HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2021.08.25. 22:04 (F)ordító

Nick Allen: Joe Biden két ciklusos álmának vége, mivel még a demokraták szerint sem alkalmas a posztjára

Címkék: USA Afganisztán Kamala Harris Joe Biden

Már verik a tamtamot a 25. alkotmánykiegészítésnek, mert az afgán kudarc fényében az elnök alkalmatlannak és elveszettnek tűnik 

Joe Biden kapálódzik. A szóbeli és fizikális csetlés-botlások után Kabul eleste nem az utolsó csepp, hanem az utolsó hektoliter volt a pohárban. 

Az elnök, miután humanitárius válságot okozott alkalmatlanságával, most úgy próbál tenni, mintha az eset meg sem történt volna. Kezdetben napokig Camp David-ben bujkált. A hétfői 12 perces beszédében meg sem említette Afganisztánt. Mintha azt szeretné, hogy az egész csak úgy eltűnjön. Segítői láthatóan nem merik elmondani a királynak, hogy meztelen. 

Biden tovább fog botorkálni a teljes katasztrófa után is, de kilátása egy második ciklusra, amelyet annyira szeretne, távolinak tűnik. 

Sokan szeretnék, ha elnöksége még hamarabb véget érne, mivel aggódnak az Amerikára és a világra az elkövetkező 3 évben váró egyéb, előre nem látható katasztrófák miatt. A republikánusok már verik a tamtamot a 25. alkotmánykiegészítés alkalmazására. 

Rick Scott floridai republikánus szenátor kimondta, amit sokan gondolnak. – Súlyos kérdéssel állunk szemben – mondta. – Joe Biden képes ellátni a hivatalából fakadó kötelességeit vagy eljött az idő a 25. alkotmánykiegészítés alkalmazására? 

Ehhez Kamala Harris, a kormánytöbbség és a Kongresszus kétharmada kellene, ami nagyon valószínűtlen (bár Harris korábban már rúgott Bidenbe). 

Azonban maga a tény, hogy ez a kérdés felmerülhet, mutatja azt, milyen szintre süllyedt Biden nagyon rövid idő alatt. 

A média kifogásokat gyárt Bidennek 

A legfrissebb közvéleménykutatás szerint az amerikaiak többsége – 51 százalékuk – nem szeretné, ha Biden indulna 2024-ben. Csak 34 százalék szeretné ezt. Sok demokrata bánja már a választását. 

Annak ellenére van így, hogy az amerikai média nagyobb része ragaszkodik ahhoz a – ma már bizonyítottan hamis – narratívához, miszerint Biden biztos kézzel kormányozza Amerikát egyre távolabb a Trump-korszak káoszától. 

A Trumpot követő években az amerikai médiában továbbra is létezik egyfajta omerta a Biden-kormány tekintetében. 

Ennek példája volt a héten az, amikor a Fehér Ház sajtószóvivője tagadta, hogy amerikaiak „ragadtak” volna Kabulban, ami egyszerűen nem igaz. – Az emberek rengeteget túlóráznak… – mondta mentségként az egyik hírolvasó. – Szemantika – mondja egy másik. 

Egyesek az amerikai média Bidenhez való hozzáállását saját hőséhez, Franklin D. Roosevelthez hasonlítják. Akkoriban a fotóriporterek nem mutatták meg az elnök kerekesszékét. Egy másik példa a francia média tartózkodása François Mitterrand magánéletétől. 

Azonban nyilvánvaló a kettős mérce. Hasonlítsuk össze ezt azokkal a lázas tudósításokkal és spekulációkkal, amikor Donald Trump két kézzel emelt fel egy pohár vizet, vagy furcsán sétált egy rámpán. 

Ehhez hasonló módon Ronald Reagan – egy republikánus – előrehaladott kora sem volt tabu. A Spitting Image szatirikus bábfilmsorozat azzal viccelődött, hogy „az elnöknek nincs agya”. 

Az elnök mogorvának tűnik, miközben megbecsültsége hanyatlik 

Amikor tavaly, a kampány során beszéltem Joe Bidennel, elég élénknek tűnt. Azonban ma, nyolc hónappal később már 78 éves és a hivatala egyértelműen megkéri az árát. 

Ettől a melótól a sokkal fiatalabb Barack Obama megőszült és Bill Clinton haja kifehéredett. 

Biden mindig indulatos volt, ami mára még rosszabb lett. Újságírókra förmed rá, még a kiválasztott kérdezők közül is. 

És a kampány során a róla megalkotott kép – a világszínpad porondmestere – teljesen semmivé lett. 

A szövetségesek, ideértve az Egyesült Királyság tisztviselőit is, hittek ebben az illúzióban. 

Meglepettnek tűntek, hogy Biden kétségbeesett afgánokat hagy hátra a tálibok kegyére bízva. 

Lehet, hogy nem figyeltek egy 32 éves Delaware-i szenátor szavaira a vietnámi háború vége felé. 

Ez a szenátor egyetlen egy dél-vietnámi menekültet sem akart kimenekíteni. 

– Lehet, hogy én vagyok a legerkölcstelenebb csirkefogó a teremben – mondta az ifjú Biden szenátor –, de elegem van a morálról és a morális kötelességeinkről szóló beszédből. 

Fél évszázaddal később úgy tűnik, Bidennek továbbra is elege van a barátai iránti morális kötelességekből. 

