sorsuk, amikor az olajkereslet összeomlik a karbonsemlegesség eredményeként? A Közel-Kelet bajai még csak most kezdődnek."

Ezekből majdnem minden igaz, egy kivétel van: Irán, amely egyszerűen saját biztonsága érdekében akar atomfegyvert, mert Izraelnek is van! Egyébként az USA egyezkedése Iránnal nem hízelgés, hanem reálpolitika.

eloi 2021.08.21. 17:50:44

Minden romlás alapja a közös hit, közös vallás, közös erkölcsiség, és a közös célok feladása!

A Talibánnak sem volt szinte semmilye, a sárkunyhókban, barlangokban élve, DE ERŐS HITÜK az volt/van!

A Nyugatnak a kereszténységnek, mint közös hitnek, közös erkölcsi mércének és közös "habarcsnak" a feladása, kidobása után, nem maradt semmije, ami hosszútávon összetartsa. Még a nemzeteket is verik szét, tehát még a haza, hazaszeretet, patriotizmus sem lesz, ami összekovácsolná a népeket, embereket!

A Európai Unió egyre több bevándorlót/honfoglalót akar, mert csak a gazdaságban gondolkodik. Akikből sosem lesz hazafi. ...
Mindezek a vég kezdetét jelentik.
Nem lesz gyors, de szépen haladunk efelé.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.21. 18:00:53

Vissza kell térniük az alapokhoz: America First!

eloi 2021.08.21. 18:04:51

@laci_52: Pakisztánnak már most közel kétszáz atomtöltete van! Muszlim ország...
Mint a szomszéd Afganisztán... Vajon meddig tarthat ott is "rendszert váltani"???

Nem a nagyok fogják elkezdeni a III. Vh-t, akár atommal. Hanem azok, ahol hetek alatt jöhet egy másik rendszer, egy "küldetéses", vallási, fanatikus új vezetéssel.
Ezek lakossága jórészt tanulatlan és erősen vallásos - vagy bele van kényszerítve - nem fognak tüntetni egy (atom)háború ellen! Sőt!
Allah erejének fogják tartani, amivel megtisztítják a földet a hitetlenektől. Tőlünk.

Ott nem fog egy környezetvédő, jogvédő, NGO sem mozgalmat szervezni, azzal, hogy jajj, de akkor elszennyezzük a földet is. Majd Allah megoldja...

Ne feledjük, hogy ott tömegek simán elhiszik, hogy ha felrobbantják magukat, 72 szüzet kapnak szexrabszolgának a Mennyben! Igaz, testük nem lesz...

Szóval nem egy biztonságosabb világ felé teszünk nagy lépéseket éppen, hanem fordítva. És sajnos itthon is, az EU-ban is. Addig baszogatjuk egymást ideológiai és politikai alapon, míg mindenki mindenkit gyűlölni nem fog.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.21. 18:05:37

@laci_52: Izraelnek kizárólag a muszlim számbeli fölény kiegyensúlyozásához van szüksége atomfegyverekre. Egyetlen esetben használná, hogyha az egyesült muszlim erők úgy megszorítanák saját országán belül a hagyományos hadviselés terén, hogy állami léte kerülne veszélybe.

apro_marosan_petergabor 2021.08.21. 18:21:37

A téma érdekes, az indítóban felbukkannak tárgyalandó megfigyelések, de a megfigyelések nagyon véleményesek...
1. Az indító nem veszi észre, maga a liberális demokrácia beteg. Ahol nincsenek szabályok, ahol a nemzet szétdarabolása és az individumm óriássá aránytalan nagyítása a cél, az már nem képzelt, hanem beteg. Ezt exportálni önmagában beteg gondolat.
2. Mi köze a liberaélizmushoz, s a demokráciához egy olyan választásnak (nem csalásokra, hanem csalások rendszerére építve), mely egy helyből alkalmatlan, demens, demensbe forduló elnököt szül? (Csak azért mert a mögötte álló erők mindenáron hatalomra kartak jutni)
3. Az USEU_NATO nem exportálta a demokráciát a Közel-keletre, hanem Izrael érdekében, az Izraelnek útjában álló, de jól működő államokat (Irak, Libia, Szíria stb.) lebontotta, tönkre tette. Miközben Izrael egyedüli komoly ellenfelével, Iránnal semmit sem bírt kezdeni.
4. A 300 milliós USA az izraeli 5 millió zsidónak bármit elnéz, a többszázmilliós mohamedán világ közepén
5. Cserébe a többszázmilliós arab-mohamedán világnak is bármit elnéz.
5. A mai kultúra és technológia bölcsője, s egyik zászlóvivője, EURÓPA (EU) meggyőződés nélkül rombolja le saját alapjait, a keresztény vallást és kultúrát deriváltja, az USA kedvére és VÉLT érdekének megfelelően, rendelésre - miközben kinyalja az EU-ból igen nehezen és lassan, óriási áldozatokkal kivert mohamedánok mai utódainak fenekét, s telepíti be őket ezerrel - amerikai támogatással.
Ezek nagyon beteg dolgok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.21. 18:33:03

Reméljük így lesz. Mi kisemberek nagyon várjuk Amerika bukását, s aztán pedig rántsa magával Nyugat-Európát is, ha lehet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.21. 18:35:34

@midnight coder:

Kína és Oroszország jelenleg a béke őrei. Ha nem lenne Kína és Oroszország békés atomfegyverzete, már rég vh-t robbantottak volna ki a filantrógerek New Yorkból. Csak a kínai és orosz atom riasztja őket vissza.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.21. 19:19:36

A 30-40 évvel ezelőtti csúcsponthoz képest gyorsan történik a hanyatlás.

tatárfejű kutya 2021.08.21. 19:37:24

Ajajjj...hanyatlik ámeriká...már megint, még mindig, mint 1945 óta folyamatosan:)))

Majd, ha megindulnak az első amerikai hajók-repülők oroszországba, kínába, de akár csak az EU-ba, tele amerikaival, akik a jobb élet reményét ezekben az országokban képzelik el, majd szóljatok:)))

Én azt látom, hogy még mindig inkább az USA-ba szeretne élni az orsoz, kínai vagy EU-s polgár, nem pedig fordítva!

Szerintem az USA koreai vagy vietnámi kivonulása sem lehetett vidámabb, mint ez a mostani afgán kaland befejezése, mégis elég jól el vannak azóta is;)

Szidjátok itt a az USA elitjét...csak szólok, hogy a 80-as években egy színészt választottak elnökké amerikában, amikor tomboltak a Sziovjetek afganisztánban és nem az USA tünt a nyerőnek, aztán mégis pár évre rá kiférzett a kor egyik szuperhatalma, gyakorlatilag Reagen alatt...

Ne temessétek amerikát, mert kb 70 éve folyamatosan ezt teszik bizonyos intelligencia szint alatt és mindig mellé lőttek.

élveteg 2021.08.21. 19:49:44

Hollywood magasan hordta a fejét és mindenki olyan akart lenni, mint Amerika,

Halivúd Aha ..... Aztán ugyan mire fel hordta magassan a fejét az emberiség eme kloáka maximája ? Arra hogy a bugyuta ostobaságaikat nézették a világgal ahol a Rambó nyíllal lövi a helikoptert ? Aztán a halivudi művalóság helyett csak beköszönt a valódi valóság

midnight coder 2021.08.21. 19:52:14

@tatárfejű kutya: Az, hogy Rákosi pajtás rendszere akkor rohadt és az amcsiké akkor nem rohadt, nem jelenti azt, hogy az amcsiké most sem rohad.

Nem véletlenül fosta össze Trump bácsi a bokáját a kicsi kínaiaktól - csak azt nem vette észre senki odaát, hogy az igazi problémája az USA-nak nem a kicsi kínaiak.

"Szidjátok itt a az USA elitjét...csak szólok, hogy a 80-as években egy színészt választottak elnökké amerikában, amikor tomboltak a Sziovjetek afganisztánban és nem az USA tünt a nyerőnek, aztán mégis pár évre rá kiférzett a kor egyik szuperhatalma, gyakorlatilag Reagen alatt..."

Azt a csatát nem az amcsik nyerték meg, hanem a szovjetek veszítették el. Pont ahogy a mostanit sem a kínaiak nyerik, hanem az amcsik bukják. Mindkét esetben az igazi probléma odahaza volt.

midnight coder 2021.08.21. 19:56:37

@élveteg: Tudod, Rambo idejében még volt valami lendülete az amcsi civilizációnak, némi hite önmagában.
Mára ez elveszett, ma már nem Rambo henteli a vietkongokat, hanem 40 kilós kiscsajok játszanak akcióhõst fiktív ellenségek ellen.

Rambo Janos 2021.08.21. 20:00:49

@tatárfejű kutya: "Szerintem az USA koreai vagy vietnámi kivonulása sem lehetett vidámabb, mint ez a mostani afgán kaland befejezése, mégis elég jól el vannak azóta is;)"

Dehogy vannak el jol, soha nem latott moralis valsagban van az egykor magara buszke nemzet.

A kovetkeztetesed meg eleve hibas, maga a cikk is allitja: a csucson 80as evek vegen, 90es evek elejen volt tehat a "70 eve" szoveg meg a cikkhez sem passzol. Mellesleg amugysem temeti senki 70 eve, ez egyszeruen butasag.

Rambo Janos 2021.08.21. 20:05:29

@midnight coder: Korrekt osszefoglalas nevadom kapcsan. :)

tatárfejű kutya 2021.08.21. 20:14:28

@Rambo Janos: "Mellesleg amugysem temeti senki 70 eve, ez egyszeruen butasag."

A magyar kommunisták nem temették az 50-es évektől kezdve az USA-t, amit most az egykori KISZ titkárok tovább visznek?!

Rambo Janos 2021.08.21. 20:17:57

@tatárfejű kutya: Ugy tudtam ez lesz a pelda. :) A mesterseges ellensegkep ideologikus fenntartasa nem valodi velemeny. Ezt azert nem lett volna nehez atlatni.

tatárfejű kutya 2021.08.21. 20:24:08

@midnight coder: "Az, hogy Rákosi pajtás rendszere akkor rohadt és az amcsiké akkor nem rohadt, nem jelenti azt, hogy az amcsiké most sem rohad."

Nem rohad igazából az egész civilizáció? Ugyan mi lesz az oroszokkal vagy a közel-kelettel, ha elkezd csökkenni az üzemanyagok iránti kereslet? Ki fogja etetni ezt a lassan 10 milliárdos népességet a világon? Klímaváltozás stb...A hanyatlás világjelenség.

"Azt a csatát nem az amcsik nyerték meg, hanem a szovjetek veszítették el. Pont ahogy a mostanit sem a kínaiak nyerik, hanem az amcsik bukják. Mindkét esetben az igazi probléma odahaza volt."

Kiéheztették a ruszkikat a rakéta versennyel...röviden. Ez a kínai gazdasági modell szerinted meddig mehet még? Ez az öntsük vasba és betonba a világot? Milyen színvonalon él egy kínai vagy egy amerikai melós? Szerintem a világ döntő része inkább lenne amerikai, mint kínai gyári munkás.

élveteg 2021.08.21. 20:26:06

@midnight coder: Úgyis az a bajuk hogy ma már képtelenek eszmékért harcolni Régen képesek voltak rá akár a II világháborúban is De ma ? Azt nekem ne mondja senki hogy a világ valahavolt legerőssebb hadsere 20 év alatt nem lett volna képes a táliboknak az írmagját is kíírtani még az afgán terepviszonyok közt is úgy hogy nem volt nekik olyan külső támogatójuk mint annak idején éppen amerika az oroszok ideje alatt Csak az ám a helyzet hogy ez áldozattal járt volna Súlyos emberáldozattal amire a safe space-ek korának amerikája képtelen

tatárfejű kutya 2021.08.21. 20:31:44

@Rambo Janos: ez a "hanyatlik az USA" dolog, kb olyan, mint amikor belefingasz a szélbe...megfoghatatlan. Csak dóbálóztok vele, mert bizonyos körökben ez lett a trend...de igazából a számok nem ezt mutatják.

Rambo Janos 2021.08.21. 20:36:16

@tatárfejű kutya: Tobbesszamunak nevezel mikor egyedul mondom, jo kis ervelesi trukk am hibas (bizonyos korok huha milyen korokben vagyok en azta). Es de, pont ezt mutatjak a szamok es pont jol megfoghatoak az eredmenyek, errol szol a cikk is, nagyreszt helyesen.

Rambo Janos 2021.08.21. 20:38:31

@élveteg: Igy van, nagyon helyes meglatas, rendkivul fontos oka ez, hogy miert szorul vissza a Nyugat. Nyamnyila neppel nem lehet semmire vinni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.21. 20:54:46

@élveteg: Tényleg? Magasan hordja a fejét? Nem az orrát? Te nem magyar vagy?

Fikalnyik Eugén 2021.08.21. 20:56:08

Ha mindenáron választanom kellene olyan népeket, amiket ki nem állhatok, akkor a románok garantáltan dobogósok lennének, de az is valószínű, hogy az angolokkal és a franciákkal osztozkodnának. Ez a két nép, akik a mai konfliktusok nagy részéért felelnek, főleg a gyarmatosítás és a faszfej ragaszkodásuk a gyarmatokhoz, illetve azoknak későbbi dilettáns módon történő feladása nyomán, az otthagyott problémákkal, amit a vonalzóval rajzolt határok jelentenek ma is. Az angolok meg külön Marx miatt is szopják ki, a komcsikról is ők tehetnek :)

Nos a cikkíró egy félfrancia félangol brexitista pöcs, így ennek tudatában érdemes olvasni az eszmefuttatását, ami kb. egy Bencsik András vezércikknek felel meg. Attól, hogy megváltozott a világ, és nem kell már helybe vonulni a demokratizáláshoz, semmivel nem lett kisebb hatása az amerikaiaknak (mert ugye a demokratizálás is csak a pénzről szól). Jelenleg három cég (MS, Apple, Google) uralja a mindennapokat, az összes eszköz ehhez a háromhoz van bekötve, a tálibok meg különben is Twitteren kommunikálnak, a többi meg Facebookon meg Instán. Érdekes módon senki nem akar a zárt kínai neten nyomulni, de minden kis mikimaki VPNezik kifelé, a ruszkik ha tehetik szarnak a vkra, a birka is ide irogat és nem oda ;) A kínaiak respektje a nullával egyenlő, egy fülöp-szigeteki halászhajó is visszalő nekik ha olyanja van. Tajvant képtelenek lerohanni mert meg kéne kerülniük, Japán felé nem megy, délen meg Vietnam tartja őket sakkban, nyugatra meg ott van India, arra se tudnak bóklászni. Kerülőúton meg páratlan, amikor a két cigány, a kínai meg a tálib egyezkedik, már várom melyik bassza át előbb a másikat és ránt fegyvert. Előbb-utóbb újra összekapnak a ruszkikkal is, akiknek meg egyetlen exporttermékük a kalasnyikov a szénhidrogéneken kívül, az meg úgyis dollár-elszámolású, szóval ezen is jót röhögnek a jenkik.
Ami meg a cikkírót illeti, a britek által termelt mai napig tartó problémák az arab világtól Izraelen át Pakisztán/Indiáig tartanak. Nem beszélve a példás emberszeretetről, hogy hogyan hagyták cserben a saját véreiket Rhodéziában, de nem sok kellett ahhoz sem, hogy egy embargósított hunta megpicsázza őket Falklandon.
Inkább foglalkozzon hazai ügyekkel, tekintettel arra, hogy pár év múlva beadja a kulcsot a vén szipirtyó, és nem csak a királyságnak lesz garantáltan vége, hanem a nagy beképzeltség is alább hagy majd. Főleg ha a skótok megelégelik a szart, amit délről kapnak, és úgy lépnek ki, mint a pinty az északi-tengeri olajkutakat hónuk alá csapva, a walesiek meg az észak-írek kíséretében. Aztán marad egy kis 30 milliós országocska, több millió pakival meg lengyellel.
És akkor tényleg elmélkedhet egy birodalom végnapjairól...

