HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2021.12.10. 14:04 (F)ordító

Timothy Garton Ash - Magyarországtól Kínáig, Németország legkeményebb kihívásai keleten vannak

Címkék: Magyarország EU Németország Oroszország Scholz

Az Olaf Scholz kancellár által vezetett új kormánynak tervei vannak – amiket máris próbára tesznek.

A London-München Lufthansa-járat stewardesse egy nagyon kicsi, sárga csomagolású csokit adott nekem – a szokásos ellátmányt. Amikor látta, hogy egy hosszú, német nyelvű dokumentumon próbálom átrágni magamat, adott még egyet, mondván, hogy „Sie sind so fleissig”. (Maga nagyon keményen dolgozik.) Elmondtam neki, hogy ez az új kormányukat alkotó három párt által megkötött, 177 oldalas koalíciós megállapodás. Izgatottan egy egész maréknyi minicsokit nyomott a kezembe, amit még egy maréknyi követett. Többségüket felajánlottam a szomszéd ülésen utazónak, aki egy kisgyerekkel volt, de párat a zsebembe csúsztattam. Pár nappal később átadtam belőlük egyet a szociáldemokrata, zöld és szabaddemokrata „jelzőlámpa”-kormány egyik fő miniszterének, amely hivatalosan szerdán vette át a kormányzást Berlinben. Aki a megfelelő ünnepélyes higgadtsággal fogadta azt el.

Vannak olyan csokik, amelyek megérdemeltek. A három párt közötti tárgyalások nehézségei ellenére a koalíciós megállapodás meglepően koherens, tartalmas és ambiciózus. Egyes részeit még jól is írták, amely a nyugatnémet „Ostpolitik” nagy kancellárjának, Willy Brandtnak lelkesítő retorikáját idézi. Ahogy az egy olyan demokráciához illik, amelyet jobban tisztelnek, mint magát az USÁ-t, a folyamatosság és a változás mixtúrája. Azonban az Olaf Scholz kancellár által vezetett kormány már első napjától kezdve hatalmas kihívásokkal néz szembe. Amint az a német történelem során gyakori volt, sok kihívás keletről érkezik. Ezek Németország új Keleti Kérdései.

Az egyik a saját határain belül található, az egykori Kelet-Németországban. A szeptemberi választásokon Szászország és Türingia szavazóinak durván a negyede voksolt a szélsőjobboldali, idegengyűlölő Alternatíva Németországért (AfD) pártra. Ezen a héten Szászországban tartottak egy flashmob-jellegű demonstrációt a kötelező oltás ellen, amelyet a jelentések szerint a szélsőjobb aktivistái szerveztek. Ennek a két keletnémet tartománynak a néplélektana jobban hasonlít a több posztkommunista közép-európai országéhoz, mint például Lengyelországhoz és Magyarországhoz, mint mondjuk Hamburghoz vagy Stuttgarthoz. Scholz „tisztelet”-politikája a mellőzöttséget vagy tiszteletlenséget érzőkkel szemben itt külön jelentőséget nyer.

Németország második, új keleti kérdése a lengyel és magyar demokrácia, illetve jogállam eróziója. A német gazdasági jelenlét mindkét országban óriási. Angela Merkel kancellársága alatt Berlin volt a fő felelős a populista vezetőkkel szembeni túl puha EU irányvonalért. Vajon az új kormány döntő szószólója lesz egy összeurópai cselekvésnek, amelynek célja a demokrácia helyreállítása Magyarországon és a jogállam helyreállítása Lengyelországban?

A harmadik és negyedik kérdés egymásba fonódik. Ezek az EU és Oroszország közötti országokat – Ukrajnát és Fehéroroszországot – és magát Oroszországot érintik. Az Oroszországgal és a többi közép- és kelet-európai országgal fenntartott kapcsolatok egyensúlya a német keleti politika egyik legrégebbi talánya. Az elmúlt 300 évben minden létező variációt láthattunk, még a legszélsőségesebbeket is: Lengyelország brutális és teljes megosztását a hitleri Németország és Sztálin Szovjetuniója között. Az ősi szellemeket könnyű életre kelteni a kelet-európai fejekben. Sokan tartják az Északi Áramlat-2 gázvezetéket – amely Oroszországot közvetlenül köti össze Németországgal – egy újabb példának arra, ahogy Németország szokta fontossági sorrendbe állítani a kapcsolatait Moszkvával a közöttük elterülő országok érdekeit mellőzve.