Akárcsak 1975-ben, most is úgy tűnik, azt hiszi, hogy az amerikaiakat nem érdekli, mi történik egy messzi országban, miután a hadsereg onnan távozik. 

A katasztrofális hiba ajtót nyithat Harrisnak 

Azonban Bidennek régóta rossza a politikai antennája, amely ezúttal is bedöglött. 

A kisvárosi Amerikát igenis érdekli. A fiaik és a lányaik harcoltak és haltak meg Afganisztánban és a tálib ámokfutás nagyon felkavarja őket. 

Ahogyan azt Robert O’Neill, a Navy Seal tagja – aki lelőtte Oszama bin Ladent – mondta: Szórakoznak velem? Ez az elnök kapitulált a tálibok előtt. Lehetne ennél rosszabb bármi? 

O’Neill szerint ő és veterán bajtársai „undorodnak” és Bident felelősségre kellene vonni. Ez egy olyan vád, amiből Bidennek nem lenne visszatérés. 

Eközben a Fehér Ház próbálja elszigetelni Harrist a következményektől. 

Az alelnök délkelet-ázsiai körúton vesz részt, többek között Vietnámban, és az amerikaiak számára gyakorlatilag láthatatlanná vált a főnökét elborító válság során. 

A jelenlegi helyzethez vezető rettenetes döntéseken szinte alig találni az ujjlenyomatait. 

Valaki gondoskodott róla, hogy az afganisztáni katasztrófa kizárólag Bidené legyen. 

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2021/08/25/joe-bidens-two-term-dream-even-democrats-realise-not-job/

90 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr1116670674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2021.08.26. 22:10:32

Товарищ Овца! Давай работать!

A Joda visszatér 2021.08.26. 22:57:44

Az lesz az érdekes, ha a vén hülye nem fogja majd fel, hogy le kell mondania, hogy jöhessen végre Kamula.
Na akkor jön a Kennedy-módszer.:)

birka menet 2021.08.26. 23:33:26

Csak hogy minden VALÓSÁGTAGADÓ FIDERNYÁK tudja: az afgán kivonulási egyezményt a manifeszt elmebeteg Trump írta alá, Biden csak végrehajtja a Trumptól beörökölt nemzetközi kötelezettségét.

Ez ugyanaz a Trump, akiről épp most jelent meg a családtagjának a könyve, miszerint ezt a gyilkos pszichopata elmebeteget életfogytiglan börtönbe kellene vágni.

Wildhunt 2021.08.26. 23:49:54

@birka menet: úgy érted Biden olyan hülye hogy nem tudott jobbat kitalálni?

birka menet 2021.08.26. 23:53:14

Amúgy marhára tetszik ez a halom fake newszal teli, színtiszta lovas-bencsik-balyjer színvonaltalanságú blog. Leginkább az tetszik, hogy még a "perdöntő bizonyítékként" előhúzott O´Neill-nek még a nevét se tudták helyesen leírni. Csupán csak 2 hibát csináltak 6 betűben!

Ja kérem, így müködik az a fake news propaganda gépezet, amelyiknek megmondják, hogy mit írjanak le, ammeg asziszi, hogy le tudja írni. Detto a töksikertelen A kilo nem 100-at jelent blog újracsomagolási kísérlete. Na esse lesz sikeresebb.

birka menet 2021.08.26. 23:54:29

@Wildhunt:

na mutasd meg hogy te nem vagy hülyébb Bidennél, írd ide, hogy mit kellett volna csinálni.

kárárámaispj 2021.08.27. 00:01:19

Matyi, te barom...
Kivonulni a kocsmából- megisszák az utolsót, fizetik a számlát, köszönnek és távoznak. Ez volt a terv.

Ami itt történt- kiverték a kezéből a poharat, elvették a pénzt, jól megverték és kibaszták. A haverja meg bent van még, és ütik.

kárárámaispj 2021.08.27. 00:06:05

Mondjuk nem tudom, hogy valaha is álmodott-e az öreg két ciklusról. Azért 83 évesen nekifutni még egy körnek igen merész elképzelés.

kárárámaispj 2021.08.27. 00:09:09

@birka menet:
"kellett volna csinálni."
Megszervezni, hogy a szövetségeseink leléphessenek. Megszervezni, hogy az alkalmazottaink leléphessenek.
Elvinni hadi felszerelést, vagy legalább megsemmisíteni.
Esetleg, esetleg ha valaki 20 évig hitt nekünk, és hitt bennünk, és úgy élt ahogy azt mi diktáltuk kimenekíteni, esetleg letelepíteni, befogadni.

Sir Gombóc 2021.08.27. 00:10:22

@kárárámaispj: na de miből gondolod, hogy ha más az elnök, másképp történt volna? Hamarabb váltott tulaj a kocsma, mint arra bárki számított.

kárárámaispj 2021.08.27. 00:24:00

@Sir Gombóc:
Nem tudom, hogy ki hogyan csinálta volna. Ez egy totális katasztrófa volt. A létező legszarabb forgatókönyv.
Ez után mentegetni az elnököt kibaszott szánalmas.

Trumpék mintha kivonultak volna Észak Szíriából 19ben. Rémlik? Emlékszel még a képekre, a menekülő nagykövetségre, a robbantásokra a reptéren? Nem nagyon, ugye?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.27. 07:18:45

Bocsánat! Szerintem egy kivonulást megtervezni és végigvinni, nem az elnök, hanem a katonai vezetés dolga, nem? Ha kivitetek egy szekrényt a lakásomból és a szállítók összetörik, az az én hibám?