Az amcsik meg köszönik szépen jól elvannak, ha meg Biden hülye lesz és bukik, visszajön Trump és még jól is járnak vele.

élveteg 2021.08.21. 20:56:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A cikkből van az idézet Nála reklamálni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.21. 20:58:57

@tatárfejű kutya:

A hanyatlás eleinte fel sem tűnik. Ráadásul jelen esetben még nem annyira az USA hanyatlik - persze az is -, hanem Kína emelkedik fel.

Egy birodalom hanyatlása 100-200 évig vagy még tovább is eltarthat - persze rövidebb, ha van potens vetélytárs, mint itt Kína. De Kína nem siet - ez egy 5 ezer éves kultúránál nem szempont, van ideje -, Kína más időtávlatokban gondolkodik, mint az USA a maga kb. 200 éves történelmével.

Egy másik blogban épp sci-firől beszélgetünk, innen az ötlet: érdemes elolvasni Asimov Alapítvány trilógiáját, annak is főleg az első kötetét, néhol találó megjegyzéseket tesz a galaktikus birodalom hanyatlásáról. Persze Asimov nem érv egy vitában, de elég jól leírja a folyamatot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.21. 21:03:23

@Fikalnyik Eugén:

"A kínaiak respektje a nullával egyenlő, egy fülöp-szigeteki halászhajó is visszalő nekik ha olyanja van. Tajvant képtelenek lerohanni "

Nagyon rosszul látod. Kína nem akar katonai konfliktusokba keveredni, mert jelenleg a gazdasági megerősödésnek ad prioritást. De ha megfigyeled, azért a katonai képességeit is fejleszti, csak nem túl feltűnően.

Ne becsülj le egy 5 ezer éves kultúrát. A KKP-t se becsüld le. Ők nem 10-20 éves távlatokban gondolkodnak, ennyi az egész. Van idejük kivárni.

LebensraumamOsten 2021.08.21. 21:04:59

Álmodozz csak kis nyomi blogger! Ha csak egyszer is jártál volna ebben az országban megértenéd talán, mekkora baromságokat hadoválsz. Amerika túléli az putyin féle férgeket, meg a felcsúti banándiktatúrát is. Sőt még lehet, hogy részt vesz a tárgyalásokon a győztesek elsőszámú letéteményeseként, amikor a maradék országunkat is elkótyavetyélik.

NickJ 2021.08.21. 21:08:48

Ah, a hanyatlás örökzöld témája, minden hanyatló blogger kedvence.

Afganisztán nem tartozott a hagyományos amerikai érdekszférába, viszont mélyen benyúlik Oroszország és Kína valagába. Ideje volt és indokolt volt már régóta a kivonulás, Amerika felszabadít magának egy csomó pénzt, és helyesbít egy két évtizeddel ezelőtti túlterjeszkedést. Nincs itt semmi probléma, az afgánoknak szar lesz, de az nem érdekelt senkit eddig sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.21. 21:17:53

@NickJ:

" a hanyatlás örökzöld témája, minden hanyatló blogger kedvence."

Pedig igaz a poszt kezdő megállapítása arról, hogy egyetlen birodalom sem örök.

Kína világgazdasági nyomulását nem lehet nem észrevenni. Amire sokan nem gondolnak, az az, hogy Kínának olyan nagy szüksége nincs is a világgazdaságra. Egy 1.4 milliárd fős belső piacról beszélünk, szinte korlátlan növekedési lehetőségekkel. Akkor ugyan mi célból terjeszkedik a világpiacon? A cél szerintem elsősorban nem gazdasági, hanem a későbbi politikai hatalom megalapozása.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.21. 21:36:41

@Fikalnyik Eugén:

"a ruszkikkal is, akiknek meg egyetlen exporttermékük a kalasnyikov a szénhidrogéneken kívül, az meg úgyis dollár-elszámolású, szóval ezen is jót röhögnek a jenkik."

Talán elmulasztottad olvasni azokat híreket, melyek szerint az oroszok nagy földgázüzletet kötnek/kötöttek Kínával:

pestisracok.hu/400-milliard-dollaros-uzlet-kina-es-oroszorszag-kozott/

hvg.hu/vilag/20210327_orosz_kinai_viszony

S előbb-utóbb a dollártól is megszabadulnak.

Ad Dio 2021.08.21. 21:45:59

Picit nagy a pátosz...

Az USA távolkeleti szereplése 90%-ban a profitról, az olajról szólt, 10%-ba Izraelről... pont 0%-ban az ott élők jólétéről... az maximum mellékhatás lett volna...

Nem lett.

Fikalnyik Eugén 2021.08.21. 22:21:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ne becsülj le egy 5 ezer éves kultúrát. A KKP-t se becsüld le. Ők nem 10-20 éves távlatokban gondolkodnak, ennyi az egész. Van idejük kivárni."

Sencsen még halászfalu volt,amikor az első cégünket csináltuk náluk, ha akarod mesélek róluk szívesen.
Feldughatják az agyagkatonáikat a fallal együtt, ha jelenleg Tajvan tartja lélegeztetőgépen a kínai high-tech ipart, mert Trump óta semmit nem képesek normálisan gyártani, kb 5-8 év lemaradásuk van anélkül is. Csak az a baj, hogy a fejlődési ütem még mindig kevesebb, mint Tajvané, vagy akár Dél-Koreáé, így pár év múlva sem lesznek sehol, a különbség marad. Ez tény. Az az előny, hogy bármit, bármikor bármennyiért legyárt, simán porba hullt. Arról nem is beszélve, hogy annyira más egy tengeri és egy szárazföldi kínai céggel kereskedni, hogy azt el sem tudom mondani, cégkultúrában ég és föld. Ami meg a belső piacot illeti, a gombakonzervet simán eladhatja belső-Kínában, az 1000$-os telefont nem fogja, a gazdaságot meg az húzza. Makrogazdasági számokkal lehet dobálózni, de maradva a telefonos példánál, egy tajvani chip, egy koreai kijelző, egy japán kamera és egy amerikai szoftver összeszerelve sem lesz kínai csak ha eladtad, dollárt pedig akkor hoz, ha ez külföldön történik. Pár éve még szőröstül-bőröstül megvettek amcsi cégeket, mert szabadalomra volt szükségük, ma már ez se megy, és a Biden adminisztráció is tanult a hibájából, eszük ágában sincs másképp csinálni, mint Trump.
Persze 100 év múlva akár lehet változás, ebben igazad van, de ahhoz tajvani típusú átalakulásra van szükség, ami nem politikai szabadságot jelent (ott se volt az) hanem gazdaságit.

Ajtony 2021.08.21. 22:44:54

@LebensraumamOsten: nagy arcra esés olyan szellemi magasságból a valósággal összefutni, ahová képzeled magad. Talán érdemes lett volna legalább annyit észrevenned, hogy a "kis nyomi blogger" a Teleraph oldalán megjelent Allister Heath publicisztikát fordította - persze a szellemi magasság...
1985-ben őrültnek nyilvánították volna azt, aki a szovjet birodalom összeomlását vizionálta volna. 1989-ben elkezdődte Gorbi , és néhány év múlva már be is fejezte a piás/demens Jelcin. 2020-ban az USA megválasztotta saját "Jelcinjét". A szovjet birodalmat Gorbacsov szétcsapta 6 év alatt, és megjegyzem, akkor egy bivalyerős gazdasággal rendelkező USA egyedüliként tudta lepadlózni a rendkívül erőtlen vezetésű SZU-t. Ma más a helyzet. Az USA agóniája sokkal hosszabb lesz talán, de a demokraták kinyitották Pandora szelencéjét. Európáról pedig csak annyit, a jólét elkényelmesíti a lakosságot. Ahol ráérnek sokadrangú dolgokat állítani központba, ott megszűnnek azok az ösztönök, amelyek a túléléshez szükségesek. Nincs, megszűnt a hit - és éppen Afganisztánban látható, hogy a hit a szegénység ellenére legyőzte a hatalmat, a gazdagságot. A muszlimok hite hatalmas. Putyin kivakarta a komcsik sz@rából Oroszországot, és az orosz néplélek szereti azt, ha erős a vezető. Nem gazdag ország, de az ottani átlag számára még nem szokatlan a "szegénység". Már régen nem világpolitikai aktor Oroszország, de hagyományos fegyverekkel legyőzhetetlen (és lesz örökké). Talán azt is számításba lehet venni, hogy a kultúrájuk, tudományos eredményeik (mindkettőt irtotta a komcsi rezsim) bizonyos területeken ma is alkotnak kiemelkedőt. Kína - ahogy mások írták - egy olyan ősi kultúra, ami megroppant a nyugati gyarmatosítók nyomán, de annak már vége. A képességeik, szorgalmuk predesztinálja a fejlődésüket. El fognak rohanni az egyre kényelmesebb, és egyre többet moralizáló nyugat mellett - csendesen, halkan. A "felcsúti" meg egyszerűen felismerte a jelenlegi folyamatok várható következményeit. Az is már tapasztalat - talán sokan látják így - hogy a volt szovjet blokk országait nem szerelemből vették be a "klubba". Piac, munkaerő, tudás kellett. Afféle gyarmatosítás történt, csak nem erőszakkal - de az amerikai őslakosok is üveggyöngyért (és persze tüzes vízért) adták el a földjeiket és magukat. Konkrétan lesz@rom az O1G-s ökrök véleményét, és (szerintem) jelenleg az egyetlen olyan utat próbálja ki Orbán, ami a megmaradásunkat jelentheti.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.21. 23:10:24

@Fikalnyik Eugén:

"A kínaiak respektje a nullával egyenlő, egy fülöp-szigeteki halászhajó is visszalő nekik ha olyanja van."

Persze, persze. Arról tudsz, hogy az Indiai-óceánon vadásznak a kalózokra? Nem elfogó akció, meg Interpol, hanem szanaszét lövik a kalózhajót, ha rátalálnak.
Egy csomó volt szovjet támaszpontot átvettek itt a ruszkiktól. Az ásványkincsekben gazdag Kelet-Afrikában meg kvázi gyarmatosítóként viselkednek.

"Főleg ha a skótok megelégelik a szart, amit délről kapnak, és úgy lépnek ki, mint a pinty."

Aha persze, csak a spanyolok tuti megvétózzák az EU tagságukat, aztán ott állnak a két szék közé esve úgy, hogy még fizetőeszközük sincs.

"Tajvant képtelenek lerohanni mert meg kéne kerülniük, Japán felé nem megy,"

Ennyire sötét nem lehet valaki. Sztem te valami paródia nick lehetsz. Mintha az avatarodon szereplő félidióta kommentelgetne, akit Hugh Laurie alakított.:))

" Előbb-utóbb újra összekapnak a ruszkikkal"

Hát inkább utóbb, mint előbb. Egy USA-Kína konfliktus sokkal inkább elképzelhető a dél-kelet-ázsiai térségi dominanciáért folytatott küzdelemben, és Tajvan kapcsán.

"szóval ezen is jót röhögnek a jenkik."

A Északi Áramlaton nem röhögtek túlzottan, sőt inkább vicsorogtak, mégis létrejön.

laci_52 2021.08.21. 23:22:08

@CSOKKI MÁLNA: Valószínűleg igazad van, de Iránban ezt nem így látják, ők úgy érzik, csak akkor vannak biztonságban, ha nekik is van atomfegyverük...

Egyébként az USA piszkálja Iránt az atomprogramja miatt, de egy rossz szót nem szólt még amiatt, hogy Izraelnek atomfegyvere van(pedig van!).

Ezt hívják úgy, hogy kettős mérce!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.21. 23:37:59

@Rambo Janos: rossz duma. Tipikus fidesz mantra és ezzel te is tisztában vagy. Szeretem az álszent takonynácikat. :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.21. 23:40:14

@LebensraumamOsten: ez meg a másik véglet, az amcsiknak a meleg szarig benyaló nyomorék.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.21. 23:45:05

@night coder: ez a BLM söpredék térdeltetési mániájáról szól? Mert ha igen... na azok nem sokban különböznek a náciktól.

Rambo Janos 2021.08.21. 23:49:07

@Le a spammerekkel: De szar :D :D :D :D :D Megmondtad ocsisajt! Sirok :D :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.22. 01:53:50

@Fikalnyik Eugén:

"Persze 100 év múlva akár lehet változás, ebben igazad van, de ahhoz tajvani típusú átalakulásra van szükség, ami nem politikai szabadságot jelent (ott se volt az) hanem gazdaságit."

A változás a szemed előtt zajlik, csak ki kellene nyitnod. És nem 100 év kell neki, jó lesz 20-30 is.

Politikai szabadságról meg egy szót sem ejtettem, csak a gazdaságról írtam.

Rambo Janos 2021.08.22. 02:04:09

@Le a spammerekkel: Ha akarnek se tudnek vitatkozni:)

Örömhernyó 2021.08.22. 07:03:58

" a Szilikon-völgy felemelkedése és az internet feltalálása"

A Szilikon-völgy az egy olyan hely ami tele van műcsöcsös szőke playmate ribancokkal?
Az IT-ipar központja a Szilícium-völgy.

"a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nem döntötték meg az amerikai birodalmat: felébresztettek egy alvó óriást és hazafias felbuzdulást okoztak"

A 9/11-es tamadásokat követő hamis indokokkal kezdett amerikai hódító háborúk az utolsó szeget verték be az amerikai birodalom koporsójába.
Az amerikaiak azt hitték, most aztán végre van erkölcsi felhatalmazásuk a világ átformására, liberális, vadkapitalista demokráciájuk terjesztésére, meghódíthatják a meggyengült, majd elbukott szovjetek befolyása alatt álló övezeteket a cégeik számára.
Irakra ráhúzták, hogy tömegpusztító fegyvereik vannak. Hazugság volt, amiben a BBC, CNN és Tony Blair nyakig benne volt.