Ebből a szempontból a koalíciós megállapodás figyelemre méltó. Közvetlenül az USA és az Egyesült Királyság után helyezi az ukrán és a fehérorosz kapcsolatokat, Oroszország elé. Támogatja a fehérorosz ellenzék új választásokat követelő fellépését és kinyilvánítja, hogy „a Lukasenkát támogató orosz intervenció elfogadhatatlan”. Elkötelezetten támogatja Ukrajna „teljes területi épségének és szuverenitásának” helyreállítását és felszólal a további destabilizációs kísérletekkel szemben.

Még mielőtt a tinta megszáradt volna, azonnal próbára tették ezeket a szép szavakat. Vlagyimir Putyin hatalmas katonai erőt vonultat fel Ukrajna keleti határa mentén, miközben azt követeli, hogy a „vörös vonalat” - miszerint Ukrajna nem lehet NATO-tag és nem is kaphat katonai segítséget a NATO-tól – tartsák tiszteletben. Az amerikai hírszerzés szerint ez egy komoly megszálló haderőnek tűnik. A Valdai Discussion Group (moszkvai székhelyű orosz think-tank – a ford. megj.) évente Putyin jelenlétével megrendezendő találkozója októberben azt az üzenetet küldte, hogy az orosz fenyegetés valós. A német hírszerzés azonban úgy véli, az egész csak kardcsörtetés.

Így vagy úgy, hiteles elrettentésre van szükség. Joe Biden amerikai elnök gazdasági kérdésekre koncentrál, ezért Németország a szólista az európai és a nyugati zenekarban. Vajon Scholz kancellár készen áll nyíltan – legalább négyszemközt – közölni az orosz vezetővel, hogy abban az esetben, ha Oroszország újra megtámadja Ukrajnát, akkor az Északi Áramlat-2 gázvezeték lesz a világ legnagyobb vízalatti fehér elefántja? Ezzel feldühítené Scholz korábbi pártelnökét, Gerhard Schrödert, aki – meglehetősen gyalázatos módon – az Északi Áramlat-2 elnöke, de hatásosan jelezné az új kormány demokratikus, európai és nyugati elkötelezettségét.

Az orosz-ukrán kérdés a legsürgetőbb, de hosszú távon Németország ötödik kérdése a legjelentősebb: Kína. Nevezhetjük akár távol-keleti kérdésnek is. A Kínával kapcsolatos szóhasználat is meglehetősen meglepő a koalíciós szerződésben. Az EU hármas jelszavát – partnerség, verseny és a (társadalmi – a ford. megj.) rendszerek rivalizálása – idézi, és megemlíti a hszincsiangi emberi jogi jogsértéseket, a hongkongi „egy ország, két rendszer” elpusztítását, és a transzatlanti Kína-politika összehangolásának szükségességét. Ragaszkodik ahhoz, hogy a Tajvani-szorosban fennálló status quót csak békésen és tárgyalások útján lehet megváltoztatni.

Jelenleg Kína importtilalmat tart fent Litvániával szemben, ezzel büntetve a kis balti EU-tagállamot azért, mert engedélyezte az országban tajvani képviseleti iroda nyitását. Kína arra akar kényszeríteni multinacionális cégeket, hogy hagyják el litván beszállítóikat. Az EU egyetlen kereskedelmi tömb, amelynek egyhangúan kellene megszólalnia. Az Európai Bizottság erős intézkedéseket javasol pontosan az ilyen megfélemlítések ellen. Vajon Németország készen áll támogatni egy erőteljes EU-válaszlépést Peking azon kísérletére, amellyel meg akarja osztani Európát, vagy túlságosan is tart attól, hogy kárt szenvednek gazdasági kapcsolatai Kínával?

A keleti kérdések megválaszolása során az új német kormány két nagy akadállyal néz szembe: a német üzleti élettel, amely leginkább továbbra is csak pénzt akar keresni ezeken a piacokon, különösen Kínában, és a német közvéleménnyel, amely leginkább egyszerűen nem ébredt még rá arra, hogy milyen veszélyessé vált a világ, különösen keleten. De legalább a felső szinteken rendelkeznek intellektuális megértéssel és kifejezett politikai céllal. Ha Németország új vezetőinek sikerül megtalálniuk a helyes egyensúlyt minden esetben, akkor nem csak egyetlen Lufthansa-csokit, hanem egy nagy doboznyi legjobb belga csokoládét érdemelnek.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/dec/10/hungary-china-germany-east-chancellor-olaf-scholz