Ja! És hol a birca? Behívták az afganisztáni orosz kontingensbe? Álló farokkal odaáll a határra és a tálibok áttérnek kereszténynek?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.27. 07:19:37

Az is lehet, volt egy titkos alku, amit a tálibok nem tartottak be. Mondjuk erre lehetett számítani.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.27. 07:21:21

@birka menet: Ha azt mondják vidd le a szemetet, akkor kiugrasz vele az ablakon?

midnight coder 2021.08.27. 08:16:47

Hol fog ez két ciklust megélni?

midnight coder 2021.08.27. 08:24:14

@birka menet: "Csak hogy minden VALÓSÁGTAGADÓ FIDERNYÁK tudja: az afgán kivonulási egyezményt a manifeszt elmebeteg Trump írta alá, Biden csak végrehajtja a Trumptól beörökölt nemzetközi kötelezettségét."

Jaj, te szegény bárgyú növényevõ! Ezzel a dologgal nem az a gond hogy kimennek az amcsik - arrafelé akkor sem lett volna demokrácia ha még 1000 évig ott maradnak. De azt, hogy ki akarnak menni már Trump idejében tudták, ergo meg lehetett volna szervezni a távozást úgy is, hogy ne olyan jelenetek játszódjanak le amilyenek.

A másik dolog persze, hogy ez aligha volt véletlen: ha idõben elkezdik a szervezését ennek, akkor az afgánokat haza kellett volna vinni az USA-ba, így viszont rá lehet sózni a hülye európaiakra egy részüket, a másik részüket pedig szépen lelövik a hazai testvéreik, ez így sokkal kényelmesebb mint az USA-ba importálni pár tízezer afgánt akiknek jó részébõl 20 éven belül szintén terrorista lesz.

midnight coder 2021.08.27. 08:26:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ha azt mondják vidd le a szemetet, akkor kiugrasz vele az ablakon? "

Szerintem csak fogja magát és lemegy. :-)

Wildhunt 2021.08.27. 08:47:55

@Karoly_2: mi van Matyi, nem frissül a githubos script?

Wildhunt 2021.08.27. 08:50:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: én is erre gondolok. Bidennel kapcsolatban 2 lehetőséget látok. Az egyik hogy tényleg ő intézte így, a másik hogy elviszi a balhét. Nem tudom melyik a rosszabb.

kárárámaispj 2021.08.27. 09:03:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Bocsánat! Szerintem egy kivonulást megtervezni és végigvinni, nem az elnök, hanem a katonai vezetés dolga, nem? "
Az usa összes fegyvernemének ki a legfőbb parancsnoka?

Alapból nem értem, hogy mondjuk ez a hülye brendel miért állítja úgy be, mintha ehhez az egészhez nekünk magyaroknak, az országnak vagy a kormánynak bármi közünk lenne. Szerintem oldalfüggetlen és teljesen teoretikus vita, vagy beszélgetés.
1. Nem akarom elhinni, hogy normális ember úgy tudja ezt látni, mint egy tervezett és jól végrehajtott akciót.
2. Az öreg mismásol, eltűnik, most meg épp jól megfenyegeti az ISIS-t... Mennyi lett volna, ha kiáll és azt mondja, hogy elkúrták, ezért lemond xy tábornok?
3. Amikor a nyugdíjasotthonok lakói pusztultak tavaly támadta a fidesz a Karácsonyt. ÉN nem gondolom, hogy a főpolgármester felelőssége lenne, hogy lezárja az otthonokat. Nem éreztem jogosnak a kritikát. Viszont, ha bármi történik ebben az országban, akkor kapásból megy az orbánozás, akkor miért nem jogos az elnök felelősségét felhozni?

kárárámaispj 2021.08.27. 09:05:32

@Karoly_2: Hajrá matyi, jelents fel engem is.
Komolyan remélem, hogy bíróságig megy az ügy, és találkozunk.

midnight coder 2021.08.27. 09:18:35

@Karoly_2: Matyika, ahhoz képest amit te mûveltél itt a blog.hu-n a scripteddel, semmiség az amit kaptál. Alapvetõen nem azért utál téged mindenki amiket irkálsz - nálad nagyobb hülyék is vannak errefelé, lásd Pl. birkamenet - hanem azért hogy blokkolni próbáltad a kommunikációt a blog.hu-n azzal, hogy telefloodoltad a hülyeségeiddel. Az, hogy egyszer beírsz valami marhaságot istenadta jogod. De 1500-szor megtenni ezt tahóság.

kárárámaispj 2021.08.27. 09:20:12

@midnight coder: " nagyobb hülyék is vannak errefelé, lásd Pl. birkamenet"

izé. Ez vicc volt? Mert akkor jó, csak jobban vezesd fel

Ménár Atya 2021.08.27. 10:07:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Nem, nem a te hibád butuska, hanem a szállítók főnökének a hibája :)