Lásd Wesley Clark tábornokot:

"a gázai kivonulás csupán feltüzelte az antiszemita Hamász terroristáit" - Gáza egy nyíltszíni koncentrációs tábor, amit az izraeliek mutogatjatnak, hogy lám ilyenek a palesztinok.
Közben a mérsékelt palesztinok ellen terjeszkednek, foglalják el a területeiket, építenek illeglis telepeket.
Izrael semmibe veszi az ENSZ határozatokat, miszerint

Jeruzsálemnek egy szabad vároanak kellene lennie, ennek ellenére amerikai támogatással (követség áthelyezése) egyre csak foglalják el az izraeliek, megszűnik lassan a palesztin rész.

A palesztinok nem antiszemiták! Ez egy hazugság. Még a Hamasz se az. Anti-cionisták. Hatalmas különbség!

Atomháború? Eddig kizárólag az USA vetett be atomfegyvereket egy megvert ellensége polgári célpontjai ellen. Abban a korban, amikor másnak nem volt atomfegyvere.
Nem csoda, hogy minden állam, ami tarthat amerikai hódítástól, atomfegyvereket fejleszt, mert az USA egyedül azokat az országokat nem meri megtámadni, amelyek atomfegyverrel rendelkeznek. Irakot simán lerohanták, mert tudták, hogy az irakiaknak semmijük nincs.

Condoleezza Rice és Dick Cheney üzleti körei aztán dollármilliárdokat kaszáltak Irak "újáépítésén". A romboláson is kaszáltak, előbb a hadiipari cégek, majd a politikusok csókosai az újjáépítésen. Erről szól a demokráciaexport és a nation building.

Az amerikai hegemónia kora elmúlt. Szíriában és Ukrajnában már visszanyalt a fagyi.
A legnagyobb pofon azonban nem az oroszoktól jött véleményem szerint, hanem a törököktől.
Amerika (Izrael után) legszorosabb talpnyalója a Közel-Keleten hirtelennúgy gondolta, hogy profitál abból, hogy NATO-tagként hozzájutott mindenféle kifinomult hadiipari technológiákhoz és önállósítja magát politikailag. NATO-tag, de szarik a demokráciára, amit Amerika számon szokott kérni mindenkitől. Külpolitikája agresszív, konfrontatív (Örményország, Szíria ellen is), ugyanakkor az oroszokkal hadiipari téren is együttműködik, légvédelmi rakétarendszereket vesz tőlük, emiatt nem kaphat F-35-ös lopakodókat. Pedig az amerikaikak legfontosabb NATO szövetségese a Közel-Keleten. Annyira megbízható NATO-tag, hogy az amerikaiaknak el kellett menekíteni a törökországi bázisukon tárolt nukleáris tölteteiket, mert Erdogan esetleg azokat megszerezhette volna a puccsos időkben.

Amikor a törökök nyíltan szembementek az amerikaiakkal minden fronton, az tette be a kaput az amerikai hegemóniának.
Szembementek az EU-val, minden migraciós megállapodást zsarolásra használt Erdogan. A NATO tag görögökkel kiélezték a helyzetet, Ciprus északi részét megszállva tartják.

Az igazi bitch slap Amerika arcába nem Kína vagy Oroszország viselkedése, hanem a törököké. Ez jelzi legjobban, hogy az amerikai demokrácia követelményeket már saját NATO szövetségeseik is leköpik.

Örömhernyó 2021.08.22. 07:19:13

@Lesz még Magyar Köztársaság: Biden nem indult ígéretesen. Nincs tömeges halál Afganisztánban. Kevesebb a halott, mint amikor Amerika még katonailag aktív volt ott, akkor hetente lebombáztak ott iskolákat, esküvőket, földjeiken dolgozó parasztokat.
A napokban meghaltak nagy része amiatt halt meg, mert az amerikaiak pánikot keltettek és elhitették mindenkivel, hogy ők majd kimentenek mindenkit onnan. Többen haltak meg az amerikai repülőgépekre felkapaszkodva, mint a tálibok kezei által. A tálibok ha akarnák, belőnének a repülőtérre egy ágyúval vagy páncéltörő rakétával, azonnal leállíthatnák az egész evakuációt. Nem teszik. Ami fennakadás van az evakuációban, azt az amerikaiak töketlenkedése okozza. Nem tudnak vagy van akarnak rendet tartani a reptéren, keltik a feszültséget, manipulálják a világ közvéleményét.

Irakban, Szíriában, Líbiában jórészt az amerikaiak által támogatott lázadók vérengzenek.

Örömhernyó 2021.08.22. 07:37:51

"A Biden-kormányzat továbbra is hízeleg a kétarcú iráni rezsimnek. Nem látják, hogy atomfegyvert akarnak és Izraelt elpusztítani?"

Amikor Trump bekeményített Iránnal szemben, akkor mindenki őt köpködte.

Irán egyszerűen felismerte, hogy Amerika csak azokkal az országokkal szemben keménykedik, amelyek nem tudnak visszavágni. Nem is kell ahhoz tömegpusztító fegyverrel rendelkezni, hogy Amerika célpontja legyen egy ország. Elég ha ezzel megvádol valakit Amerika (lásd Irak, aminek se 9/11-hez nem volt köze, se tömegpusztító fegyverekkel nem rendelkezett). Ugyanakkor akinek van atomfegyvere, az nyugodt lehet, nem fogja Amerika lerohanni (Észak-Korea, Pakisztán), akámennyire diktatórikus, illiberális stb.
Irán egyszerűen úgy gondolkodik, mint Izrael. Izrael állaspontja szerint a létének garanciája az, hogy atomarzenálja van. Ha nekik lehet, Iránnak miért nem. Kínának lehet atomfegyvere. A teljesen iszlamizálódott, puccsista tábornokok és mohamedán hitszónokok által uralt Pakisztánnak lehet? Annak a Pakisztánnak, aminek a titkosszolgálata támogatja az India elleni terrorcselekményeket és az afganisztáni tálibokat?

gigabursch 2021.08.22. 08:56:13

A cikkből csak a 'cui prodest' kérdésre nem kaptunk semmi kézzelfoghatót.

Amúgy a lőtéri kuty

gigabursch 2021.08.22. 08:58:28

@gigabursch:
... a lőtéri kutyát sem érdekli a kérdés, hogy mi lesz az afgánoknál.

A térségben feszül egymásnak az emberiség 5/7-e.
Miattam nyugodtan egymásnak eshetnek.

Örömhernyó 2021.08.22. 09:08:22

@tatárfejű kutya: "Milyen színvonalon él egy kínai vagy egy amerikai melós? Szerintem a világ döntő része inkább lenne amerikai, mint kínai gyári munkás."

Az amerikai melósok egyre rosszabbul élnek a korábbi szinthez képest, a kínaiak meg egyre jobban. A trendet érzik az emberek, a kínai nem az amerikaihoz hasonlítja magát, hanem a szülei, nagyszülei szintjéhez. Nem az amerikainál akar jobban élni, hanem a korábbi kínai szinthez képest.

Nyugaton a következő generációk egyre rosszabbul fognak élni, ezt mindenki látni fogja, negatív trend, ez megnyomja az egész társadalom tudatát. Hogy a nagyszülők még melósként tudtak házat venni, világszinten is a felső 1%-ba tartoztak, autót vehettek, apuciék már csak bérelni tudnak lakást, életük végéig és helyi szinten élnek elfogadható módon, de ha nagykirályok akarnak lenni, akkor már el kell utazniuk Vietnamba vagy Thaiföldre nyaralni. Unoka meg eljut odáig, hogy munkája nem lesz, basement dwellerként él, élete végéig fizeti a diákhitelt. A nyugati fiatal segélyekből, meg alacsony szintű multis droid, call center munkából még mindig keres 1000-1500 eurót, de ez ott helyi szinten az éhbér.

Az ázsiai fiatalok meg összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint a nagyszüleik, jobban élnek, mint a szüleik. Helyi szinten bármit megengedhetnek maguknak, ha felküzdik magukat a középosztályba, akkor a gyereküknek ki tudják fizetni az amerikai, ausztrál, kanadai, brit egyetemet is, a bevándorlás költségeit, jobb eséllyel jut egyetemre a gyerekük, mint egy átlag nyugati ember gyereke.

Pszichésen hatalmas jelentősége van annak, hogy milyenek a trendek. Nem az abszolút értékek az egyedül fontos mérőszámok. Lehet, hogy a kínai nem él amerikai átlag szintjén, de az amerikai se él olyan jól, mint az 50-es, 60-as években, elolvadnak a válságokban a megtakarításaik, egy szűk elit vagyonosodik, a többség lesüllyed. Gyári meló lassan csak koreai és kínai cégek amerikai gyáraiban lesz, vége a szakszervezeteknek, a termelés nem tér vissza Amerikába. A hatalmas multi cégek meg toborozzák az indiai, orosz, kínai, nigériai mérnököket, nekik ez felemelkedés, az amerikai meg kiszorul a jobban fizető állasokból is. A nagy multik Amerikában adót nem nagyon fizetnek, sehol máshol se. Lassan az állam helyett állam lesz a Google, Facebook, Amazon, Apple, mindenféle demokratikus kontroll nélkül.

A kínai abszolút számokban az amerikai szint alatt él. De az amerikai a 10-20 évvel ezelőtti amerikai szinthez képest sokkal rosszabbul él. Egyes régiók teljesen leszakadtak (rust belt, Appalachia, West Virginia, korábbi ipari központok, Buffalo, Baltimore, Chicago, Detroit). Ahol van gazdaság, ott magasak az adók, de romlik a közbiztonság, millió hajléktalan, California, Oregon, Washington államok.

Amúgy az amerikai melós se él olyan jól, mint 50 éve, se olyan jól, mint a finn, norvég, dán, osztrák melós.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 09:10:00

@Örömhernyó: A trillion fordítása megy már?
@élveteg: O.K. Elnézést! Nem tettél idézőjelet.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.22. 09:12:23

@laci_52: Nem tudok olyan szituációt elképzelni-saját védelmét leszámítva-hogy Izrael atomfegyvert alkalmazzon. Ennek egyszerűen semmi értelme az ő szempontjából, hacsak nem saját állami léte kerülne végveszélybe, és nincs más eszköze a helyzet megfordítására. Ez egy ultimate weapon az izraeli arzenálban.
Az esetleges agresszoroknak számolniuk kell azzal, hogyha sikerülne is az izraeli haderőt saját országában egy hagyományos háborúban legyőzni, akkor atomtámadásokra számíthat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 09:12:27

@Örömhernyó: A kínaiak sem fognak trillió dollárokat keresni. Kína az exportra és a környezetvédelem hiányára, meg főképp sok munkaerőre. Mindegyikből komoly gond lesz. Főképp ha egyesek az angol trilliont jól fogják fordítani.

scriptelenség 2021.08.22. 09:13:48

@matyas.kiraly: Mi a baj matyi? Frusztráltnak tűnsz. :-))

reCAPTCHA_védelem 2021.08.22. 09:20:41

@matyas.kiraly: Mi a gond matyesz? "Életműved" romokban? :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 09:23:05

@reCAPTCHA_védelem: Az a helyzet, hogy úgy tűnik a blog.hu-t érdekli, azért tettek téged lehetetlenné. Hatott hogy pár embert felbiztattam írjunk többen a support@blog.hu-ra hogy tarthatatlan hogy egy elmebeteg tönkreteszi a komment szekciókat. Sikerrel jártunk.

ZöIdi LászIó 2021.08.22. 09:25:14

@matyas.kiraly: Jaj, ne hisztizz már annyit! Csinálj úgy manuálisan mintha script lennél! :-))

Örömhernyó 2021.08.22. 09:28:22

@matyas.kiraly: Nicktolvaj Brendel Mátyás betalálta ezt a blogot is. Moderálni kéne őt, mert legennyesedik.

Lеncsés István 2021.08.22. 09:30:14

@Örömhernyó: A recaptcha védelem miatt már csak manuálisan tudja összeszemetelni. Nem tud trilliónyi kommentet már beszórni egy scripttel. :-))

Örömhernyó 2021.08.22. 09:37:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A kínaiak már most is csillió billiárd gazillion dollárokat keresnek és amint valami válság van Nyugaton, megveszik a gyengélkedő nyugati cégeket, piacokat.

Kezdetben MINDEN gazdaság, ami felfutott, a környezetvédelem hiányára és a túlhajszolt munkavállalókra épített. Anglia az ipari forradalom idején. Aztán Németország. Majd Japán és Dél-Korea, aztán amint kezdtek erősödni a japán cégek, kivitték a környezetszennyező és aljamunkát Tajvanba Ma pedig már Tajvanban is szép zöld a gazdaság (a korábbiakhoz képest), a gyári aljamunkát pedig filippínó, vietnami és indonéz overseas contract workerek százezrei végzik, míg a tajvani lazsál éd élvezi az életet. Kína most készül túllépni a környezetszennyező, agyonhajszolt korszakon. Összeharácsoltak a szellemi tulajdont a világ minden részéről, ahigy korábban a németek, japánok, koreaiak és tajvaniak is tették.

Örömhernyó 2021.08.22. 09:39:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A trilliont nem kell lefordítani, hanem angolul kellene megtanulni a forrást elolvasni. A trillion helyett írhatnék angolul gazilliont is, ami magyarul csilliárd. Csak hogy te is megértsd

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 09:44:32

@Örömhernyó: Ja. A forrás 2 trilliont írt, ami 2E+12 vagyis egy kettes meg 12 nulla. Te meg 18 nullát írtál. És még mindig égeted magad, ahelyett hogy beismernéd sem fordítani, sem számolni nem tudsz. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 09:46:38

@matyas.kiraly: Mi van? Nincs ö betűd? :-)) Meghaladja az informatikai képességeid a használata?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 09:48:06

@matyas.kiraly: Trükközni próbálsz itt a karakterkészletekkel, te szerencsétlen! :-))

reCAPTCHA_védelem 2021.08.22. 09:51:56

@matyas.kiraly: Áááá! Nem történt semmi. :-))

Lеncsés István 2021.08.22. 09:56:37

@matyas.kiraly: Te csak irigyled a SZTAKI-ban az állásomat, ami neked nincs. meg a sportkommunikációs diplomámat. Meg hogy menyasszonyom van, neked meg csak gumifiúd. :-))

nemecsekerno_007 2021.08.22. 09:59:48

@Örömhernyó: Jaja, jól összefoglaltad a lényeget.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.22. 10:04:06

@matyas.kiraly: És tudod már hogy a "tolvalyt" hogy kell helyesen írni? :-))

(hehehe.. jött a recaptcha traktor)

Örömhernyó 2021.08.22. 10:04:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: No akkor megismertetnélek a rövid és hosszú skálával...
en.m.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scale

Long scale esetén 10¹⁸ az trillion. Más skála.
De írd le még ezerszer, hogy short scale esetén 10¹² a trillion. Mindig érdeklődve olvasom.

