HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2021.08.27. 18:44 (F)ordító

George Monbiot: Kit kell okolni az afgán káosz miatt? Ne feledjük a háború szószólóit!

Címkék: média terrorizmus USA Irak Nagy-Britannia Afganisztán

Ma a média bűnbakokat keres, de 20 éve segített végrehajtani a katasztrofális intervenciót

Mindenkit okolnak az afgán katasztrófa miatt, kivéve azokat, akik elkezdték a háborút. Igen, Joe Biden elcseszte, mert ilyen kaotikus gyorsasággal vonult ki. Igen, Boris Johnson és Dominic Raab kudarcot vallott abban, hogy megfelelő eszközöket biztosítson időben a sérülékeny emberek kimenekítéséhez. De a média eszeveszett elhatározottsággal azt akarja bizonyítani, hogy nem okolhatók azok, akik reális célok vagy menekülési terv nélkül elkezdték ezt a lezáratlan háborút, és folytatták tekintet nélkül az afgán emberek életére és jogaira: az akkori amerikai elnök, George W. Bush, Tony Blair brit miniszterelnök és kompániájuk. 

Sőt, Blair önfelmentése és Bident okolása első oldalas hír volt a múlt hétvégén, miközben azokat, akik 20 éve ellenezték ezt a pusztító háborút jórészt agyonhallgatta a média. Miért? Mert azzal, hogy elismernék azok hibáit, akik szorgalmazták a háborút, kiderülne, hogy a média is segítségükre volt ebben. 

Minden tisztességes elszámolásnak, amely azt vizsgálja, hogy mi romlott el Afganisztánban, Irakban és a többi országban, amelyeken végigsöpört a „terrorellenes háború”, ki kellene térnie a média katasztrofális teljesítményére. Az afganisztáni háború éljenzése szinte általános volt, és az egyet nem értést tűrhetetlennek tartották.  Miután az Északi Koalíció lerohanta Kabult, megkínozta és kasztrálta a hadifoglyokat, megerőszakolta a nőket és gyerekeket, a Telegraph arra sürgetett minket, hogy „csak örvendjünk, örvendjünk”, míg a Sun kétoldalas szerkesztőségi cikket közölt ezzel a címmel: „Az árulók szégyene: tévedés, tévedés, tévedés… bolond volt, aki szerint a szövetségesek kudarcot vallanak.” A Guardianban Christopher Hitchens, az USA hegemóniájának és háborújának híve az alkalom ünnepélyességét az alábbi szavakkal jelezte: „Nos, ha-ha-ha, ja, és pfuj. Nyilvánvaló volt, hogy a vereség lehetetlen. A tálibok hamarosan történelem lesznek.” 

Az a kevés újságíró és közéleti figura, akik nem értettek egyet, felkerültek a Telegraph „Oszama bin Laden hasznos hülyéi” napi listájára, „Amerika-ellenességgel” és „terrorizmus pártolással” vádolták, gúnyolták, rágalmazták és szinte minden platformról kitiltották őket. Az Independentben David Aaronovitch azt állította, hogy az, aki ellenzi a háborút, „kozmikus nyafogásba merül.” 

Minden ismerősöm az Egyesült Királyságban és az USA-ban, akit a médiában a háborúellenessége miatt támadtak, halálos fenyegetéseket is kapott. Barbara Lee, a Kongresszus egyetlen tagja, aki a Bush-kormány korlátlan katonai felhatalmazása ellen szavazott, 24 órás rendőri védelemre szorult. Ezen mccarthysta buzgóság közepette az olyan békepártiakat, mint például a Woman in Black, „lehetséges terroristaként” tartotta nyilván az FBI. Az akkori külügyminiszter, Colin Powell rá próbálta venni a katari emírt, hogy cenzúrázza az Al-Dzsazírát, azon kevés média egyikét, amely következetesen kétségbe vonta a háborús igyekezetet. Miután ez nem sikerült, az USA lebombázta az Al-Dzsazíra kabuli kirendeltségét. 

A közvetítésekben szinte kizárólag azok szerepeltek, akik támogatták a kalandot. Ugyanez történt Irak megszállása előtt és alatt, amikor a háború ellenzői csak a vonatkozó műsoridő 2 százalékát kapták a BBC-n. Azokat a próbálkozásokat, amelyek a háború jogosságát alátámasztani hivatott hazugságokat – mint például Szaddám Husszein állítólagos tömegpusztító fegyverei és tárgyalásképtelensége – támadták, hazafias buzgalommal szerelték le. 