Ménár Atya 2021.08.27. 10:15:33

@Karoly_2:
Mi van kis hülyegyerek, nem bírod a kritikát? :D
Ha jól emlékszem épp te vagy az a lelki nyomoronc, sötét bolond, aki mindenkit sérteget, pedofilozik mongolidiótázik stbstb, és te vagy felháborodva, mert bántanak a nagyok? :D
Hát fitymatyi ez már szánalmas , ahogy vergődsz, mert a nagyok elvették a játékaidat :)
Vagy a szólásszabadság a magadfajta sötét idiótákra vonatkozik csak, amikor meg visszakapod akkor kezded a rinyát? :)
Fussál brüsszelbe árulkodni kismajom :)
Valamelyik skizofrén énednek biztos segítenek :)
Hány néven írogatsz itt te szerencsétlen balfax, azt hiszed hogy sokan vagy mi? :D
Addig nézzük meg hogy hogy bírkóztál meg egy egyszerű ötödikes feladattal:
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=638
:D:D:D

A Joda visszatér 2021.08.27. 11:05:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Cartert is eléggé negatívan érintette az iráni túszmentési akció kudarca. Mindegy, hogy közvetve az ő hibája vagy sem, ő a legfelsőbb vezető.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 11:17:51

"tartózkodása Francois Mitterand magánéletétől"

Bocsánatot kérek a posztolótól a nyelvtannáciskodásért, de a volt francia államfő nevét hibásan írtad. A c alatti farkincát természetesen nem kérem számon. :) A volt francia államfő neve helyesen:

François Mitterrand

Még egy apró hiba:

"egy 32 éves delaware-i szenátor szavaira"

Helyesen: Delaware-i, mivel a melléknévképző i-t itt kötőjellel kellett kapcsolni a tulajdonnévhez, mert az utolsó betűjét nem ejtjük. Viszont floridai vagy wisconsini, mert itt nem kötőjellel kapcsoljuk az i-t.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 11:23:33

@midnight coder:

Nem a kivonulással van baj, ahogy te is írod, mert eleve be sem kellett volna vonulni. Hanem azzal, ahogy az USA és a többi nagy NATO-tagállam fejvesztve menekül Kabulból. A szervezetlenségért és a késlekedését egyértelműen Biden felelős, neki kellett volna már jóval hamarabb utasítást adni a kivonulás megszervezésére.

Olvasom a hírt, hogy az amerikaiak átadták a velük együttműködő afgánok névsorát a táliboknak. Szánalmas dolog így pitizni. Talán előbb kellett volna kimenekíteni a kimenekítendőket, és utána kivonulni.

midnight coder 2021.08.27. 13:04:14

@kárárámaispj: Matyi nem buta hanem õrült. Rajta egy pszichomókus még segíthetne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 13:44:50

@birka menet:

Marhaság.

Ha annyira rossz lett volna Trump megállapodása, kötöttek volna újat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.27. 13:46:31

@birka menet:

Mit kellett volna csinálni.

Mondjuk kimenteni a saját embereket kivonulás előtt.

MEDVE1978 2021.08.27. 13:50:10

A kivonulást ugye Trump rendelte el és okkal. Rájött ugyanis, hogy az ottani tálibokat soha sem fogják legyőzni. Elsősorban azért, mert hiába ölnek meg ezret, újabb ötezer lép majd a helyükbe Pakisztánból, Üzbegisztánból, Afganisztánból. Ha meg esetleg jön valami nagyobb, reguláris hadtest, akkor bebújnak a barlangrendszerekbe, oda pedig sajnos a vákumbomba sem elég. Szóval ekkor döntött úgy Donald, hogy kivonja őket. Biden pedig örökölte a szituációt és ő is próbálta kivonni a csapatokat.

Igazából valószínűleg Biden már régóta tudatában volt, hogy itt összeomlás lesz, amint az amcsik kimennek. Éppen ezért kezdett el tárgyalni az USA mellett az afgán kormány is a tálibokkal, hogy valamiféle hatalommegosztás és békefolyamat legyen már tavaly.

A baj csak az volt, hogy a tálibok nem voltak túl konstruktívak és nagyon bíztak az erejükben. Ennek ellenére senki nem gondolta nyugaton, hogy két-három hét alatt a teljes afgán állam összeomlik és megadja magát a táliboknak. Hiszen papíron ott volt a jól felszerelt afgán hadsereg.

Biden tehát ebben nem sokat tett, leginkább sodródott az eseményekkel.

Ettől függetlenül sajnos Biden alkalmatlan. Szegény néhai édesapám élete utolsó két évében demenciában szenvedett, tehát ismerem a jeleket. Az utolsó félévben a beszéde is torzult, ez egy borzasztó betegség, mivel az ember személyiségét eszi meg, gyakorlatilag megöl, úgy, hogy folyamatosan eltűnsz.

Bident nézve - nézzen youtube-ot, aki nem kíváncsi a média torzítására - sajnos az a véleményem, hogy egyre erősödő demenciája van. Mondatokat felejt el folyamatosan a beszédeit nyilvánvalóan csak súgógépről mondja, illetve az interjúkérdéseknél sokszor belezavarodik azokba.

Persze a csapat, aki támogatja profi és már Reagen esetében is látni lehetett, hogy egy elnök egy jó tanácsadói karral maga mögött sok mindenre képes.
Ettől függetlenül nem gondolom, hogy Bidenben benne van még egy elnöki periódus, örülhet, hogy ha ezt is kitölti. Biden 78 éves, egy elnöki poszt extrém szellemi és fizikai igénybevétellel jár.