Millió csóközön!

Örömhernyó 2021.08.22. 10:10:26

@matyas.kiraly: Nem örököltem akkor és nem kurvákkal voltam, szexpartnerkereső, előtte barátnők, futó kalandok. Szexért sose fizettem.

gigabursch 2021.08.22. 10:19:13

@Örömhernyó:
Ezt az indexálást hogy oldottad meg? A 10 a 18-konra kérdezem.
Csak azért, mert a blog.hu ismereteim szerint nem veszi be a HőTöMLő kódokat.

Örömhernyó 2021.08.22. 10:20:55

@poszt

Amerikának a saját bajait kellene megoldania.
A börtönnépesség aránya a világon a legmagasabb. Kell a profit a magánbörtönöknek.
A fejlett nyugaton egyedülálló módon az egészségügyi ellátás költségeibe belerokkannak a polgárok. Több tízmillió amerikainak semmiféle egészségbiztosítása nincs. A magánegészségügy feltornászta az egekbe a gyógyszerek, kezelések árát.
A munkavállalókat megillető jogok kb. kínai szinten vannak, nincs fizetett betegszabadság, maternity leave stb.
A haderő fenntartása hatalmas teher, de közben az amerikaiak kritikátlanul imádják az egyenruhát. Aki szolgál 5 évet a hadseregben, fizetik a diplomaszerzését. Tehát nincstelen fiatalokat mindig be lehet vonzani ágyútölteléknek az aktuális hódító háborúba.
Ehhez az kell, hogy a felsőfokú tanulmányokat roppant módon megdrágítsák. Erről gondoskodtak az amerikai egyetemek. De van ám diakhitel, ami az egyetlen hitel, ami ellen nem lehet magancsődbe menekülni.
Így tudják az amerikaiakat fejni.

Örömhernyó 2021.08.22. 10:35:03

@gigabursch: A legolcsóbb, szar, napi nyüstölésre tartott androidos kínai Oppo telefonomon van felső index opció a keyboardban.

1¹2²3³4⁴5⁵ stb. Ha hosszabban nyomom a számot, akkor felugrik felső indexbe.
A számot hosszan nyomva felugró opciók közt vannak törtek is:

½ ⅓ ⅛ ⅐ ¾ ⅔

Azt hittem ez alap a telefonokon:

www.kepfeltoltes.eu/images/2021/08/22/616IMG_20210822_163013.jpg

Így tudok olyan számokat írni, mint a gazillion csilliárd:
10¹⁸

Örömhernyó 2021.08.22. 10:39:35

@matyas.kiraly: kb. 10 éve nem szavaztam magyar választásokon, a Fideszre se.

A pornó ezerféle, ha szerinted ami pornóban látható, abból semmit se csinálna meg önként és élvezetből egy nő a partnerének, akkor elég szar volt eddig a szexuális életed. Simán ingyenes szexpartnerkeresőn találhatsz olyan párokat, akik csak arra vágynak, hogy asszonypajtást egy fiatalabb kan megrakja apuci előtt. Vagy épp bukkake partyt szerveznek. Pornós felállás, de a való életben. Tökingyen.

Örömhernyó 2021.08.22. 10:43:59

@matyas.kiraly: A gyerekkúrás meg a magadfajták hobbija.
Nekem 16 éven aluli partnerem még nem volt!

Örömhernyó 2021.08.22. 10:56:10

@matyas.kiraly: Brendel, nicket loptál midnight coder kommenttárstól, kiadtad magad másnak és az ő nevéz felhasználva fröcsögtél, keltettél gyűlöletet, pocskodniáztál, terjesztetted a beteg gondolataidat, ez közszereplőként elég gáz.

@gigabursch: Ujjé! Megy ez.

Örömhernyó 2021.08.22. 11:04:08

@rabelais: Brendel, gyerekekhez én nagyjából soha nem szólok, nem írok nekik, pláne nem a szexuális életemről.

nemecsekerno_007 2021.08.22. 11:14:12

@matyas.kiraly: Konkrétan az USA CO2 kibocsátása 2,5x nagyobb egy főre vetítve mint az EU-é. Majd ha sikerült nekik lefelezni, akkor majd mi is elkezdünk egy ikyen versenyhátrányt okozó őrületet.

luis5 2021.08.22. 11:34:14

@tatárfejű kutya: de bizony ezt mutatják a számok. 2.VH után az USA gdpje nagyobb volt mint az utána lévő 10 ország összesen. Sokak szerint évek óta már cs második és India rihamosan közelíti. És számos mutatója van a hanyatlás ak még...

luis5 2021.08.22. 11:39:43

@LebensraumamOsten: számos alkalommal jártam az USA-ban sőt éltem is ott. Erős ország. De jelenleg hanyatlik. Ha birodalmat játszik bukni is fog. Belső okok miatt elsosorban

CSOKKI MÁLNA 2021.08.22. 11:40:54

@matyas.kiraly: Mi van, a birka menetes nicked befuccsolt? ;)

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.22. 11:46:07

@Örömhernyó: Na lassan csak felfogod, hogy hülyeséget írtál a 2000 000 000 000 000 000 dollárral. Sok munkámba került, egy gyógypedagógiai doktori disszertációt írhatnék belőle.

nemecsekerno_007 2021.08.22. 11:50:57

@matyas.kiraly: Ez most, hogy jön ide gyökér?!

Andy73 2021.08.22. 11:53:44

Már nem annyira fontos nekik a térség, mert már az olaj se olyan fontos. Amennyire még szükségük van, annak nagy részét otthon is kitermelik.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 11:54:20

@matyas.kiraly: Matyika! Elég ha írok neked valamit, utána ott ülsz a gépnél és összehugyozod magad inkább, csak hogy eljátszd hogy van még működő scripted. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 12:09:27

Nahát! Nincs script és matyika rájött hogy hülyét csinálok belőle. Nagy lett a csend. :-))

lobaszopiatej 2021.08.22. 12:58:15

a Nyugat "hanyatlása" már 100 éve kezdődött, mikor a gyarmatokat fel kellett adni, vagy korábban amikor a rabszolgákat fel kellett szabadítani.

A Nyugat története hanyatlás, a kezdetektől fogva (lásd háborúk).

Bezzeg Putyin, meg Lukasenka! Ők aztán az államférfilyuk! Nekik már szívesen írnék blogot, hálát remélve!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.22. 13:26:28

@matyas.kiraly: ugye tisztában vagy vele, hogy ez kimeríti a személyes adatokkal való visszaélés fogalmát, ami Btk tétel?

midnight coder 2021.08.22. 13:43:38

@lobaszopiatej: Igazából a nyugat hanyatlása a balra tolódásának a története. Igen, ebben benne van a gyarmatok feladása is - és lám, azóta is milyen fasza hely lett a legtöbb gyarmat - de igazából a 68-as mozgalmak indították el azt a szellemi fertõzést aminek mostanra érik be a gyümölcse.

A kicsi kínaiak 30 év alatt eljutottak odáig, hogy Trump bácsi összefosta a bokáját, amiben egyrészt persze igaza is volt, csak ott cseszte el a dolgot, hogy mindezért a kicsi kínaiakat okolta, ahelyett hogy azzal nézett volna szembe, hogy hogyan tudták az elmaradott kicsi kínaiak lelépni a hozzájuk képest végtelen erõforrással rendelkezõ, és óriási technológiai és anyagi elõnnyel induló USA-t. És akkor eljuthatott volna arra a következtetésre, hogy nem a kicsi kínaiak fejlõdtek nagyot, hanem az usákok kicsit. A szomorú pedig az, hogy EU-ban pedig ez a kérdés már fel sem merül.

ZöIdi LászIó 2021.08.22. 13:46:01

@Le a spammerekkel: psssszt! Hagyd! Még nem jött rá hogy azt a nicket is loptam.

zia77 2021.08.22. 13:46:03

Szerintem ez egy igen jó írás, amelynek véleményével teljesen egyetértek. Akár én is írhattam volna, de nem tudok ennyire jól, körültekintően fogalmazni. A cikket el kellene küldeni Brüsszelbe is, bár alig van ott olyan ember, aki elgondolkodna rajta. Végre valaki leírta, hogy az a morális züllés, amely ma Európában terjed és fertőz, az Egyesült Államokból árad. Véleményem szerint, és ez már régóta így van, az EU-nak és egész Európának az USA-tól kellene minél hamarább megszabadulnia. Akkor a következő évtizedekben esély lenne egy erkölcsi megújulásra, és arra, hogy Európa meg tudja magát majd védeni a következő évtizedekben, évszázadokban az ázsiai és afrikai hordákkal szemben. Részletesebb hozzászólást így röviden nem nagyon lehet írni. Látom, illetve olvasom azonban, hogy egyre többen ismerik fel magát a jelenséget, és próbálnak figyelmeztetni. Igaz egyelőre csekély hatásfokkal.

Lеncsés István 2021.08.22. 13:46:08

@Le a spammerekkel: psssszt! Hagyd! Még nem jött rá hogy azt a nicket is loptam.

Rodney_2 2021.08.22. 14:18:22

@matyas.kiraly: Maradjunk abban, hogy te is meg a Lencsés is két idióta nyomi IT buzi vagytok, akik azt hiszitek, hogy az az intellektuális csúcsteljesítmény ha tudtok írni egy pár soros programot (Soros!!!) amivel megpróbáltok egymással kibaszni. Mega-szánalom :( Te legalább Indiába jársz nyaralni, mert szereted a büdös nyomort és amikor fellök az utcán egy sovány tehénke :)))
Lencsés azt írta nekem, hogy nem szereti a buzikat és migránsokat, beszéljetek erről :)))

gtri 2021.08.22. 16:28:08

Ezeknek az Amerikát temető posztoknak az alapgondolata, hogy az "erkölcsi züllés" romba dönti Amerikát.

Valamikor az 1930-as években volt egy militáns Japán. Szamurájszellem, nacionalizmus az egekben. Ott is nagyban hangoztaták,
hogy a puhány amerikaiak nem érnek fel a szamurájszellemben nevelkedett japán harcosokhoz. Egy gyors támadással Amerika térdre kényszeríthető.
Ez volt az elmélet.
Nos, az eredmény ismert. Az amerikaiak annak ellenére nem voltak puhányok, hogy már akkor is sokkal, de sokkal szabadabban éltek mint a világ túlnyomó része.

Amerika végre felismerte, hogy Kína fenyegetést jelent számára. Elkezdődött a küzdelem a két világhatalom között. Szerintem Amerika nem "esik el" Kínával szemben. Én Amerikának szurkolok ebben a harcban.

Fikalnyik Eugén 2021.08.22. 16:29:13

@CSOKKI MÁLNA:
""Tajvant képtelenek lerohanni mert meg kéne kerülniük, Japán felé nem megy,"

Ennyire sötét nem lehet valaki. Sztem te valami paródia nick lehetsz. Mintha az avatarodon szereplő félidióta kommentelgetne, akit Hugh Laurie alakított.:))"

Sajnálattal veszem, hogy nem tudsz a kérdéshez érdemben hozzászólni - egy 12 éves gyerektől nem is várom el - de jelenleg nem érek rá fejtegetni a dolgot, más megteszi:
(Figyelem, szpojlerveszély! : időjárás, partszakasz, kis szigetek, aknásítás, bunkerhálózat, tartalékosok)
foreignpolicy.com/2018/09/25/taiwan-can-win-a-war-with-china/
Ha nem töltődne be, mert fizetős (gondolom a megafon képzés mellé nem jár költségtérítés is) itt egy magyar változat, de vigyázz, libsik csinálták:
444.hu/2018/09/29/nem-is-olyan-lefutott-a-kinai-tajvani-haboru
Ez pedig egy idei ráncfelvarrott újrázás:
thediplomat.com/2021/05/why-a-taiwan-invasion-would-look-nothing-like-d-day/

Remélem segítettem az általános ismereteid bővítését, máskor is fordulj hozzám bizalommal.

Örömhernyó 2021.08.22. 17:17:49

@Fikalnyik Eugén: Tajvannal és Kínával kapcsolatban közelről és naprakészen azt tudom mondani, hogy Tajvannak esélye sincs nyerni Kínával szemben. Minden buta cikk azzal foglalkozik, hogy hogyan nem tud Kína partraszállni Tajvanon. Ami igazi is. Csakhogy teljesen felesleges partraszállással foglalkozni, ezer más módon lehet térdrekényszeríteni a szigetet.
A tajvani haderőt is következetesen felülértékelik a nyugati "szakértők".
Maguk a tajvaniak is úgy vannak vele, hogy empty shell-ként jellemzik a hadseregüket. Nyilván jobb, mint a magyar operetthadsereg, de közel se olyan, amilyennek látszik.
A közelmúltban tajvani ex-katonatisztek és politikusok dobbantottak Kínába, vittek értékes információkat magukkal. Kémkedés miatt perbe is fogtak főtiszteket, simán eladják a titkokat Kínának.
Legfontosabb talán a mentalitás.
Az átlag tajvani fiatalnak esze ágában sincs harcolni, hacsak nem videojátékról van szó. A katonai kiképzés egy vicc, felfrissítő kurzusokra má be se hívják a férfiakat.
Veszik az elavult amerikai technikákat, olyan eszközöket, amiket Tajvan adottságai mellett lehetetlen használni (Abrams tankok egy hegyes-völgyes, zsúfolt, egybeépült városokkal teli szigeten, elavult hadihajók, amire semmi szükségük nincs), mindezt azért, hogy így nyerjenek amerikai támogatást, ezzel fizetik ki az amerikai elkötelezettséget feléjük.

Az lehet, hogy Kína nem tudna partraszállni Tajvanon, de nem is kell. Annyi ballisztikus rakétája van Kínának, hogy ha atomtöltetet be se vet (nem fog bevetni), akkor is hagyományos töltetekkel megszórja Tajpej, Taichung, Kaohsiung környékét és még nagyon célozni se kell, annyira sűrűn lakott a szigetnek a Kína felé eső oldala. Garantált, hogy pár nap alatt tízezres vesztesége lesz Tajvannak. Zömmel civilek.
A tajvaniaknál puhányabb, elkényelmesedettebb embereket nem nagyon láttam még. Amíg a legújabb iPhone-t meg tudják venni és kapnak bubble tea-t a sarki Comebuy shopban, addig nincs para.

Tajvan gazdasági, politikai elitje, a mérnökök, orvosok, politikusok egy éleződő konfliktus első jelére egyből dobbanatanak Kanadába, Amerikába, Európába, Japánba. Ezért nyomják ki a kölykeiket oda tanulni, hogy tartózkodási engedélyt, állampolgárságot szerezzenek, majd megy utánuk a család. Megszámlalhatatlan bevándorlási kötvényes tajvani család van Kanadában (Vancouver), ők az összes családtagjukat fogjak menekíteni oda egy konfliktus előszele esetén.
Tajvan ott fog állni gazdasagi, pénzügyi, mérnöki szakmai, orvosi elit nélkül. Mert ezeknek esze ágában sincs harcolni, vagy ott maradni célpontnak. Nekik az a napi problémájuk, hogy milyen fancy étteremben egyenek, meg hogy melyik legújabb Porsche, Lexus vagy Tesla autót vegyék meg.