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr9616780286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.12.10. 20:21:04

Szomorú, hogy az új német kormány ennyire az amerikai narratívát tolja. Megnéztem az írót, ez az a tipikus amerikai zsoldban álló, de már eleve a k-európaiakat gyűlölő brit archetípusa.
Kezdjük velünk. Ez a jószándékú csávó, a démosz akarata ellenében akarja visszaállítani a demokráciát. Démoszellenes demokrácia. Ezt akarja. Komolyan az agyam eldobom.
Az oroszok egyáltalán nem akarják megtámadni Ukrajnát. Ők azt a furcsa dolgot szeretnék, hogy az ott élő orosz kisebbséget ne cseszegessék, ne akarják elkergetni! No, meg Ukrajnából ne csináljanak USA támaszpontot! Egyértelmű, ez az oroszok számára hadüzenettel egyenértékű.
Litvánia nyilván amerikai nyomásra nyitott tajvani követséget provokáció gyanánt, miközben ha Taipeinek nevezik ugyanazt a kínaiak nem reagáltak volna. Így viszont megy amerikai részről a noszogatás, hogy az EU gazdasági válaszcsapást mérjen Kínára egy amerikai vazallus provokációja miatt.
A végén ki is bújik a szög a zsákból, a német iparral is el akarnak bánni és át akarják mosni a német polgárok fejét. Ha a németek ennyire Európa ellen vannak, akkor nekünk végünk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 22:42:13

A német liberófasiszták legnagyobb kihívása valóság.

Mi kisemberek ellenállunk NO PASARÁN nem engedünk a negyedik birodalomnak.

Alick 2021.12.12. 01:18:01

Mekkora bullshit gyűjtemény ez az írás... arról az alapvető dologról szó sem esett a sok politikai szarkavarás mellett, hogy Hans és társai milyen erőműből fogják majd feltölteni az elektromos autóikat..?

Örömhernyó 2021.12.12. 05:28:39

@Alick: Na igen. Minden más másodlagos. Két kérdés van: energia, népesedés.
A németek lemondtak arról, hogy önállóan ellássák magukat villamos energiával. Atomkraft nein, danke.
Az amerikaiaknak hagyják, hogy beleugassanak az ócean túloldaláról abba, hogy oroszok gázvezetéket építettek hozzájuk.
A népesedés: a német nép kollektív öngyilkossága, a gyerekek meg nem születése fogja eldönteni az ország sorsát. A sok millió álszír, bosnyák, koszovói albán, török nem fog németté válni, dolgozni. Németország nem nemzetállam már, hanem a pénzügyi és ipari konszernek falansztere.

Kérdéses volt, hogy Merkelénél lehet-e károsabb kormányzat Németország élén. Úgy tűnik lehet.

Most úgy néz ki nem kizárt, hogy népszavazás lesz az autonómiáról Kelet-Ukrajna esetében. Ha az oroszajkú lakosság autonómiát kap, akkor Amerika leáll az ukránok felfegyverzésével és a NATO arrafelé való bővítésével?

Amerika kormányzata mekkora idegrohamot kapna, ha hirtelen Oroszország megjelenne katonai bázisokkal Mexikóban és bevonná Mexikót egy Amerika-ellenes katonai szövetségbe?

Örömhernyó 2021.12.12. 06:07:18

A német tőkének tökmindegy, hogy milyen berendezkedés van Magyarországon és Lengyelországban. A magyar kormány úgy írja a jogszabályokat, ahogy az a multiknak megfelel. Csak az EU-s pénzeket nyúlják le, de ezt legalizálták, az EU se tud jogi úton ezzel mit kezdeni, ideológiai támadásokat indítanak ezért,.ez pedig a multiknak kb. tökmindegy már. Ez tehát politikai kérdés, be kell avatkozni más országok belügyeibe ideológiai alapon, hogy az aktuális német kormányt ideológiailag is kiszolgáló erők kerüljenek hatalomra Magyarországon és Lengyelországban. Ha ezt az oroszok csinálnák, akkor mindenki szájhabzást kapna.

horvathviteztamas 2021.12.12. 07:30:00

Gratulálok! Szépen fel lett mondva a lecke, szóról-szóra...szánalom...

nemecsekerno_007 2021.12.12. 10:37:18

Az USA külügy közleményét hallották.

:))))))))))

Mikor fogjátok már fel, hogy nincsenek barátok, csak érdekek.