A média "elhajlás" is igaz, a mainstream média nem vesz tudomást arról, hogy Biden milyen furcsa dolgokat mond, felejt el mondatokat stb. Persze a mainstream média utálta Trumpot és most nála akár az ördög is jobb, de nagyon vékony az a vonal, amikor például az USA-nak és a nyugati világnak többet használ egy egyre inkompetensebb Biden, mint a gonosz Trump.

A Joda visszatér 2021.08.27. 14:01:00

@MEDVE1978:

Egyáltalán miért ő lett a jelölt a demokratáknál? Más nem vállalta, mert a pandémia előtt még nagyon úgy tűnt, hogy Trump fog nyerni?

A Joda visszatér 2021.08.27. 14:06:18

@birka menet: Trump arról állapodott meg, hogy meghatározott időre ki fog vonulni,és cserébe a tálibok nem támadnak amerikai érdekeltségeket 2020 elejétől.
Biden válogatott idiótákat nevezett ki győzelme után a rátermettség helyett mindenféle egyéb szempontokat figyelembe véve. Ennek egyik tünete a botrányosra sikeredett afganisztáni kivonulás.

birka menet 2021.08.27. 14:50:41

@kárárámaispj:

vonulj be féleszü kisfidernyákom Afganisztánba, azután mutasd meg, hogyan vonulsz ki, hogy mögötted minden meg lesz védve, minden a legnagyobb rendben lesz. Nem pofázni, kell hanem megcsinálni.

És persze valamennyivel sikeresebben, mint békeidöben 36 ezer kórházi ágyat kiüríteni a nagy semmiért. Meg 30 ezer lélegeztögépet venni, hogy ott rohadjon el 35 ezer a raktárton. Eredmény: 30 ezer covid hallott, az osztrák áldozatok 3-szorosa.

Majd ha ennél többhöz ért a fidernyák, akkor jelentkezz be nemzetközi konfliktusok kezelésére.

birka menet 2021.08.27. 14:54:44

@A Joda visszatér: "Trump arról állapodott meg, hogy meghatározott időre ki fog vonulni,és cserébe a tálibok nem támadnak amerikai érdekeltségeket 2020 elejétől."

Köszi hogy ország-világ elött bemutattad, hogy mekkora barom ez a féleszü, bukott Trump!
A tálibok majd nem támadnak - jaj, te jó ég, ti illibernyákok nagyobb barmai vagytok a világnak, mint a konmcsik. Vagy mint a termék bemutatón 100 ezer forintért késkészletet vásárló magyar nyugger, mert itt és most 500 ezerröl van leértékelve!

Wildhunt 2021.08.27. 15:02:52

@birka menet: tehát úgy érted. Egyetértek.

birka menet 2021.08.27. 15:06:48

@MEDVE1978: "A kivonulást ugye Trump rendelte el és okkal. Rájött ugyanis, hogy az ottani tálibokat soha sem fogják legyőzni."

A kivonulást a választási kampányában már Obama is megígérte, ez régóta ismert volt, hogy a befektetett költségek és a hason egyre kevésbé passzolnak egymáshoz.

Azomkívül nyílt titok, hogy Biden nem hogy két ciklusra, de még egyre se tervez. Kényszer megoldás lett, a demokaták szarul szavazták ki magukból a végsö elnöki jelöltet. Igaz, Trumpot annyira utálta az USA többsége, hogy ha a demokraták egy WC kefét állítottak volna ki Trump ellen, az is ugyanilyen simán a betonba tapotsa volna az illibernyák közveszélyes elmebeteget.

birka menet 2021.08.27. 15:11:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "QOlvasom a hírt, hogy az amerikaiak átadták a velük együttműködő afgánok névsorát a táliboknak. "

Ezt hol írták, a fidesz.hu-n?

birka menet 2021.08.27. 15:20:12

@kárárámaispj:

Kisfidernyákom, a kivonulás meg volt szervezve, teccik tudni?

Csak amikor a milliárdokkal támogatott partner elnököd már a kivonulás elött külföldre menekül, amikor erre a serege az elsö pillanatban átáll a talibokhoz, akkor ott te mit szervezel még meg?

Inkább ordibálj azon, hogy orbán nem tudott békeidöben járványkezelést megszervezni. Ezzel a 30 ezer felesleges áldozattal törödj, ez a te életed, ezt kéne javítanod, nem a kredenc mellöl ordibálni Afganisztán fele.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.27. 15:37:31

@Ménár Atya: Látom telesírta a posztot, hogy báncsák a Brendelt, oszt még ki is baszarintotta a blogger. :-))
Qrvajót röhögtem.
matyika "életműve" romokban.

A Joda visszatér 2021.08.27. 15:40:54

@birka menet: Te osotba, betartották. Nem támadtak amerikai érdekeltségeket utána. Ezt a mostani robbantást is az ISIS afganisztáni ága hajtotta végre, akik ellen a tálibok is harcolnak. A mostani robbantásban 27 tálib harcos halt meg a 13 amerikai katona és civilek mellett.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.27. 15:42:34

@birka menet:
Countries by Covid-19 Death Rate per 100,000 Population

www.youtube.com/watch?v=KaQrDN7n-9Y

Magyarország feljött másodiknak Peru után.

A Joda visszatér 2021.08.27. 15:51:07

@birka menet:

Magyarországon 2021 első negyedévében 5424-gyel többen haltak meg a 2015-2019-es évek első negyedévének halálozási átlagához képest.
Magyarországon 2021 első negyedévében 11738 regisztrált covid halálozás volt.