Konfliktus esetén maradnak majd a nyáladzó, fogatlan, bételdió rágó prolik. Ők szavaznak a DPP-re, hangoztatják, hogy nem R.O.C., hanem Taiwan a sziget, harcoljanak ők Kína ellen.

Ami Tajvant megmentheti, ha Amerika beleáll a konfliktusba Kínával. Valójában Amerika is tudja, hogy Tajvan mégiscsak Kína, csak nem a kommunista. Tajvant nem elfoglalnia kell Kínának partraszállással, csak ellehetetleníteni az életet, ehhez pedig egy pár rakéta belővése vagy konténerhajó megtorpedózása is bőven elég. Tajvan gazdasága összeomlik, pánik lesz úrrá és mindenki egymás torkának ugrik pártállas szerint (KMT és DPP).

Tajvannak nincs olaja, minden csepp gázt, benzint úgy kell importálni. De mindennel ugyanez a helyzet.

Annyira sűrűn lakott a Kína felé eső oldal, hogy lehetetlen a lakosságot megvédeni. Óvóhelyek nincsenek a 23 millió embernek, legfeljebb a hegyekben, de oda eljutni hosszú órák kérdése kiszolgáltatott, naponta csúcsforgalomban teljesen beálló utakon. Háború esetén nem lesz autózás, vonat, semmi, minden leáll.

Kínanak nem kell partraszállnia, csak blokád ala vonni a szigetet, belőni 10 ballisztikua rakétát vagy csak kicsit is veszélyessé tenni a tengeri hajózást, repülést körülötte. És Tajvan gazdasága, társadalma összeomlik.

Kár, mert Kína geci, de ez a realitás.

midnight coder 2021.08.22. 17:23:56

@gtri: Az amcsiknak kb. végtelen erõforrásuk volt a japánok legyõzésére, akik pont úgy nyersanyaghiányban szenvedtek mint Hitlerék. Másrészt az akkori USA és a mostani USA elég nagy kettõ.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 17:24:42

@matyas.kiraly: Ja, nyilván egy script amelyik ücsörög a neten és válaszolgat nekünk, ugye? Te blogfüggő selejt!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 17:26:58

@Örömhernyó: Kína egy elnyomó állam. Csak egy kis lázadást kell szítani és nem kell 2000 000 000 000 000 000 dollár a legyőzéséhez, mint az afganisztáni háborúhoz. :-))

Örömhernyó 2021.08.22. 17:31:06

@gtri: Szurkolni lehet, az olyan kis gyerekes, rajongó dolog. Elesésről sincs szó szerintem. Nem az lesz, hogy Kína, Oroszország és Amerika összecsap, és Amerika veszít, hanem hogy a kis proxy konfliktusokban Amerika rendre veszít, egyre jobban visszaszorul, Afrikában, Latin-Amerikában, Dél-Kelet Ázsiában, Közel-Keleten, Közép-Ázsiában nem egyedül fogja megmondani, hogy mi merre, hanem a helyi elitnél esetleg bejelentkezik Kína is egy ajánlattal. Amerika belesüllyed a saját adósságába, nem haborút veszít, hanem egyre nehezebb lesz az élet az átlag amerikaiaknak, zuhanni fog az életszínvonal, lesz pár szerencsés tech milliárdos, meg hadiiparban dolgozó, befektető, aki megtollasodik, a többségnek meg elolvadnak a befektetései, megtakarításai, belső gondok fogják ellehetetleníteni a politikai fejlődést, álproblémákra fókuszálnak (transzneműeknek fenntartott WC-k, gyerekek nemváltó hormonkezelése).

Amerika tényező marad, de felnő mellé Kína. Amerika veszít, hisz annak ellenére, hogy 30 éven át küzdött azért, hogy egyedül dönthessen arról, merre halad a világ, nem ő lesz az egyedüli tényező. És az évtizedek alatt dollátcsilliárdokat vesztegetett erre a célra. Miközben a belső társadalmi konfliktusai megoldatlanok.

bóvli ország jobban teljesít 2021.08.22. 17:41:31

@Rodney_2:

Náci elvtárs, te most valójában kitől rettegsz jobban: Sorostól vagy migránsoktól?

bóvli ország jobban teljesít 2021.08.22. 17:42:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Kina Orbán testvérállama. Ha Kína elnyomó,akkor az Orbán diktatúra is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.22. 17:45:19

@Örömhernyó:

"álproblémákra fókuszálnak (transzneműeknek fenntartott WC-k, gyerekek nemváltó hormonkezelése)."

Egy a csúcsponton túlhaladott, dekadenciába hajló társadalom jellemző tünetei. Ugyanez jellemző az EU-ra is.

Örömhernyó 2021.08.22. 17:45:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A kínai embert nem ismered. A kínai ember nem látja magát elnyomottnak, ugyanis nincs olyan szabadságeszménye, mint az amerikaiaknak. Megjegyzem az amerikaiak szemében a britek is elnyomott szerencsétlenek, akiknél nincs first amendment, second amendment és egy király uralkodik rajtuk. Kanada meg egy socialist hellhole, ahol nincs szólásszabadság és kvázi kommunizmus van.
Az amerikai meg van győződve arról, hogy a szabadság az, ami miatt olyan jól él, mint senki más a világon. Aztán ha eljut Németországba, Ausztráliába, Kanadába, Hollandiába, Dániába (ilyen amerikai média által socialist hellhole-ként leírt országokba), akkor megdöbben, hogy hát ott is van élet, nem is rossz, nincs gulag, az utak jobbak, van mindenkinek egészségbiztosítása.

A kínai a hasával gondolkodik, a kormányában feltétel nélkül bízik, olyan tekintélytisztelet van, hogy az magyar szemmel felfoghatatlan. Igény sincs a többpártrendszerre, vitára.
Amikor Free Hongkong jelszóval tüntetnek nyugaton, a kínai nem érti miről van szó. Szerintük Hongkong onnantól kezdve szabad, hogy Nagy-Britannia visszaadta Kínának és megszűnt gyarmat lenni.
A kínai jól akar élni, jobban, mint az ősei. És ez teljesül. Ettől boldog. A kínai sose álmodott szabadságról. A kínai kultúrában az egyensúly, harmónia, béke az érték és főképpen az engedelmesség. A gyermek engedelmessége, tisztelete a szülő felé (filial piety angolul), ez a Konfuciánus érték vetül ki a kínai ember és az állam viszonyára is. Engedelmesség, együttműködés, ebből következő béke, fejlődés. A konfliktuskeresőket, túl sokat kérdezőket, különcködőket, egyénieskedőket nagyon nem csípik. Ezek a tiszteletlenséggel azonosak.

Örömhernyó 2021.08.22. 17:47:42

@bóvli ország jobban teljesít: Orbánnak semmi köze Kínához. Kína sikeresebb, világhatalom lesz pár éven belül. Orbán meg addig vezér, amíg a német gyáripart ki tudja szolgálni.

Örömhernyó 2021.08.22. 17:58:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A kor kihívásaira nem tudnak választ adni, ezért álproblémákba menekülnek. Ugyanaz, mint amikor valaki sikertelen a csajozásban, tanulásban, mindenben, de World of Warcraft játékban level 40 szinten van. Sikertelen emberek keresnek maguknak valamit, amiben nyertesnek érezhetik magukat, amiben elhiszik, hogy hallathatják a szavukat, odafigyelnek rájuk. Ez megy társadalmi szinten is, ezért erősödik az LGBTQ téma, genderideológia, safe space igény. Akinek van egy komoly karrierje, az ilyenekre ritkán pazarol időt, ha homokos, akkor is inkább sikeres szexuális életet él, élvezi az életét, minthogy tüntikézzen.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.22. 18:08:06

@matyas.kiraly: zöldi haverod jó példa... nem tudom, végül eljutott-e a nyomorult odáig, hogy feljelentse azokat, akiket akart... :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.22. 18:10:49

@matyas.kiraly: tudod, hogy ez jelen esetben nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés, hitelrontás stb.?
Feltételezem, tisztában vagy vele.
Még valóban nácik esetén is necces egy ilyen állítás, de esetemben...
Értem már miért volt tiltva itt az "elmebeteg" kifejezés. Szerintem fordulj pszichiáterhez, nagyon sürgősen!

Fikalnyik Eugén 2021.08.22. 19:11:58

@Örömhernyó:
"Az átlag tajvani fiatalnak esze ágában sincs harcolni, hacsak nem videojátékról van szó. "

Indul a közhelyparádé?
Megszűnt a régi sorozás, 1,5 év szopás helyett 4 hónapos alapkiképzés van, profi hadseregre állnak át. Átalakítják a tartalékosi rendszert is, de az egész hadsereg felépítménye a légifölényre meg a gerillaháborúra van kitalálva, ott meg nem a sorozott hülyegyerekekre van szükség.

"Kémkedés miatt perbe is fogtak főtiszteket, simán eladják a titkokat Kínának."

Most az a hírek, hogy 60 éves extisztek elköpik, hogy azt hallották a tisztikaszinóban, hogy töri a seggét a pilótáknak az ülés az F16ban? Miért nem fizetnek elő a Janes-re, olcsóbb lenne.
És tényleg, mi mit csináljunk a kínai kémkormányunkkal NATO tagként?

"Abrams tankok egy hegyes-völgyes, zsúfolt, egybeépült városokkal teli szigeten"

Miután a komcsi Kína nem fog egykönnyen partraszállni, max ejtőernyősökkel próbálkozhat, úgyhogy kitűnő fegyver a gyalogosok ellen még a meglévő M60 is a városokban.

"Annyi ballisztikus rakétája van Kínának"

Csak szólok, hogy amikor a Wright-fivéreket megdobálták kővel, abban a pillanatban kialakult a légvédelem című történet. Több tucat olyan sziget van kilométerekre a partoktól a tajvani-szorosban is, amin Patriotok vannak, pont ezért, és most vettek még 300-at a városok köré. Semmi különös, olyanok lesznek, mint Izrael.
Meg miért is kéne mondjuk pl. a TSMC-t lebombázni? Egymaga elviszi lassan a chipgyártás kétharmadát világszinten. A kínainak nem elpusztítani kell ezt, hanem megszerezni vagy újra zabálhatják a denevéreket.

Senki nem mondta, hogy képes lenne egy elhúzódó háborút megnyerni Tajvan, de a linkelt cikkek is azt állítják, hogy ha két hétig kihúzzák egy villámháborúban, akkor átbillen a mérleg. Villámháború meg nem lesz, mert több százezer katona összevonására van szükség kínai részről, és rendkívüli állapotot is be kéne vezetni. Bár, hogy összeesküvés elméleteket gyártsak, nem biztos, hogy ez a koronabuzulás nem ennek a főpróbája volt...

Visceroid 2021.08.22. 19:36:50

Mi ebből a tanulság? Akkor kell elkezdeni eladni a kínai állampapírt vagy mit, amikor bevonul Afganisztánba.

morph on deer 2021.08.22. 19:41:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"álproblémákra fókuszálnak (transzneműeknek fenntartott WC-k, gyerekek nemváltó hormonkezelése)."

Egy a csúcsponton túlhaladott, dekadenciába hajló társadalom jellemző tünetei. Ugyanez jellemző az EU-ra is.

De hiszen ugyanez megy nálunk is, nem tűnt fel?
Persze ellenkező előjellel, mert mi hátrafelé vagyunk nyilasok ebben is, de ugyanúgy álproblémák “megoldásai” meg kitalált ellenségek “legyőzése” zajlik, - közben a valóság lassan már a látóhatárt is elhagyja…

Az ellentétes irány ellenére azért ez nem az emelkedést jelenti, ezt azért azt hiszem nem kell bizonygatnom!
Kétség esetén gondolj a keréken gördülő, kötél segítségével, emberi erővel vontatott gigantikus pléh madárra, mint nemzeti jelkép. :(
Szárnyalunk, mint láthattuk…

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.22. 20:31:37

@morph on deer:

"De hiszen ugyanez megy nálunk is, nem tűnt fel?
Persze ellenkező előjellel, mert mi hátrafelé vagyunk nyilasok ebben is, de ugyanúgy álproblémák “megoldásai” meg kitalált ellenségek “legyőzése” zajlik"

Van némi igazságod, ezt elismerem. Ám nálunk az említett álproblémák megoldásának vélt intézkedések ránk erőltetésének megakadályozásáról van szó, ami nem egészen ugyanaz.

A Nyugat a politikai és gazdasági súlyának növelése - vagy már inkább csak szinten tartása - helyett foglalkozik ezen álproblémákkal, az ezekre adott álmegoldások pedig csak tovább gyengítik politikai és gazdasági súlyát, a társadalom kohéziójának gyengítéséről már nem is beszélve. Teljesen logikus és érthető, ha Magyarország ezeket elutasítja - ám ez nem ugyanúgy "foglalkozás" e témákkal, mint ahogy a Nyugat teszi, hiszen mi épp ezek káros hatásaitól próbálunk menekülni.

Más kérdés, hogy a kormány ezeket saját politikai befolyásának, választási esélyeinek növelésére is felhasználja - légy őszinte, melyik kormány nem tenne ugyanígy? Melyik kormányzó pártnak nem célja a következő választás megnyerése?

Medgar 2021.08.22. 21:50:16

@night coder: Excelben tartod nyilván a troll accjaidat, vagy még kockás füzetben?

kárárámaispj 2021.08.22. 21:52:37

Olvasgatom a kommenteket.
Hogy a francba nem látják néhányan, hogy Amerika hanyatlik?
Hilton nagypapi szarrá dolgozta magát, harácsolt, felépített valamit. A dédunokája azzal tette fel magát a térképre, hogy egy drogos ribanc.
Igen, több pénze van, mint ami nekem valaha is lesz, jobban él. De ez nem hanyatlás?

Matyika pszichiátere 2021.08.22. 21:56:03

@Le a spammerekkel: Nem beszámítható. A recaptcha védelem bevezetése után ráadásul súlyosbodott az állapota.

kárárámaispj 2021.08.22. 22:01:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Kína egy elnyomó állam. Csak egy kis lázadást kell szítani"
Na, akkor lesz vége a világnak, ha 1.5 milliárd embernek szavazati meg belepofázási jogokat adnak. Akinek van némi esze, akár európai, akár amcsi, akár kínai az ezt nem akarhatja.

bóvli ország jobban teljesít 2021.08.22. 22:02:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ki erőlteti rád a NER maffiát te vakegér: Orbán vagy az EU?
Ki erőlteti rád az EU-ból (a jóléti társadalomból) való kilépést Orbán vagy az EU?
Ki gyárt rád diktatírikus, jogfosztott államrendet: Orbán vagy az EU?
Ki az aki nem létező Soros meg migráns világveszélyekkel riogatja a kellően hülye polgárait: Orbán vagy az EU?