De miért ennyire vérszomjas a média? Miért imádják ilyen nagyon a bombákat és lőszereket, és ilyen kevéssé a diplomáciát? Miért pózolnak olyan nyilvánvaló élvezettel a hullahalmok tetején, mielőtt csendben elslisszolnának, ha a dolgok rosszra fordulnak? 

Az egyik kézenfekvő válasz a jó öreg „ha vér van, hír is van”, ezért ez a beépített vérvágy. Úgy emlékszem, mintha tegnap lett volna az a pillanat, amikor elkezdtem gyűlölni az ágazatot, ahol dolgozom. A BBC World Service részére készítettem műsort 1987-ben az aktuális külügy kérdésekről. Aznap unalmas hírek voltak és egyik sztori sem volt alkalmas felvezetőnek. Az adás előtt tíz perccel kivágódott a stúdióajtó és a szerkesztő toppant be. Tapsolt egyet és felkiáltott: Szuper, 110 halott Sri Lankán! A hír látványosság és a háborúnál nincs látványosabb. 

Az Egyesült Királyságban egy másik magyarázat a gyarmati múltunkkal való folyamatosan kudarcos szembenézés. A nemzeti érdek évszázadokon át egybeesett a gazdagok érdekeivel, miközben a gazdagok érdeke jelentős mértékben függött a gyarmatok kizsákmányolásától és az ezt támogató katonai kalandoktól. A tengerentúli háborúk támogatása, legyenek azok bármilyen katasztrofálisak, hazafias kötelességgé vált. 

Az afganisztáni katasztrofális vereség miatt zajló jelenlegi melldöngetés ellenére semmit sem tanultunk. A média továbbra is a háborúról és megszállásról szóló kegyes hazugságokkal traktál minket. Ködösítenek a civilek lemészárlásával járó dróntámadásokról és a megszállók által engedélyezett és bátorított korrupcióról. Utólagosan akarják igazolni a háború jogosságát, főként azzal, hogy a nők jogainak biztosításáról beszélnek. 

Azonban ez a kérdés – hiába volt akkor is fontos és fontos jelenleg is – nem szerepelt az eredeti háborús célok között. Ami azt illeti, az sem, hogy a tálibokat el kell űzni a hatalomból. Bush elnöksége be volt biztosítva és megkapta a háborúit azoktól az amerikai ultrakonzervatív, vallásos fundamentalistáktól, akik sokkal jobban hasonlítanak a tálibokra, mint a felszabadítást váró bátor nőkre. Az újságok, amelyek ma azt állítják magukról, hogy az emberi jogok bajnokai voltak, 2001-ben minden lehetőséget kihasználtak a nők gúnyolására és hátráltatására. A Sun a harmadik oldalán félmeztelen tinikről közölt fényképsorozatokat, a Daily Mail nők életét tette tönkre a Szégyenfallal, a szélsőséges szexizmus, a testszégyenítés és a feminizmus támadása járványos jellegű volt. 

Akik felszólaltunk a háború ellen, nem rendelkeztünk látnoki képességekkel. A következő kérdéseket nem azért tettem fel a Guardianban, mert lett volna akármilyen belső információm, hanem mert rohadtul nyilvánvalóak voltak: Mikor hagyjuk abba a harcot? Mikor válik a visszavonulás tisztességessé és felelőssé? Miután legyőztük a haderejét, kötelességünk Afganisztánt protektorátussá tenni? Vagy lepasszoljuk a felelősséget, amint a haderőt lehetetlen lesz már fenntartani? De már ezekkel a kérdésekkel is az elfogadható vélemény határán túlra kerültem. 

Sok mindent meg lehet úszni a médiában, de – a legtöbb kiadónál – azt az egyet nem, ha az ember a saját nemzete által vívott háborút ellenzi, hacsak az indokai nem pusztán gyakorlatiak. Ha humanitárius a motivációja, akkor onnan kezdve fanatikusnak tartják. Akik a vitáikat bombákkal és rakétákkal vívják, azok a „mérsékeltek” és a „centristák”, akik szóban ellentmondanak nekik, azok a „szélsőségesek”. Azt a kellemetlen tényt, hogy a „szélsőségeseknek” volt igazuk és a „centristák” tévedtek, ma határozottan elfelejtik. 