A Joda visszatér 2021.08.27. 15:55:41

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Teljesen értelmetlen az eltérő módszertanú covid halálozási statisztikák összevetése. Nálunk pl. az is bekerült, akinél kimutattak covid fertőzést,felgyógyult majd két hónap múlva meghalt. A briteknél hasonló esetben 28 napnál régebbi covid fertőzés esetén már nem került be a statisztikába. A szlovákoknál meg még szorosabb összefüggést kellett kimutatni, hogy egy adott elhunyt bekerüljön a statisztikákba.

Ménár Atya 2021.08.27. 17:11:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Hát...néhány énje, amivel itt vergődik biztosan szenved a kínlódástól, szerintem anno téglákra ejthették és beverte a hülye fejét :D
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=638

Ménár Atya 2021.08.27. 17:18:40

@birka menet:
Matyika, te funkcionális analfabéta, attól függetlenül, hogy ismét ostobaságokat károgsz, fogd már fel te szerencsétlen, hogy a poszt afganisztánról, és a hülye bidé elnökről szól, nem orbánról, meg a magyar belpolitikáról.
De ilyen elmeroggyant mint te, csak erről tud papolni, gondolom amikor az arab kecskebaszó tologatja az ánuszod neki is orbánról nyekeregsz, meg lélegeztetőkről mi? :D:D
Arról mesélj B+, hogy amit itt összehazudtál a magyar gazdasági világbajnok zuhanásról, ami szerinted összeomlás és végítélet volt, igaz csak egy kedd délutáni adatra alapoztad akkor is a faszságod, hogy lehet, hogy kiugró növekedéssé vált, te kis pöcs!
Erről kussolsz mi, mert kínos te skizofrén nyomoronc :D
Mondtam hogy megint igazam lesz, és lám így is lett.
Ennyikehh :D:D
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=638

A Joda visszatér 2021.08.27. 17:21:40

@Ménár Atya: Hát ez is a Matyi. Nahát, felháborító kérem..

Ménár Atya 2021.08.27. 17:59:08

@A Joda visszatér: Még nem jöttél rá eddig? :D:D
Ez az ostoba sötét majom azt hiszi, ha ezer néven kommentezik akkor jobban igaza lesz.
Vagy épp napi 1200 kommentet szarik a blogokra akkor elhallgattatja azokat akik nem az ő vonalán vannak, csak épp annyi volt ezzel a gond, hogy az ő vonalán, már csak az elmeosztály ápoltjai vannak, és még a sajátjai is megunták, és végül kibaxták mindenhonnan mert megzakkant.
Ritka egy elmeroggyant, de van egy jó tulajdonsága is, a gravitációvl nem bír ,akárhogy is erőlködik :
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=638

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 19:56:37

Amúgy tökéletesen egyszerű ez a dolog, ha az amerikaiak ezt nem direkt csinálták akkor nagyon gáz ha meg direkt akkor az über brutálisan gáz..... ennyi

kárárámaispj 2021.08.27. 21:06:34

@midnight coder: Jó- akkor az megvan, hogy a birkamenet is a matyi?

kárárámaispj 2021.08.27. 21:17:41

@birka menet:
"a kivonulás meg volt szervezve, teccik tudni?"
Ja. Láttuk. Fasza is lett. Mi lett volna, ha nincs megszervezve?

"Csak amikor a milliárdokkal támogatott partner elnököd már a kivonulás elött külföldre menekül, amikor erre a serege az elsö pillanatban átáll a talibokhoz, akkor ott te mit szervezel még meg?"
Az ilyen csipcsup szervezetek, mint CIA, HS, NSA, DIA mégis minek vannak?

"Inkább ordibálj azon, hogy"
Szerintem arról beszélgetek, és arról van véleményem, amiről akarok. Zavar, nácikám?

"orbán nem tudott békeidöben járványkezelést megszervezni."
Egész jól megszervezték.
"Ezzel a 30 ezer felesleges áldozattal törödj, "
Igen, tudom, a magyarok örökké élnének, ha nem lenne orbán.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 21:25:58

@kárárámaispj:

Birka menet nem a Matyi, de csak abban különbözik tőle, hogy ő nem szenved Tourette-szindrómában. Én mindkettőt szűröm, így nem zavarnak.

gigabursch 2021.08.27. 21:39:44

Bidé bácsi eleve alkalmatlan volt.
Csak hát ugye az érdekek....
Ő lesz az AEÁ Dobzse Ulacija.

kárárámaispj 2021.08.27. 21:45:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a birkamenet az a matyi, csak ez az "emberi" nickje. Baromságokat beszél, de nem floodol.

Sadist 2021.08.27. 21:59:27

@birka menet: "az afgán kivonulási egyezményt a manifeszt elmebeteg Trump írta alá, Biden csak végrehajtja a Trumptól beörökölt nemzetközi kötelezettségét."

Trump elkezdett tárgyalni a tálibokkal és feltételekhez kötötte az amerikai csapatok kivonását, aztán jött a vén trottyos pedofil, a tálibok baszták betartani a feltételeket, mert tudták, hogy egy ilyen gyenge szar úgyis becsicskul és igazuk lett. A feltételek teljesülése nélkül is húztak haza, mint a vadlibák, hátrahagyva azt a rengeteg katonai eszközt, amit a tálibok köszönik szépen, hadi zsákmányként használni fognak.