Ezek után annak is kellően hülyének kell lenni, aki Magyarorszáqról kiamulván a fejéből az EU-ban látja a hanyatlást, meg a birkatársadalom álproblémákkal való etetését.

bóvli ország jobban teljesít 2021.08.22. 22:07:11

@kárárámaispj:

Hanyatlik ám Ámerika! Föleg a felcsúti Mészáros Lötyő birodalomból tekintvén.
De a te 120%-os munkanélküliséggel sújtotta borsododi szellemfalvadból tekintvén már aligha!

kárárámaispj 2021.08.22. 22:23:40

@bóvli ország jobban teljesít:
És most jobb? Ideszartad a semmitmondó marhaságaidat, most már nyugodtan mész dögleni a panel 7. emeletén?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.22. 22:43:58

@kárárámaispj: Kína egy túlpörgetett gazdaság. Húsz év múlva százmilliónyi öregjük lesz és sokkal kevesebb munkásuk. Az USA és Európa bezárkózik. Ahogy kiegyenlítődik Kína és köztük a különbség a kínai export lecsökken. Kína gazdaságát a belső piacra kell építenie.

morph on deer 2021.08.22. 22:56:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egyet is értve, ha a dolog érdemi oldalát nézem/nézzük, szerintem az egész reakció téves.
Elsősorban az, hogy márpedig nekünk mindenáron reagálnunk kell, mégpedig a lehető leghangosabban, az se baj, ha a reakciónk és a realitás a köszönő viszonyt is mellőzik!

Mert mi lenne, ha egyszerűen ignorálnánk azokat a dolgokat, amelyeket aggályosnak tartunk a dekadenciájuk, vagy tudomisén mi miatt? Jönne Amerika verni az ajtót, hogy hé, mi lesz már az ilyen-olyan hanyatló értékrend hozsannázásával?

Alig hiszem, hogy egyáltalán odafigyelnének arra, hogy itt a keresztényi erkölcsökkel éppen mi történik, amíg megint hadat nem üzenünk nekik…
Na ARRA aztán lehetne reagálni, ráadásul jogosan, amire már nyilván fel is figyelnének. Így meg a folyamatos hőbörgés már gyakorlatilag háttérzajnak számít, - “ja, a magyarok zörögnek már megint” - és teljes érdektelenség kíséri, még ha esetleg lenne is valami értelme.

Én alapból nem reagálok olyasmire, ami ugyan akár ellenem is irányulhatna, de amit nem konkrétan nekem címeznek.
Soha nem ugrottam célozgatásokra, - majd szól az, akinek baja van, ha meg nem szól, akkor nem hallom.
Ezért aztán ha valamire reagálok, mert konkrét, annak van súlya.

Ami az eredeti kérdést illeti, én egészen biztos vagyok abban, hogy ha egy meghaladott kultúrától eltérőt szeretnénk, az irány teljesen biztosan NEM hátrafelé van, nem a “teljes gőzzel vissza a kettővel ezelőtti állapothoz” a helyes döntés, főleg ha annak a sztorinak már nemcsak az összes poénját ismerjük, de már a befejezését is, ami nagyon nem volt jó.
Ennyi erővel pedig akár előre is mehetnénk, hiszen abból legalább 50% eséllyel akár jól is kijöhetnénk - a biztos rossz megismétlése helyett.

kárárámaispj 2021.08.22. 23:02:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Mivel átálltak a kétgyerekes rendszerre pont annyian lesznek, amennyi kell. Ráadásul, a kínai társadalom családcentrikus, nem kell őket noszogatni ha engedik a három gyereket, ne adj isten támogatják, akkor fognak csinálni.
"Az USA és Európa bezárkózik. "
Az mondjuk fasza lesz. Csak mivel konkrétan mindennek a gyártását kivitték, mi lesz? Nem lesz semmi, vagy hamvaiból visszaállítjuk az egész könnyűipart. Ráadásul úgy, hogy ne szennyezzen? Nem gondolod komolyan, hogy felfut a cipő meg ruha meg félvezetőgyártás.

A belső piacukról meg annyit, hogy több tucat olyan autómárka van, amiről nem is hallottunk. Felfoghatatlanul nagy a belső piacuk.

De ennek semmi köze ahhoz, hogy ha csinálnak egy demokráciát, és majd százféle kis párt fog viaskodni, akkor abból világvége lesz.

kárárámaispj 2021.08.22. 23:10:25

@morph on deer:
"Mert mi lenne, ha egyszerűen ignorálnánk azokat a dolgokat, amelyeket aggályosnak tartunk a dekadenciájuk, vagy tudomisén mi miatt? Jönne Amerika verni az ajtót, hogy hé, mi lesz már az ilyen-olyan hanyatló értékrend hozsannázásával?"
Gondolom te valami kő alatt éltél mondjuk az elmúlt években. Ignoráljunk dolgokat, és éljük a magunk életét, ahogy az nekünk jó, és nem fognak idejönni verni az ajtót...
Remek gondolat. Mondjuk kérjünk meg egy egyetemet, hogy ugyan tegyen már eleget a hatályos jogszabályoknak. Nem volt NY Times cikk belőle.
Csináljunk egy kerítést, hogy ne jöjjön ide boldog-boldogtalan. Abból sem lett semmi szólogatás.
Ne engedjünk mindenféle identitászavaros idiótát a gyerekek közelébe - egy szót sem szóltak, UGYE?

Ja, és akkor mondj olyan példát, amikor mondjuk a külügyminiszter kiment, és azt mondta, hogy srácok, gázos ez, hogy mostantól csak a fekete életek számítanak, mi tiltakozunk.

bóvli ország jobban teljesít 2021.08.22. 23:34:07

@kárárámaispj: "De ennek semmi köze ahhoz, hogy ha csinálnak egy demokráciát, és majd százféle kis párt fog viaskodni, akkor abból világvége lesz. "

Ti fideszes bértrollok, mennyire meg vagytok ti mindig mindentől ijedve ami nem diktatúra, nem egyszemélyi hatalom és ahol a ti szerepetek nem az, hogy ki kell nyalni a vezér seggét és akkor ő majd jól megvéd titeket az egész világtól.

Az imádott Orbánod meg a szintén imádott Kínia Kommuista Pártod rendszerei itt járnak, szerencsére a demkratikus országok meg 200 évvel előttük.

Rambo Janos 2021.08.23. 00:24:30

Faszt szpemmelsz elmebeteg hulladek szar.

kárárámaispj 2021.08.23. 00:32:40

@bóvli ország jobban teljesít: Hülye vagy mint a segg.
Eleve kurvára nem kéne Orbánt idehoznod, jövőre választás, szorgos népetek győzni fog. Akkor most demokrácia van vagy nincs?
Ha meg azt hiszed, hogy másfél milliárd ember demokráciája egy Európa nagyságú országban működne, akkor még hülyébb vagy.

Csak úgy az első népszavazáson szerinted nem törölnék el a max. 2 gyerek intézményét? Mint a szart. 5 éven belül lennének 2 milliárdan.

kárárámaispj 2021.08.23. 00:34:31

Háháhá matyi, bazmeg, nincs Ö betűd?
Ennyire szarul megy? :D:D:D
Egyre gyengébben nyomod.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.23. 00:50:46

@kárárámaispj: Variálja a karakterkészleteket, hogy a kedvenc szavait nehéz legyen letiltani. És nem minden jeleníti meg jól. Mióta nagyon megszívattam betűkombinációk letiltásával, azóta ezzel próbál trükközni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.23. 00:55:44

@janos_3: Ennyi volt? Mama rád szólt hogy csicsikázni kell? Be kellett fejezned a script imitálást? Vagy arra hajtottál hogy a recaptcha seggeket dobjon fel neked és elélvezhessél? :-))

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.23. 01:13:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: magánügyed, de jelzem, egy kisforgalmú, privát blogon csinálsz amit akarsz, de ahol sok a kommentelő, ott csak a többit szopatod az ilyen automata cenzúrával.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.23. 01:14:48

@janos_3: ha a pszichopatákat szeretné, akkor téged bálványozna.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.23. 01:18:33

@Matyika pszichiátere: ezt nem igazán értem. Automatizálta a kommentküldést? Annak mi értelme? Mert az ilyen spameket, amit most benyomott, simán lehet böngészőből... tán még valamelyest automatizálható is a recaptcha ellenére, de az sem kell igazán. Sima cut'n'paste működik.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.23. 06:40:28

@Le a spammerekkel: Kifinomultan kell. Például ott az a "szopsz is" részlet. Hát letiltom a "z i" kombinációt éjszakára és akkor nem tud ezer kommentet benyomni éjszaka.
Halálra szopattam ilyenekkel. Kínjában már így írt, mutatok egy törölt idézetét.

"Művelet a kijelöltekkel...
Oldal
29
/ 65
showlive
showmod
showtrack
showmodtrack

Felhasználó Kitiltása
Felhasználó Kitiltása
2021. április 22. 09:47
A nacionalizmus megint csak a nemzeti egység pótszerének bizonyultMegtekintés
Accept
@MAXVAL birсaman közíró: @megamovieboy: @MEDVE1978: @frikazojd: @Bunkóné Barom Ildikó: @nincs1agy: @Ménár Atya: @HaD: @élveteg: @Szalay Miklós: @68nyara: @a nagy hohohorgász: @midn: E z a b l o g g e r é s a c s i c s k á s a n á c i b u z i."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.23. 06:42:11

@Le a spammerekkel: Azzal hencegett, hogy direkt megakadályozza a sok beküldött kommenttel, hogy a fideszesek itt terjeszthessék a propagandájukat és ő ezzel egyedüli hősként harcol az Orbán uralom ellen.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.23. 07:13:49

@janos_3: Felébredtél? Úgyis befagy mindjárt a scripted, amint bekapcsol a recaptcha. :-))

midnight coder 2021.08.23. 07:26:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Európa nem tud bezárkózni. Kb. semmit sem tudunk már legyártani önerõbõl kivéve a legegyszerûbb mechanikus dolgokat marha drágán vagy erõsen kétes minõségben. Európai processzor például? Az idetelepített gyár nem ér... Az amcsik lehet hogy bezárkóznak, de az aligha segít rajtuk. Albánián sem segített.

midnight coder 2021.08.23. 07:29:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ne bántsd szegényt. A szakmai karrierjének a csúcsa volt ez a kis script, a szíve csücske, a büszkesége, és most megölte szegényt az a csúnya náci captcha. ;-)

midnight coder 2021.08.23. 07:33:27

@bóvli ország jobban teljesít: "Az imádott Orbánod meg a szintén imádott Kínia Kommuista Pártod rendszerei itt járnak, szerencsére a demkratikus országok meg 200 évvel előttük. "

Jelen pillanatban én azt látom, hogy a 30 éve még a béka segge alatt lévõ kínaiak és az amcsik vetekednek a világelsõségért, miközben a 200 évvel elõttük járó EU az esélytelenek nyugalmával figyeli õket, remegõ összeaszott kezében görbebotot szorongatva.

belekotty 2021.08.23. 09:38:24

@midnight coder: Ha ezt az úrfi olvassa, nem biztos hogy nem pusztul bele a röhögésbe. :-D

kárárámaispj 2021.08.23. 09:43:51

@jájjákkormostággodhátunk:
Oké, akkor tehát nem kell aggódni, minden rendben arrafele.
Gondolom az, hogy betörtek a Capitoliumba, hogy előtte hónapokig gyújtogattak megfosztogattak egy néger halála miatt, hogy valami önálló állam alakult Seattle-ben az mind annak a jele, hogy faszán mennek a dolgok.

kárárámaispj 2021.08.23. 09:56:48

Ha filozófálgatunk, akkor szerintem Amerikának a legnagyobb baja az önbecsapás. Nem úgy tekint magára, mint birodalomra.

Egy római polgár alapból büszke volt arra, hogy Róma a hódító. Scipió lement Afrikába, győzött, picsánrúgta a punokat - mert az volt Róma érdeke- és ünnepelték. Senkinek nem jutott olyan faszság az eszébe, hogy a szegény legyőzöttek mit éreznek, hogy óvjuk meg Karthago kulturális emlékeit stb.
Az amerikai meg valahogy a világ jóembereként tekint magára, ahol a szegény népnek baja van mert nincs demokrácia, odamegy és segít. Aztán marhára nem érti, hogy miért nem hálásak neki ezért.

midnightcoder2 2021.08.23. 10:09:18

@kárárámaispj: Ez szerintem már Európában elkezdõdött anno. A gyarmatosítók mentek megmenteni a kicsi bennszülöttek lelkét. Persze általában ehhez a testüket elõbb el kellett pusztitani, de valamit valmiért...

Medgar 2021.08.23. 10:33:41

@gtri: Az 1930-as években amerika melyik része élt "szabadabban" mint a világ többi része? A négerekre gondolsz?

midnight coder 2021.08.23. 11:56:32

@Medgar: Azért a négerekbõl akkortájt ott kevesebb volt. És persze Európa területén is éltek akkortájt Pl. cigányok szintén nem túl sok joggal. De az amcsik mindig is szabadabbak voltak mint kb. mindenki más. Ezt mondjuk leginkább a fegyverviselésen lehet lemérni. A szabad polgárt ez a jog az, ami megkülönbözteti az alattvalótól. Európában is mindig a nemesnek lehetett fegyvere, a pórnép meg maradjon meg a kiegyenesített kaszájánál ha nagyon ugrálni akar. Aztán az, hogy épp ki volt az uralkodó változott, de az alattvalók szempontjából ez nem sokat osztott vagy szorzott. Az amcsiknál viszont szabad emberek hozták létre a saját államukat a saját érdekeik képviseletére, nem a legerõsebb rablólovag szervezett magának elnyomó államot. Csak ezt az amcsik mintha mostanság kezdenék elfelejteni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.23. 12:40:14

@midnight coder: na, csak előbújt a fegyverbuzi. A nagy szabad fegyvertartásnak hála, rendszeresek a lőfegyverrel elkövetett tömeges gyilkosságok a te szentföldeden.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.23. 12:44:42

Látom spermatyi hiába erőlködött, kibaszták. :-))

Allesmor Obranna 2021.08.23. 13:36:52

"...A Biden-kormányzat továbbra is hízeleg a kétarcú iráni rezsimnek. Nem látják, hogy atomfegyvert akarnak és Izraelt elpusztítani? Ami az Öböl-államokat illeti – melyek nagyrészt amerikai protektorátusok –, mi lesz a sorsuk, amikor az olajkereslet összeomlik a karbonsemlegesség eredményeként? A Közel-Kelet bajai még csak most kezdődnek..."

Az Öböl-államokat nem kell sajnálni, hiszen megtűrt teokráciákról beszélünk, amelyek az USA pénzén támogattak terroristákat. Most komolyan erre kell naívan rácsodálkozni?