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/aug/25/blame-afghanistan-war-media-intervention

 

 

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr5416672768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.08.27. 22:00:16

Azért az Alkaidát támogató talibánba belerúgni az emberiség melletti kiállás volt. A vereség viszont éppen a szerző által képviselt csillámpónikba vetett hit, azaz a neomarxista ideológiai harc veresége volt. Afganisztánban egy progresszív LMBTQ mennyországot akartak létrehozni, azonban, ahogyan a Föld többi részén, úgy és főleg ott sem volt támogatottsága ennek az ostobenkó elképzelésnek. abban azonban igazsága van, hogy nem Biden a bűnös. Az őt támadók a bukás okaival való szembenézést akarják elkerülni.

gigabursch 2021.08.28. 03:22:48

Tanulságos, hogy az egyetlen AEÁ elnök, aki a háborús frontok felszámolására törekedett (legalább retorikájában), annak buknia kellett.

Miért mentek oda?
A drogpiac újraosztásáért.
Mi másért...
Ez a CIA valós, nem hivatalos bevétele.

A Joda visszatér 2021.08.29. 20:41:36

Az teljesen adekvát lépés volt 2001-ben, hogy a Bin Ladenéknek a területükön menedéket adó tálibokra katonai csapást mértek.
Az ezt követő demokráciaexport kísérlet volt ostoba naivitás. Különösen, hogy erre már egyszer rákúrtak Vietnamban. Afganisztánban 20 év, kétezer milliárd elköltött dollár, és több ezer halott amerikai katona a mérleg.
Hogy kik jártak jól? Hát persze, hogy megint a fegyvergyártó vállalatok.

birkamenet 2021.08.29. 20:52:18

@megamovieboy: " Afganisztánban egy progresszív LMBTQ mennyországot akartak létrehozni,"

Öcsém, te a táliboktól csak a kábszer utánpótlásodat félted!

birkamenet 2021.08.29. 20:58:33

@gigabursch:

Öcsém, a táliboktól te is csak a kábszer utánpótlásodat félted!

Alick 2021.08.29. 21:27:54

@A Joda visszatér: "Az teljesen adekvát lépés volt 2001-ben, hogy a Bin Ladenéknek a területükön menedéket adó tálibokra katonai csapást mértek."

A léptékekkel és a bűnbakképzéssel nyilvánvalóan baj van, mert Bin Laden nyilván nem az egyedüli tehetős szaudi volt, aki támogatólag benne volt a tornyok elleni akciókban, ahogy a repülők kamikaze pilótáit (ha a hivatalos sztorihoz ragaszkodunk) se kecskeszaros afgán sátrakban képezték ki.

Az USA szaudi haverjai viszont bezsarolták a Tengerentúli Nagy Testvért... ezért a bűnbak nyilván Afganisztán és a taliban lett.
Pedig ha van következetesség, Rijad bombázására is sor kerülhetett volna...

www.youtube.com/watch?v=tONFe5pBqaA

A Joda visszatér 2021.08.29. 21:43:11

@Alick: Az Al Kaida vezetője volt, amely szervezet magára vállalta az akciót, és amely szervezet vezetőinek a tálibok nyújtottak menedéket az afgán hegyvidéken.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.29. 22:01:25

@megamovieboy: Mennyi baromságot hordtál össze! Afganisztán a terrorizmus bázisa volt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.29. 22:04:02

@Alick: A szaudi királyságot az USA tartja életben, hogy ellenpólus legyen az arab világban az ő szövetségeseként.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.08.29. 22:05:21

@birkamenet: Az biztos, hogy valamilyen király anyagot szed. Bár szerintem ő inkább Orbán szart fogyaszt, attól van így beállva.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2021.08.29. 22:12:41

Товарищ Овца! Справиться с работой!

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2021.08.29. 22:16:29

@Kreml propaganda osztály bérszámfejtés: Тогда Путин увеличит бюджет. Орбан в руке.

Ekrü 2021.08.30. 07:28:19

Az,hogy az Afganisztán megszállásért ki a felelős még nem menti fel Bident ezért a gyalázatos kivonulásért.
Amúgy meg ha jól emlékszem anno az oroszok figyelmeztették az amcsikat ,hogy ez lesz a vége.Csak ugye az okos a más kárából tanul,a hülye pedig a sajátjából...

midnight coder 2021.08.30. 08:23:42

A kérdést még egy picit korábban kellene kezdeni: ki képezte ki anno a tálibok elõdeit és ki támogatta õket a ruszkik ellen? Mert hogy azok a derék felkelõk akik akkor lelkesen harcoltak a komcsik ellen, bizony ugyanazok az iszlám szélsõségesek voltak, és nem holmi jószándékú ártatlan virágyerekek.

midnight coder 2021.08.30. 08:28:15

@Ekrü: Ebbõl nagyon jól nem lehetett volna szerintem kijönni. Bidé bácsi nem okos, szerintem nem is nagyon él már, de azt erõsen kétlem hogy lehetett volna olyan forgatókönyvet csinálni hogy az amcsik veszteség nélkül tudjanak kimenni.