Sadist 2021.08.27. 22:00:37

Ja és Brendel Mátyás pedofil.

a nagy hohohorgász 2021.08.27. 22:01:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mi van veled, a kurt úrfi nickedet letetted??? Régen is sejtettem:))))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.27. 22:26:44

@a nagy hohohorgász:

Soha nem voltam Kurt úrfi. Ha utánaolvasol, láthatod, hogy a legtöbb dologban erősen eltérő véleményen vagyunk.

@kárárámaispj:

Én régebben, mielőtt szűrni kezdtem Matyi nickjeit, úgy vettem észre, hogy általában a rabelais nicket használja a viszonylag normálisabb stílusú hozzászólásaihoz. De nem török brendelógusi babérokra. Meghagyom ezt azoknak a mazochistáknak, akik még olvassák Matyit. :D

@Sadist:

"hátrahagyva azt a rengeteg katonai eszközt, amit a tálibok köszönik szépen, hadi zsákmányként használni fognak."

Ez tényleg nagyon szánalmas volt. A tálibok meg már keresnek pilótákat a hátrahagyott amerikai helikopterekhez. De övék lett a papíron 300 ezres afgán hadsereg felszerelése is.

kárárámaispj 2021.08.28. 00:23:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nincsenek brendeológusi babérok.
Ez olyasmi lenne, mint a bűzlő kutyaszart ki tudja legszebben lerajzolni..

Egyébként, ja az durva.
"Tálib hadsereg keres pilótákat. Iszlám hit előny, de nem feltétel. Tulajdonképpen, ha rendesen felszállsz, meg le is teszed a gépet fizetünk egy sertés-oldalast. "

kárárámaispj 2021.08.28. 00:26:51

@Karoly_3:
Azt a mondást ismered?
"Megy ez neked, mint Brendelnek a Toldi"

Olyankor mondják, amikor valaki külőnösen nagyot balfaszkodik.

kárárámaispj 2021.08.28. 00:49:39

@Karoly_3:
És azt, hogy
"Lefagy, mint Matyi scripjei? "

"Ordít, mint Matyi, ha Captcha-t lát?"

"Szégyelli mint Brendel a fiát?"

"Esik, mint Matyi a második kérdésnél"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.28. 06:19:26

@birka menet:

Tehát éhesen zuhan ki a padnól 10 magyar kisdiákból átlag 11, s Zorbán nem ezzel foglalkozik, hanem covidot terjeszt és robbant Kabulban?

Nem kellene holnapra egy 800-fős gigatüntit szervezni, s aláírásokat gyűjteni a Ballib Aláíró Szakkör tagjitól?

Ménár Atya 2021.08.28. 07:18:14

@Karoly_3:
Nagyon belustult Fitymatyi, a Károly 1-3.-ig skizofrén éned, csak ennyiszer volt képes bemásolni a fenyegetőzéseid?
Adjál nekik is kannás tablettás bort, mint a másik skizrofén alkesz énjeidnek, jancsi 1-15.- nek :D
Math.0-ról meg nem is beszélek, a vén migri agyagedény már teljesen leépült, de gondolom birka menet éned majd ápolgatja a többi selejt mongolidióta, pedofilpapocska q.va anyád.
Ugye emlékszel sötét ostoba, hogy ez mind a te szavad volt, most meg van pofád itt rinyálni hogy jajj báncccsák szegény becsületes Fitymatyikát.
Hát B+ van bőr a pofádon az biztos.
A többi marhaságod,személyeskedésed már nem is idézem, mindenki látja mekkora kretén vagy, akár kormánypárti,akár ellenzéki, nem bírja az okoskodó idióta hozzászólásaid.
Na kínlódj ostoba pöcs tovább, de ne vidd túlzásba a kannás tablettást,meg a seggbe kukit a kecsketoszó arabjaiddal akik ápolnak, mert szórakoztató az ostobaságod.
Tényleg fitymatyi, mit szólsz a hazudozásodhoz amibe megint belebuktál,mint náci gyurcsány a kormányzásba, a magyar gazdaság nem térdelt le,mint a gazdád idejében, hanem ismét kiugró 17,7 -os növekedést produkált.
Látod buta MAtyi,megint igazam lett :D
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=638

Ménár Atya 2021.08.28. 07:19:10

@Karoly_3:
Mi van kis hülyegyerek, nem bírod a kritikát? :D
Ha jól emlékszem épp te vagy az a lelki nyomoronc, sötét bolond, aki mindenkit sérteget, pedofilozik mongolidiótázik stbstb, és te vagy felháborodva, mert bántanak a nagyok? :D
Hát fitymatyi ez már szánalmas , ahogy vergődsz, mert a nagyok elvették a játékaidat :)
Vagy a szólásszabadság a magadfajta sötét idiótákra vonatkozik csak, amikor meg visszakapod akkor kezded a rinyát? :)
Fussál brüsszelbe árulkodni kismajom :)
Valamelyik skizofrén énednek biztos segítenek :)
Hány néven írogatsz itt te szerencsétlen balfax, azt hiszed hogy sokan vagy mi? :D
Addig nézzük meg hogy hogy bírkóztál meg egy egyszerű ötödikes feladattal:
youtu.be/mymvU1Yydvw?t=638
:D:D:D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.28. 11:37:50

Most olvasom, hogy "dróncsapással torolta meg Amerika a kabuli merényletet". Megöltek 1 azaz egy darab iszlám terroristát, akinek jó eséllyel semmi köze nem is volt a kabuli merénylethez.

index.hu/kulfold/2021/08/28/centcom-iszlam-allam-droncsapas-afganisztan-egyesult-allamok/

Egyre szánalmasabb ez az egész. Legközelebb már az is hír lesz, hogy dróncsapással letörték az iszlám terrorista gyereke bilijének a fülét.