"...Kínát nem lehet már visszatartani: megszerezte Hongkongot, és egyszer Tajvan ellen fog fordulni. És akkor mi lesz?"

Nem megszerezte, hanem visszakapta, mert lejárt a szerződés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.23. 15:27:10

@midnight coder:

A fegyvertelen polgár ki van szolgáltatva a hatalomnak, így könnyebb uralkodni rajta.

A szabad fegyvertartás egy alapvetően liberális intézmény. Mi sem mutatja jobban a mai liberalizmus meghasonlását, hogy az USA-ban ma éppen a demokraták követelik leghangosabban a szabad fegyvertartás betiltását.

kárárámaispj 2021.08.23. 16:10:21

@midnight coder:
"az amcsik mindig is szabadabbak voltak mint kb. mindenki más."
Hát lássuk. Ha itt kimegyek és azt mondom, hogy o1g akkor nem történik semmi. Amerikában kimegyek és azt mondom t1g szintén nem történik semmi.

Ha itt azt mondom, hogy nem szeretem a négereket, akkor nincs semmi. Ha egy amcsi ezt kimondja, akkor gyakorlatilag el is áshatja magát.
Ugyanez igaz, ha buzit, vagy bármilyen korcsot a nevén nevez.
Ez olyan nagy szabadság? Komolyan?
Volt valami ügyvéd pár, aki a BLM csőcselék előtt állt fegyverrel. Nem lőtt, állt a saját ingatlanán. Feljelentették őket, most lesz a tárgyalás.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.23. 16:21:01

@kárárámaispj: Le vagy késve.

"Parson kormányzó viszont idén augusztus 4-én beváltotta az ígéretét, és indoklás nélküli kegyelmet adott a párnak."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.23. 18:44:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ami dicséretre méltó a kormányzótól, de egy tisztességes eljárásban az ügy el sem jutott volna a bíróságig.

kárárámaispj 2021.08.23. 19:34:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
És akkor ez lenne a jogállam?
Mert ugye nálunk állandóan vagy veszélyben van, vagy épp megszűnik, szóval nem tudom pontosan, hogy mi is az, de komolyan ez lenne?
Hogy a saját kertjében a legálisan tartott fegyverét előveszi önvédelem céljából, ezért feljelentik, majd a földesúr felmenti? Ha meg épp négerbarát akkor lenyakaztatja?
Nálunk egy ilyennek a negyedéért telesírja az ellenzék Brüsszel összes tárgyalótermét

shakespeare 2021.08.23. 20:37:17

a szerző jóindulatú és ezért tévedésben van, Amerika irányítói nem benáztak el semmit, elég jól sikerült az elmúlt 30 évük, tudták, hogy Irak, Afganisztán, Sziria, Líbia stb káoszba fog süllyedni, ez is volt a cél
tudták, hogy rengetegbe fog kerülni és ez adósság az adófizetőknek, profit pedig a fegyvergyartoknak
tökéletesen megcsinálták, irtozatosat kaszáltak rajta, ja hogy közben az USA megrogyott, kit érdekel ?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.23. 21:50:12

@kárárámaispj:

Egy 500 fős tömeg, amelyről tudni lehetett, hogy korábban autókat gyújtott fel és fehéreket vert meg (persze nem pontosan ugyanazok az emberek), áttrappolt a kertjén, megfenyegették, miközben később kiderült, hogy volt köztük legalább egy felfegyverzett ember. És akkor még azzal ítélik el az illetőt, hogy félelmet keltett a tömegben? Én a helyében összeszírtam volna magam a félelemtől.

Ha a Wikipédián elolvasod az eset rövid leírását, abból kiderül, hogy a nőnél lévő kézifegyver nem is volt üzemképes. De ez is sokatmondó:

"On July 30, 2020, KSDK reported that the lead St. Louis police detective investigating the McCloskey case had refused to sign at least two versions of court documents which were drafted by the prosecutors, showing that police had reviewed videos taken June 28 during the incident and had contended that at least one protester in the crowd was armed and another was wearing a bullet-resistant vest"

Rambo Janos 2021.08.23. 23:45:40

Az ilyen szpemmelos parasztok amugy minek elnek? Cigany lennek mondhatnam 1v1

kárárámaispj 2021.08.24. 00:41:53

@karoly_1: Nem megy egy neked matyi.
Szánalmas. Gyorsan benyomod ötször a szarod, ami senkit nem érdekel. :D:D:D:

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.24. 06:04:11

@karoly_1: szerintem egyszerűbb a megoldás: zsarolásért, zaklatásért, személyes adatokkal való visszaélésért (folytassa aki tudja!) eljárást kezdeményezni ismeretlen tettes ellen és pár hét után rendben lesz a blog.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.24. 06:08:43

@karoly_1: ja, bocs, a terrorizmus (mégha csak virtuálisis) kimaradt.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.24. 07:51:54

@karoly_1: "Сѕаk еgу bосѕánаtkéгéѕbе, éѕ а náсіk tӧгléѕébе kегül, éѕ mіndјáгt геndbеn lеѕz а blоgоd. " - ez bizony zsarolás, némi terrorral egybekötve. Ne mondd, hogy nem szóltam előre!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.24. 08:25:42

@Le a spammerekkel:

"folytassa aki tudja!"

Azt hiszem, létezik olyan bűncselekmény, hogy számítástechnikai rendszerek működésének megzavarása. A zsarolással együtt már szép kis büntetés jönne össze Matyinak.

Kár, hogy a védője majd elmeorvosi vizsgálatot kér, aminek alapján a bíróság kimondja Matyi büntethetetlenségét.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.24. 09:58:26

@kárárámaispj: Ebben speciel igazad van.
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hehehe... matyit megint kibaszták a kézi "scriptjével" együtt? :-))

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2021.08.24. 10:09:30

Tisztelt Kommentelők! Köszönöm az érdemi hozzászólásokat, reakciókat, véleményeket és párbeszédeket, amelyek talán segíthetnek megvilágítani olyan részleteket is, amelyekre nem is gondolunk, miközben fogyasztjuk (fogyasztatják velünk) a híreket. Ugyanakkor a bornírt és fárasztó személyeskedést, fenyegetőzést és egyéb, jogsértés gyanúját felvető hozzászólást elkövető nicket azonnal és végleg kimoderálom, még akkor is, ha percenként regisztrál új felhasználó nevet. Tájékoztatom továbbá az ilyen ismétlődő cselekményeket elkövető személyeket, hogy bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést teszek ellenük az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozó hatóságnál, mert tévednek, ha azt hiszik, nem lehet azonosítani őket.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.24. 10:13:34

@(F)ordító: nem gondolod, hogy előbb kellett volna reagálni? :(

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2021.08.24. 10:17:43

@Le a spammerekkel: eddig is tiltottam, azaz reagáltam. Most csak egy kicsit részletesebben kifejtettem, mi a játékszabály. Hogy ne legyen kétsége senkinek felőle. Hát, ennyi.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.24. 10:24:33

@(F)ordító: arra gondoltam, hogy kommentben. ;)
Nem mondom, én is szeretek trollkodni, főleg, ha valahol gyakorlatilagok nélkül tiltogatnak, de a matyinak nevezett egyed működése... már nálam is kiverte a biztosítékot.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2021.08.24. 10:33:01

@Le a spammerekkel: Ja, értem. Nos, nem akartam hozzászólással reagálni, mert egy bizonyos szint felett nem megyünk egy bizonyos szint alá. Gondoltam, elég a tiltás.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.24. 11:05:22

@(F)ordító: nem mondtam, hogy neki válaszolj... ;) (mobilról, szinte kizárólag a "radar"-t nézve nem igazán feltűnő, ha takarítasz)
Ami a szomorú, hogy engem már csak az ilyen ámokfutók szórakoztatnak a politikai (nyomkban politikát is tartalmazó) fórumokon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.24. 11:42:34

@(F)ordító:

"mert tévednek, ha azt hiszik, nem lehet azonosítani őket."

Brendel Mátyást nem is kell azonosítani, azt meg nem nehéz bizonyítani, hogy a többi nicken is ő floodol.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.24. 20:52:15

* - utána kellene néznem, de szerintem "Reagan-i", az helyesen "reagani" lenne.

Rodney_2 2021.08.24. 20:52:57

@Le a spammerekkel: Szólni kell a Talibánnak, hogy Brendel Mátyás (Matthias Brendel PhD) lindaui lakos Isten létének tagadását és a buzulás helyességét propagálja az interneten. Lindauban annyi a muszlim mint a fene, majd csak találnak valakit, aki jogos felháborodásában levágja a fejét a zsebkésével. Ezt hívják Endlösung-nak :)))

Rodney_2 2021.08.24. 22:39:53

@miklos_1: Brendelszar, rólad mindenki tudja, hogy teljesen elmebeteg genetikai hulladék vagy. Mindenki csak röhög rajtad. Most is, hogy már napok óta nem jutott neked migránsfasz, a scriptedet próbálod emulálni, mert semmi más értelmes vagy intellektuális dolog nincs amit csinálhatnál. Mega-szánalom :(((
gy.k.: ha valaki azt írja rólad, hogy elmebeteg és buzi vagy, az nem becsületsértés, hanem tény :)))

Rodney_2 2021.08.24. 22:43:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Sajnos az 50 feletti német asszonyok kibérelték az összes lindaui migránsfaszt és ezért Brendelszar kénytelem magával foglalkozni, illetve ide irogatja a pszichopata agyrémeit. Kezelni kellene. Régen az ilyeneket elektrosokkolták naponta amig meg nem normálisodtak, sajnos a liberalizmus ezt is megszüntette.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.24. 23:02:21

@Rodney_2:

Atya Isten, te megsértetted pedofil ketrec- és pinceharcosunk becsületét!

kárárámaispj 2021.08.25. 00:23:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Beteg vagy? A héten már kétszer igazat adtál nekem.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.25. 05:52:35

@miklos_1: jó látni ezeket az elmebeteg kirohanásaidat. A kényszergyógykezelésedre már nem kell sokat várni. :D
Ui: amíg EU-n belül vagy, nem tudod megúszni, szerintem költözz Afganisztánba!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.25. 07:29:21

@Le a spammerekkel:

Így igaz, helyesen reagani. Viszont Ronald Reagan-i, mert több tagból áll.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.25. 08:01:11

@miklos_1: konkrétan mivel is vádolod a blog gazdáját, amiért "megütheti a bokáját"?
Én megmutattam egy joghoz értő ismerősnek amiket itt összehordtál. Ha EU-n belül vagy, simán elítélhetnek az itteni randalírozásodért.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.25. 10:57:13

@Le a spammerekkel:

Akkor ne csak fenyegesd, hanem bírd rá a bloggert arra, hogy tegyen feljelentést. Ne csak a jelen blog gazdáját, mert sok blogot szétvert már ez az idióta.

Azt hiszem, a jog szerint csak a blogok gazdái vagy a blog.hu gazdája tehet feljelentést, mert közvetlenül az ő tevékenységüket teszi lehetetlenné Matyi. Ideje lenne már kivonni a netes forgalomból.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.25. 12:24:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én csak tájékoztatom, nem fenyegetem. A fenyegetést ő követte el. Én is szeretek trollkodni, de amit ez a barom művel évek óta, az engem is kiakaszt. Plusz ugye a személyes adatokkal való visszaélést még akkor is elítélem, ha egy bayerzsóttival szemben követik el.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2021.08.25. 13:06:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Le a spammerekkel:
Felvettem a kapcsolatot az üzemeltetővel, akik szerint az érintett több száz(!) IP-címet használ, ennyit nem tudnak tiltani, továbbá miatta kellett bevezetni a capchát is és természetesen közreműködnek a hatósági eljárás során. Szóval, egyelőre marad mindenkinek a kézimunkás moderálás.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.25. 13:20:02

@(F)ordító: a "tisztelt" üzemeltető hozza a manapság megszokott "szakértelmet", ha IP alapon akar tiltani a dinamikus IP-k korában. :(
Ennél már csak az jobb, amikor sikerül pl a szolgáltató IP címét tiltani, mert 100.x.x.x címe van a delikvensnek, ami kívülről nem szokott látszani.
És akkor még ott van a tor hálózat, amit végképp nem lehet cím alapján kezelni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.25. 13:22:20

@(F)ordító: egyébként van más módszer is, de finoman szólva nem tűnik legálisnak a használata...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.26. 06:25:53

@josef_1: sajnos veled pszichiátereknek kell foglalkozniuk. Sokáig.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.26. 09:08:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ennyire azért nem kell komolyan venni Matyit.

Csak egy kis nyomorgó pedofil középkorú srác, nagy ambíciókkal, de kis képességekkel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.26. 09:55:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem is Matyit veszem komolyan, hanem az általa okozott bosszúságot. Ahogy a csótányt sem vesszük komolyan, de azért bosszankodunk miatta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.26. 10:00:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Еngem képtelen zavarni.

A blog.hu-s ímélek külön helyre jönnek, nem keverednek más ímélekkel.

S ha valahová Matyi betesz 100+ kommentet, akkor blokkolom a kommentjeit. Most is csak azért szüneteltettem a blokkot, hogy lásam mit írt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.26. 14:27:10

@Le a spammerekkel:

Az én személyes adataimmal nincs gond. Nem titkolom ki vagyok. Szóval engem Matyi képtelen sarokba szorítani ezzel. Vicces amikor "leleplezi" azt, amit TŐLEM tud.

Persze az kissé zavaró, amikor hamis adatokat ír rólam, dehát ez meg kivédhetetlen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.26. 14:32:48

@(F)ordító:

Sok sikert!

De alapvetően 1 mp alatt ki lehet bújni az ilyesmiből.

A magyar joggyakorlat az, hogy HIÁBA bizonyítod be, hogy egy ímélt, kommentet X címről küldtek, Y gépről, az még semmi. Ha a gyanúsított az mondja, nem ő írta, akkor vége az eljárásnak.

Ellenem már volt eljárás - Sorosék indították -, de csak azért tudott eindulni, mert én ELISMERTEM, hogy én írtam a szóban forgó üzenetet (kommentet). Számumra ugyanis presztizskérdés, hopgy nem tagadom le soha, amit csináltam.