Amit az új német kormány tervez az invázió, csak most nem tankokkal.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.12. 11:15:06

Istenem... ez a bevezető.
A stewardess, aki a keményen dolgozó politikust elhalmozza szeretetével és csokoládéval, hiszen tudja, érzi, hogy érte dolgozik.
Szerényen nem írta le, hogy a pilóta kijött hozzá, és megkérdezte, hogy nem túl hangos-e a motor.

És az üzenet, hogy a nép gyermekétől származó csoki eljutott a nép egyik bölcs vezéréhez. Gondolom ő pedig rögtön továbbküldte valami árvaházba, ahol a kis fázós néger árva boldog mosollyal az arcán, örömkönnyekkel a szemében ette meg... A szív megszakad.

Faszom, errefelé már ötvenben is kiröhögtek egy ilyen cikket.

midnight coder 2021.12.12. 11:31:14

A németeknek alapvetõen két kihívással kell majd szembenézniük: az egyik a szocdemek, a másik a zöldek.

Az igazi kihívás persze az, hogy a németek amúgy is leszállóágban vannak az egész EU-val együtt: a high tech már régen Ázsiában van. Nagy darab vasakat ott is meg tudnak munkálni precíziósan, élvonalbeli chipeket gyártani viszont ott tudnak, itt meg nem.

Ez, illetve a németek egyik nagy hajtóerejének, az autógyártásnak a hanyatlása még a szocdem-zöld koala nélkül is problémákat okozna. Ehhez jön még hozzá az, hogy baloldali kormány még a világon nem csinált gazdasági fellendülést, viszont katasztrófát annál inkább, és persze azok a zöldek akik már így is félig szétkúrták a németek energetikai rendszerét. Majd most teljesen szét fogják.

Na most, mit csinálnak ilyen helyzetben a szélsõbaloldaliak (nácik, kommunisták)? Ellenséget keresnek. Igen, azok a csúnya jobboldali keletiek, azok minden baj okozói.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.12.12. 14:35:46

Külön elismerésem a szerzőnek, hogy már a címben hazudik! Hisz miért éppen ott ne hazudna? Keleti fenyegetés, meg az eszed tokja! Miközben az USA most mossa fel a padlót a németekkel. Ez nyilván nem fenyegetés, hanem örömhír.

Örömhernyó 2021.12.12. 14:52:18

@midnight coder: A chipgyártas technológiája amerikai és nyugat-európai cégek kezében van. Az, hogy helyileg hol készítik a chipeket, az egy dolog. Kínából hetek alatt bárminek a termelését átteszik Vietnámba vagy Dél-Koreába. A nyugati cégek ide adják el a chipgyártás technológiáját. Tehát a high-techet gyártó cégeknek tervező, gyártó cégekről beszélek.

Lehet, hogy itt is van egy Thyssenkrupp gyár a szomszédban, de hogy oda német technika és technológia kerül, az tutifix. Az, hogy kis sárga tetű söpröget a nagy német robotok közt az egy részletkérdés.
A programozást is mi lehet szervezni Indiába...

A kelet-európaiak nem jobboldaliak, hanem szélbalosok szociális kérdéseket tekintve. A jobb-bal felosztás ma már értelmetlen. A magyar és lengyel kormány populista, szociális kérdésekben nagyon is balos. Másként meg se választanák őket. Néhány szimbolikus kérdésben keresztényfasiszta-konzervatív állásponton vannak, de ezeknek semmi tétje (abortusz, genderügyek, hittan az iskolában). A lengyelek amúgy tövig vannak az amerikaiak seggében katonai együttműködés terén (a románokkal együtt), tehát megvan az igazodás a lényeges kérdésekben. Kis mellékfrontokon megy a kuruckodás.

A németeknél nem populista, hanem elitista a politikai vezetés. Eldöntenek valamit, aztán a nép alkalmazkodik, bólogat. Ilyen a sötétzöld politika, ami miatt a német gazdaság veszít a versenyképességéből, kiteszik magukat az amerikai-orosz huzavonának energiaellátás ügyében (a franciáknak legalább annyi eszük van, hogy önállóbbak ezen a téren meg egyre inkább karonailag is, megint). Meg a migráció, multikulti, amiről senki nem kérdezte meg a népet. Az elit eldöntötte. Nem jobb vagy baloldali kérdés ez, elitista és populista kérdés.