A Joda visszatér 2021.08.28. 15:31:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mondjuk a mi rendőrségünk sem állt a helyzet magaslatán a móri mészárlás után. Ráverték a balhét Kaiser Edére, akinek, mint végül kiderült, semmi köze nem volt az esethez.
Ha az a srác nem talál rá fémkeresőjével a Skorpióra, a mai napig bent csücsül Ede.
Ráadásul a srácnak sem fizettek egy vasat sem az igen csak fontos bizonyíték megtalálásáért.

Ménár Atya 2021.08.28. 16:16:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Öngyilkos merénylő kiképzés+ robbanóanyag,művelet végrehajtása + 100 halott + 160 sebesült = 6000 $

Amerikai drón, + kiképzés, +logisztika+ hírszerzés+ technikai feltételek üzemeltetés stb+ 1 halott aki vélt isis katona = 2100000 $

:D
vicc.

kárárámaispj 2021.08.28. 16:54:24

@A Joda visszatér:
Hát, azért ne keverjünk már ide minden marhaságot.
A magyar rendőrség meg a 26 db amerikai hírszerzés eléggé más pályákon játszik.
Baromi nagy különbség van egy tálib/isis vezér meg egy pszichopata között, aki bemegy a bankba kivégezni akit ott talál.

kárárámaispj 2021.08.28. 16:57:49

index.hu/kulfold/2021/08/28/afganisztan-egyesult-allamok-talibok-biometrikus-adatbazis-al-isha/

Ezt is nyilván így akarták, ugye matyi?

Szerintem az lehetett a terv, hogy annyira megzavarják a tálibokat, hogy a nagy felfordulásban önmagukat lövik le.

A Joda visszatér 2021.08.28. 17:49:36

@kárárámaispj: Más kaliber az elfogó és az elfogandó is.

A Joda visszatér 2021.08.28. 17:51:03

@kárárámaispj: Egyébként a pénz motiválta elsődlegesen. A szemtanúk kivégzésével csak a későbbi elfogását akarta megnehezíteni. Majdnem sikerült neki..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.28. 19:50:39

@A Joda visszatér:

Kaiser Ede elítélése legalább annyira a bíróság bűne volt. Még szerencse, hogy akkor már nem volt halálbüntetés, mert így legalább nem végezték ki olyan bűnért, amit el sem követett.

Aztán leült vagy 18 évet olyasmiért, amiért más kapott volna max. tízet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.29. 06:16:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az ilyen dróncsapás cak pr-akció, az agyatlan amerikai szavazóknak. Mindenki tudja, senkit se öltek meg a valóságban, s ha mégis, annak semmi köze az egészhez.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.29. 06:21:12

@kárárámaispj:

Az egész csak ködösítés.

Az USA évek óta tárgyal a talibánokkal.

A gond most az lehet, hogy nem akarnak terjeszkedni az orosz és kínai érdekek terhére, márpedig ezt ígérték meg az USA-nak a kivonulásért cserébe.

Így most az USA jelzett a kabuli robbantással a talibán vezetésnek.

Wildhunt 2021.08.29. 08:03:56

@karoly_4: hülyematyinak fáj a piciszive? Még mindig nem frissül a github?

A Joda visszatér 2021.08.29. 10:26:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Trump nem csak arról állapodott meg a tálibokkal, hogy a kivonulásért cserébe megegyezés után nem támadnak amerikai érdekeltségeket, illetve harcolnak az ISIS ellen?

A Joda visszatér 2021.08.29. 10:42:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De a rendőrség szolgáltatta a "bizonyítékokat" nem?
Nagy nyomás alatt álltak a közvélemény részéről, valakit találni kellett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.29. 11:02:36

@A Joda visszatér:

De igen, neked is igazad van. Azt hiszem, kiegyezhetünk abban, hogy sem a rendőrség, sem a bíróság nem állt a helyzet magaslatán, a bíróság dolga lett volna ui. helyükön kezelni a "bizonyítékokat". De jól írod, mindenki nagy nyomás alatt állt, és nem is csak a közvélemény részéről, mert szerintem egy ilyen brutális bűncselekménynél van politikai nyomás is.

Sadist 2021.08.30. 10:24:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez tényleg nagyon szánalmas volt. A tálibok meg már keresnek pilótákat a hátrahagyott amerikai helikopterekhez. De övék lett a papíron 300 ezres afgán hadsereg felszerelése is."

Nemrég egy tweetben olvastam, hogy
359000 gépkarabély
126000 pisztoly
64000 géppuska
került a tálibokhoz. És ezek csak a kézifegyverek.

twitter.com/charliekirk11/status/1432113304458072069

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.30. 11:24:56

@Sadist:

Ha konteóhívő lennék, azt mondanám, szándékos volt, az USA és a tálibok közötti megállapodás része. De inkább az amerikaiak balfaszságának tudom be.
süti beállítások módosítása