De ha ki akartam volna bújni az eljárás alól, megtehettem volna, csak azt kellett volna mondanom "nem tudom ki írta, de nem én" vagy "tudom ki írta, de nem mondom meg ki, mert az illető közeli rokonom, aki ellen nem vagyok köteles vallani".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.26. 14:47:52

@Le a spammerekkel:

Pedig ez történt. Ne becsüld le Soros gazdát, több tízezres hadereje van.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.26. 15:56:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem becsülöm le. Téged nézlek le. Téged nézlek buta, hazug, gerinctelen féregnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.26. 18:00:41

@Le a spammerekkel:

A "gerinctelen féreg" NEM azt jelenti, hogy valaki nem ért egyet veled, troll.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.26. 18:20:46

@Le a spammerekkel: segítek: a blog gazdája nagy általánosságban igen messze van mindentől amit én gondolok a világról, mégsem neveztem gerinctelennek, féregnek stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.26. 18:29:46

@Le a spammerekkel:

Segítek, a "gerinctelen" valódi jelentése: nem áll ki semmi mellett, ami nem segíti a felette lévő hatalmat, mindig ahhoz igazodik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 06:05:25

@Karoly_2:

Te mint közismert pedofil miért gondolod becsületsértésnek az igaz szót?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 08:25:27

@Karoly_2:

Felszólítom Dr. Pedó-Brendofilusz Mátyást, vonuljon vissza seggtáncolni a 4 fal közé.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.27. 08:39:28

@Karoly_2: pszichiátered mit mond? Nem kellene téged zárt intézetben ápolni?
Tudod: a feljelentéseddel ki leszel röhögve a rendőrségen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 08:44:19

@Le a spammerekkel:

Anoním nikk fel fog jelenteni egy bloggert, mert a blogjában anoním nikkeket "sértegetnek". Lesz egy jó napja a rendőrségnek.

Rodney_2 2021.08.27. 09:06:21

@Karoly_2: Brendelszar, neked még nem volt olyan kommented amiben nem lett volna becsületsértés. Ezért is törölnek a ballib bloggerek is mindenhol, nem tünt fel??? Amire persze te lenácizod az ismert ballib bloggereket és kommentelőket is.
Az a baj veled, hogy elmebeteg vagy, aki kezelésre szorulna. Ha nem kezelteted magad, akkor egyre jobban elhatalmasodik a bajod és a végén a kukában végzed. Ezért persze senki nem fog sajnálni téged.
Ez egy jóindulatú figyelmeztetés.
Ezen kívül javaslom, hogy a lakóhelyed környékén levő muszlim közösség számára tartsál ateista felvilágosító programokat valamint népszerűsítsed a szivárványcsaládokat. Ezzel nagy szolgálatot teszel mindenkinek :)))

Rodney_2 2021.08.27. 09:13:15

@Le a spammerekkel: Brendelszar Lindauban él és ott dolgozik. Ha megmutatod az itteni munkásságát a munkáltatójának, tuti hogy kirúgják. Aztán néz majd ki hülyén a degenerált fejéből, hogy most miért amikor csak a "nácik" ellen lépett fel :))) Majd megállapítja a beteg elméjével, hogy a munkáltatója is náci. Nagyon komoly problémái vannak ennek a szerencsétlennek. Valoszinűleg gyógyszeres kezelésre szorulna :(

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 10:22:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Majd ha átnézik Matyi kommentjeit, akkor feljelentőből gyorsan gyanúsított lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 10:29:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Kényes helyzet, mert azonosítania kell megát.

Plusz bizonyítania, hogy akik sértettek egy anoním nikket, azok tudták ki áll mögötte.

Nehéz ügy. Ehhez egy század sztárügyvéd is kevés lesz...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 10:44:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Matyi igazi célja egy feljelentéssel a neki nem tetsző kommentelők - vagyis szinte mindenki - személyazonosságának kiderítése. Hogy aztán úgy sértegesse őket személyi adataik közzététele mellett, mint ahogy azt Kurt úrfival teszi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 10:45:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az én adataim most is tudhatók. Csak pechje van, engem nem tud semmiért se feljelenteni.

0dzsud0 2021.08.27. 15:11:03

@Rodney_2: "Valoszinűleg gyógyszeres kezelésre szorulna :("

Nem, sajnos őt már el kell altatni. Illetve a francokat sajnos.

Rodney_2 2021.08.27. 19:37:00

Hogy a témához is szóljunk. A The Economist címlapján az van, hogy
BIDEN'S DEBACLE
és néhány fotó a reptéri káoszról@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem próbálják a Trumpra vagy az időjárásra fogni...

Rodney_2 2021.08.27. 19:44:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Brendelszarnak komoly gondok vannak a fejében: Először is lepszichopatáz mindenkit. Majd nem gondol arra, hogy ha tényleg pszichopaták vagyunk, akkor egy szép napon felkeressük és neki hirtelen vége lesz mint a botnak... (ezt a kifejezést a katonaságnál tanultam, amikor arra képeztek ki, hogy hogyan öljem meg embertársaimat egy pillanat gondolkodás/hezitálás nélkül)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 20:53:15

@Rodney_2:

"ezt a kifejezést a katonaságnál tanultam, amikor arra képeztek ki, hogy hogyan öljem meg embertársaimat egy pillanat gondolkodás/hezitálás nélkül"

Talán valami különleges egységnél szolgáltál? Persze ha igen, akkor úgysem beszélhetsz róla. :)

Rodney_2 2021.08.27. 21:51:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudod a katonaságnál van egy olyan izé, hogy az egésznek az a célja, hogy az ellenséget megölje :))) Vagy ha az ember őrségen áll és valaki megtámadja őt vagy amit őriz, akkor sokat nem lehet vacakolni. Ezért van kiképzés :)))
Egyébként tényleg nem a rendes sorkatona egységnél voltam ahova besoroztak, hanem "vezényelve" lettem egy "különleges" egységhez és ott kaptam kiegészítő kiképzést is (pl tudok embereket csoportban terelni vagy bevagonírozni :))) vagy amikor BM még csak a scriptjéért nyúl némileg bizonytalan és ostoba arckifejezéssel, már halott ember) Ez még a szocializmusban volt, az emberi jogok nem szerepeltek a menüben...
Az ölni tanítás az ellenség dehumanizálásával kezdődik. Pl nem "emberekről" vagy ellenséges katonákról beszéltek, hanem ilyen szövegek voltak, hogy "le kell küzdeni az ellenség élőerejét" magyarul agyon kell lőni aki szembe jön és ez még a sima sorkatonai első hónapos kiképzésen volt.
Nyilván ez is egy szakma. A harci helyzetekben viszont az a feneség, hogy amikor a szemüveges intellektuális ember azon morfondírozik, hogy szabad-e embert ölni, addigra az ellenség már megölte. Vagyis az értelmesebbje rájön, hogy elsőnek kell lenni. Én voltam éles helyzetben, a sárban kúsztam, rémülten szorongattam amim volt (ilyen fegyverféle :))) ) és tele volt a gatya és nyilván azonnak belelőttem volna az egész tárat ha meglátok valakit ott szemben mozogni.
Kb ez a logikája az USA rendőrök lelövik a fegyvertelen niggert című játéknak. Ugyanis ezek szinte mindig nigger gettókban történnek, ahol mindenki fekete és általában van náluk lőfegyver és elég sok rendőrt le is lőnek a sötétből. Ezért aztán ilyen helyeken a fekete rendőr is lő minden gyanusan mozgó árnyra, mert a játék alapszabálya az, hogy elsőnek kell lőni.
A mai kompjuter játékokon felnőtt generációnak érdemes kipróbálnia valamilyen lézeres vagy paintball játékot az erdőben, ahol csak egy élete van és nem 10. Az egy nagyon meredek tanulási görbe amikor ott ravaszul nézel ki a fejedből valami fa mögött ügyesen elbújva, nem látsz senkit és egyszercsak hopp le is vagy lőve a franc tudja honnan, számodra vége a játéknak, meghaltál...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.28. 02:00:36

@Karoly_3: hát igen, ez tényleg elmebeteg.
Esetleg célszerű lenne jelezni az ISP felé, hogy az ügyfelük mire használja a szolgáltatásukat! Ha tényleg a németeknél vegetál ez a szerencsétlen, akkor azt hiszem, csúnyán meg lehet vele szopatni a spammelése miatt, amíg bíróságra kerül egyéb törvénysértései miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.28. 18:00:39

@Rodney_2:

"Tudod a katonaságnál van egy olyan izé, hogy az egésznek az a célja, hogy az ellenséget megölje :)))"

Jé.és én azt hittem, a katonaság csak abból áll, hogy kimenő alatt elmentek csajozni. :D

"Én voltam éles helyzetben"

Sorkatonaként? Azt hiszem, legutobb 1968-ban küldtek sorkatonákat külföldre, Csahszlovákiába.

"és tele volt a gatya"

Azt elhiszem! :)

Rodney_2 2021.08.28. 19:17:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Magyarországon belül, fegyverrel őrségből szökött katonát kellett begyűjteni... ilyen többször is előfordult sajnos. Ezekre nem várt nagy jövő :(((
Ja és olyan is volt, hogy "együttmúködtünk" a rendőrséggel, nyilván az volt a neheze.

Egyébként szerintem aki ilyen éles helyezetben van és tudja, hogy bárhonnan rálőhetnek mielőtt észreveszi hogy "helyzet van", tuti hogy normális hogy tele van a gatya. Néha vannak ilyen sztorik és filmek ahol elhangzik, hogy ezt nem lehet megszokni (és nyilván akik háborúből jönnek vissza és kicsit megzüttyennek) Én ezen élményeim hatására lettem nagyon megértő az olyanokkal szemben akiknek sikerül elsőnek lőni de a másik csak egy almát szorongat a zsebében mint Piszkos Fred és ezért meghurcolják... (nyakon térdeléses megölés más eset)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.29. 06:25:52

@Rodney_2:

Matyi pár éve őrült meg.

Először is elhagyta őt a francia szeretője.

Aztán 2018-ban kirúgták a DK-ból, a kampány alatt.

Ezután sokáig munkanélküli volt, prostitúcióból élt meg. De mivel már nem fiatal, kevés ügyfele lett.

apro_marosan_petergabor 2021.12.13. 10:42:03

A téma érdekes, az indítóban felbukkannak tárgyalandó megfigyelések, de a megfigyelések nagyon véleményesek...

1. Az indító nem veszi észre, maga a liberális demokrácia beteg. Ahol nincsenek szabályok, ahol a nemzet szétdarabolása és az individum óriássá aránytalan nagyítása a cél, az már nem képzelt, hanem beteg. Ezt exportálni önmagában beteg gondolat.
2. Mi köze a liberalizmushoz, s a demokráciához egy olyan választásnak (nem csalásokra, hanem csalások rendszerére építve), mely egy helyből alkalmatlan, demens, demensbe forduló elnököt szül? (Csak azért mert a mögötte álló erők mindenáron hatalomra kartak jutni)
3. Az USA_EU_NATO nem exportálta a demokráciát a Közel-keletre, hanem Izrael érdekében, az Izraelnek útjában álló, de viszonylag jól működő államokat (Irak, Libia, Szíria stb.) lebontotta, tönkre tette. Miközben Izrael egyedüli komoly ellenfelével, Iránnal semmit sem bírt kezdeni.
4. A 300 milliós USA az izraeli 5 millió zsidónak bármit elnéz, a többszázmilliós mohamedán világ közepén
5. Cserébe a többszázmilliós arab-mohamedán világnak is bármit elnéz. Európában (Így bomlaszt).
5. A mai kultúra és technológia bölcsője, s egyik zászlóvivője, EURÓPA (EU) meggyőződés nélkül rombolja le saját alapjait, a keresztény vallást és kultúrát deriváltja, az USA kedvére és VÉLT érdekének megfelelően, rendelésre - miközben kinyalja az Európűból igen nehezen és lassan, óriási áldozatokkal, többszáz év alatt kivert mohamedánok mai utódainak fenekét, s telepíti be őket ezerrel - amerikai támogatással.
6. Emellett elindult az USA marxizálás, anarchizálása (BLM, ultrabalos mozgalmak térnyerése).

Ezek nagyon beteg dolgok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.12.13. 19:33:47

@apro_marosan_petergabor:

"hanem Izrael érdekében, az Izraelnek útjában álló"

Jól összefoglaltad, én csak a fentivel nem értek teljesen egyet. Szerintem elsődlegesen nem Izrael érdekében rohanta le Irakot és a többi említett államot, hanem sajáty befolyási övezetét akarta kiterjeszteni. Persze Izrael érdeke is szerepet játszott, ez kétségtelen.

"Miközben Izrael egyedüli komoly ellenfelével, Iránnal semmit sem bírt kezdeni."

Nem is mert. Amit nem értek, mert most még simán legyőzhetné Iránt, ám ha semmit nem tesz, Irán inkább előbb, mint utóbb atomhatalom lesz, akkor pedig csak sokkal súlyosabb veszteségek árán tudja megállítani.

"EURÓPA (EU) meggyőződés nélkül rombolja le saját alapjait, a keresztény vallást és kultúrát "

Őszintén szólva nem értem, miféle érdekek állnak emögött - mármint hogy Európa önmagát pusztítja el, adja fel, pedig a világtörténelem során még nem volt példa arra, hogy egy kultúra önként és dalolva, sokszor saját népe ellen is fellépve engedje át területét és évszázados küzdelmei, feljődése eredményeit egy idegen népnek, amely ráadásul fegyvertelenül hódítja meg.

Egy ilyen mértékű önfeladásra nem válasz Soros emlegetése, ekkora hatalma nincs neki.

apro_marosan_petergabor 2021.12.14. 09:42:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Irán:
Izrael saját szemszögéből nem kezeli rosszul Iránt, szabotázzsal állandóan visszalöki őket egy alacsonyabb szintre a nukleáris technológiában. A felderítés (MOSZAD) jól dolgozik, rengeteg zsidó él Iránban, Irán ezt úgy látom nem tudja jól kezelni (ebben biztosan benne van az iszlám dogmatikus rugalmatlanság is, ami megnehezíti a megfelelő emberek kiválasztását). Ezért azt gondolom Iránnak nem lesz A bombája.
De más oldalról nem bírja lenyomni a 80 milliós Iránt (nem Egyiptom s Szaudi A).

Soros az nem egy ember, mögötte komoly tőkés és ideológiai érdekcsoportok vannak - az establishment, azok, akik végül is megakadályozták minden eszköz bevetésével Trump második elnökségét.
Soros már több, mint 30 éve építi hálózatát, ez pár éve fut 100%-on, s jól. Az, hogy az EU-s "alkotmányba" nem került bele, hogy Európa keresztény gyökerű, már ennek az aknamunkának az első eredménye - anno (Mo látta ezt - Szájer). Nyugaton aki karriert akar elérni, nem szállhat nyíltan szembe a baloldali ideológiákkal, mert ellehetetlenítik, le fasisztázzák, nácizzák, rasszistázzák - s kevesen vannak, akik ezt felvállalják. Az USA érdeke a gyenge Európa, nem véletlen, hogy az EURO nem csinált világ karriert...
Teljesen meg kellene változnia a szemléletnek - de nem megy, mert Fo már részben mozlim, No ki van herélve, GBR brexitelt s szintén részben mozlim - a fitalaok hozhatnának változást, de mosott az agyuk, s mossák , etetik őket tovább, méregzöldségekkel, LMBTQ-val, globalizmussal.
Aki ezzel szembe megy kap rendesen, MO, LO stb. ...
süti beállítások módosítása