Másrészt, abban sem annyira nagyon vagyok biztos, hogy az amcsik életcélja volt hazavinni az összes velük együttmûködõ afgánt. Nekik sokkal kényelmesebb, ha az egész problémahalmazt odasózhatják a jó öreg Európa nyakába, és az sem nagy baj, ha a tálibok lelövik az immár feleslegessé vált szövetségeseket.

konrada 2021.08.30. 08:39:19

@midnight coder:
Amin nem is lehet csodálkozni olvasva az ilyen híreket:

"Békéért tüntettek afgánok Athénban, az amerikai nagykövetség előtt

Afgánok százai vonultak szombaton az Egyesült Államok athéni nagykövetsége elé, békét kérve országuk számára a nemzetközi közösségtől, kezükben olyan transzparensekkel, mint „Afganisztán vérzik” és „El a kezekkel a földünktől”.
A helyi afgán közösség tagjai tüntetnek az Egyesült Államok athéni nagykövetsége előtt 2021 augusztus 28-án"

Még akik "elmenekültek" is, azok is azért tüntetnek, hogy hagyják a talibánt békén, és így messze nem biztos, hogy akiket elvisznek onnan, azok a demokráciáért mennek oda...

A Joda visszatér 2021.08.30. 09:09:27

@midnight coder:

Nem egészen. A szovjetek elleni küzdelem vezetője Sah Maszud volt ,akit a tálibok öltek meg, amikor eléggé Bin Laden befolyása alá kerültek. Sah Maszud nem volt vallási fanatikus, nem ebbe az irányba akarta elvinni az országot, ezért kellett meghalnia.
Egyébként fia szervezi az ellenállást a Padzsir-völgyben az üzbég határnál a tálibok ellen

Ekrü 2021.08.30. 09:26:45

@midnight coder: Mondjuk azért enyhített volna a dolgokon ha pld. nem adják át a nekik dolgozó emberek névsorát a táliboknak.Ez ugyanis akkora hiba,hogy arra kell gyanakodjak szándékosan csinálták.Ilyen hülye ugyanis egy ország vezérkara sincs.
Ráadásul,már májusban eldöntötték a kivonulást (ha nem előbb),így az ott dolgozó civileket már rég ki lehetett volna menteni,még a katonai meghátrálás előtt.De valamiért nem tették.
Ami pedig a velük együtt dolgozó afgánok cserben hagyását illeti kevés ilyen gusztustalan dolgot lehet látni a történelemben.De legalább most mindenki látja mennyit ér Amerika szava...

A Joda visszatér 2021.08.30. 10:44:26

@Kreml propaganda osztály bérszámfejtés:

Furcsány barátod biztosan érti, mint a KISZ-KB egykori titkára. :)

A Joda visszatér 2021.08.30. 11:22:45

"-Mindjárt adok egy nagy puszit arra a cuki kis tar kobakodra!"

ripost.hu/wp-content/uploads/2019/11/DKOS200603010271.jpg

:)

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.08.30. 12:52:57

@Modus Csibe: Hűűű! De hiteles!

ADATOK
Modus Csibe
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2021.08.30. óta tag.

ez is egy vélemény 2021.08.30. 20:55:53

Egyrészt ez nem kivonlás volt hanem agyatlan kimenekülés.
Legalábbis ritkán vonul ki hadsereg úgy, hogy a többmilliárdos hadi eszköz parkot, repcsistül, tankostul ott hagyja az ellenségnek.
Aztán meg Biden nemcsakhogy elbaszta a kivonulást, hanem a szövetségesekről listát aott a táliboknak, hogy nehogy kétségeik legyenek ki tűmogatta őket.
Nem otthgayták a listát 'véletlenül', mint az angolok, hanem odaadták a terrorsitáknak önként és dalolva.

Szóval Biden egy segghülye ripacs.
Azok is persze akik demokráciaexporttal próbálkoznak Iraktól, Ukrajnán keresztül, Afganisztánig, de ez egy cseppet sem menti fel Bident.

A Joda visszatér 2021.08.31. 09:33:09

@ez is egy vélemény:

Mondjuk akár azért is hagyhatták ott, hogy erősítsék a tálibokat az ISIS-szel szemben, illetve Iránnal szemben.
Tudják, hogy ők egyhamar nem mennek vissza.
süti beállítások módosítása