Örömhernyó 2021.12.12. 14:53:44

@megamovieboy: Na igen, az amerikaiak ott basznak ki a némettely ahol tudnak most. A franciák legalább önállóbban, őket jelenleg nem csicskáztathatja Amerika.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.12.12. 14:58:21

@Örömhernyó: Azt nem is kell magyarázni, hogy a franciák az olaszokkal együttműködve akarják felülírni a német (amerikai) Európa-ellenes törekvéseket.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.12. 16:00:43

@Örömhernyó: "A chipgyártas technológiája amerikai és nyugat-európai cégek kezében van. "
Ezzel elkéstél egy laza 15 évet. Már rég nem.

midnight coder 2021.12.12. 16:13:55

@Örömhernyó: "A chipgyártas technológiája amerikai és nyugat-európai cégek kezében van."

Lúfütty van. Most akarnak az amcsik fizetni egy nagy kalap pénzt a TMSC-nek hogy csináljanak az amcsiknál is egy üzemet, mert ha a kicsi kínaiak elfoglalják akkor az Apple onnantól kezdve tényleg almát árulhat.

"Lehet, hogy itt is van egy Thyssenkrupp gyár a szomszédban, de hogy oda német technika és technológia kerül, az tutifix."

Ide igen. Csak arrafelé már régen nem ez a helyzet. Ez is mutatja amúgy, hogy mekkora kudarc volt itt a rendszerváltás.

"A programozást is mi lehet szervezni Indiába..."
Ki is szervezik amit lehet. Az elsõ kör az volt, hogy a gyártást kiszervezték Kínába. Akkor az volt a jelszó, hogy nem kell ipar, igazán jól a szolgáltatásból lehet élni. Aztán ugyanezzel a lendülettel ment a szolgáltatás Indiába. Ami már kicsit nehezebb volt az onshore-nearshore-offshore problémák miatt. Csak közben a kicsi kínaiak elkezdték az odavitt technológiát lenyúlni, majd továbbfejleszteni. Plusz ráhasaltak az oktatásra. Ez amúgy nem új - ezt csinálták anno a japánok is kicsiben. Mára ez oda fejlõdött, hogy már vagy 10 éve a kicsi kínaiak sokkal több szabadalmat adnak be mint az USA.

"A kelet-európaiak nem jobboldaliak, hanem szélbalosok szociális kérdéseket tekintve."

Szociálisan a szélsõjobb Kína vagy az USA. Nálunk a szociális szélsõjobb kb. azt jelenti, hogy immár nem lehet a farkadból megélni.

"A lengyelek amúgy tövig vannak az amerikaiak seggében katonai együttműködés terén (a románokkal együtt), tehát megvan az igazodás a lényeges kérdésekben."

A lengyelek rettentõen tartanak az oroszoktól, illetve utálják is õket mint a bûnt. Ami nem minden ok nélkül való, ugyanakkor ma az oroszok sokkal inkább lennének az EU természetes szövetségesei mint az usákok. A románok pedig bárkinek a szövetségesei akitõl pénzt remélnek. Ugyanakkor az amcsik nem arról híresek hogy nagyon szórnák a pénzt oda, ahol nincs olaj.

"A németeknél nem populista, hanem elitista a politikai vezetés."

Ilyen alapon Orbán is elitista. Kb. ugyanazt csinálják amúgy: a média segítségével belemossák az ideológiát a nép agyába, aztán lobogtatják a zászlót hogy mi majd megvalósítjuk. A különbség az, hogy Orbán nem generációkon keresztül mosta a nép agyát, és kevésbé hatékony eszközökkel mint a vörös/zöld balliberósok. Másrészt, kisebb hülyeségekkel teszi ezt.

tiltsál ki te gyökér 2021.12.12. 17:08:55

@midnight coder:
"a média segítségével belemossák az ideológiát a nép agyába, aztán lobogtatják a zászlót hogy mi majd megvalósítjuk. "
Milyen ideológiát mostak a nép agyába?

berne 2021.12.12. 17:56:02

Az elmúlt évszázadban inkább felőlük érkeztek kihívások a kelet-európiaknak.
Szóval szerintem kicsit szerényebben.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.12.12. 18:07:41

a nemetek harmadszor hiszik azt mindenkinek őket kell kovetnie, akar a semmibe is.

laci_52 2021.12.12. 19:05:45

Remélem, a németeknél győz a józan ész, nem fogják az üzleti érdekeiket - például az Északi Áramlat 2-t - feladni mindenféle kétes politikai célok érdekében.

CSOKKI MÁLNA 2021.12.12. 19:46:32

Úgy tűnik a franciáknak sem tetszik a tervezett német nyomulás:

hvg.hu/itthon/20211207_v4_francia_csucstalalkozo

CSOKKI MÁLNA 2021.12.12. 19:48:05

Németország az elmúlt kicsit több mint 100 évben kétszer rántotta magával Európát a szakadékba. Harmadszorra nem szabad ezt megengedni neki..

Örömhernyó 2021.12.12. 22:29:19

@midnight coder: A chipgyártás technológiája nyugati kézben van, az, hogy a gyár hol van földrajzilag, az egy részletkérdés ma már. Az, hogy Kína szájába telepítették a chipgyártást, az kezd visszaütni, ezen fognak most változtatni. A kínaiaktól viszik el a gyártást évek óta, kezdetben a költségek növekedése miatt (a kínai munkaerő már nem olyan olcsó, mint volt), újabban pedig jól felismert stratégiai érdekből, mert Kína miatt fog kitörni a harmadik világháború.
Ma a konténeres (meg mindenféle) tengeri szállítás többszörösébe kerül, mint a járvány előtt. Ez nem csak fehér, nyugati államok érdeke, hanem gyakorlatilag minden ország felismerte, hogy Kínában olyan veszedemes belső folyamatok zajlanak, amik miatt változtatni kell. Ennek haszonélvezője lesz Japán, Dél-Korea, Vietnam, Malajzia, India is. Ahol Kína tud még nyomulni, azok a gyenge harmadik világbeli országok, ott még tátott szájjal fogadják a kínai infrastrukturális bepróbálkozásokat. Magyarország is azt hitte, hogy majd Kína trójai falovaként tud pozícióba kerülni, de hatalmasat koppant.

@berne: Nem az elmúlt évszázadban! A középkor óta a német területekről özönlöttek a telepesek keletre, valamint a német államok mindig is kelet felé terjeszkedtek volna. Ez a Drang nach Osten lett a 19. századra, de nem akkor kezdődött, hanem a 11-12. században. A teuton lovagok állama, a pogány litvánok tömeges lemészárlása, az erdélyi szász telepesek, akkor kezdődött az a trend, hogy a németek kelet felé nyomulnak. Hitler Lebensraum-ja, nem előzmények nélküli, az, hogy akkor pár évig horogkeresztes zászló alatt folyt a keleti terjeszkedés, az csak egy epizód a történelemben. Előtte is ugyanez ment, mert az EU révén is ugyanez megy.
A német élettérnek Kelet-Európa része gazdaságilag ma is. Magyarországon ezt annyira nem látják az emberek, de a cseheknél, lengyeleknél még durvább a német multik részesedése a gazdaságban, pénzügyi szektorban.
Sajnos Németországnak nincs megengedve már, hogy katonailag igázza le a keletet (ami a természetes, egyenes út lenne), ezért jogi, pénzügyi, ideológiai vargabetűkkel kell operálniuk. Erre való az EU is.

2021.12.12. 23:00:18

Ha Scholz leallitja az északi aramlatot, akkor kemény tőlük lesz a németeknek

Arcade Macho 2021.12.13. 01:39:20

a gaz es aramarakkal ohajtanak tenni valamit vagy megelegednek azzal, hogy belepofaznak a kinaiak meg oroszok belugyeibe?

Arcade Macho 2021.12.13. 01:48:30

@Örömhernyó: "A chipgyártas technológiája amerikai és nyugat-európai cégek kezében van. Az, hogy helyileg hol készítik a chipeket, az egy dolog. Kínából hetek alatt bárminek a termelését átteszik Vietnámba vagy Dél-Koreába"

en azert parszor utananeznek az allitasaimnak...
most hogy nicnsen csip, igy jottek ki cikkek arrol, hogy hiaba nyitnak meg a zsiruj gyarat barhol, onnan a futoszalagrol 3 honap mulva fog erkezni az elso gyartmany
"Three months, 700 steps: Why it takes so long to produce a computer chip"

_Alex__ 2021.12.13. 02:57:45

Intézkedések a megfélemlítések ellen... mert nem akarnak üzletelni adott országgal. Értem, de amikor arról van szó, hogy nyomorgassuk meg Putyint az nem ugyanez a megfélemlítés? Miért nem ugyanazon a néven illetjük ugyanazt a technikát? Nem tudom mire megy ki a játék, de érdekes, hogy azért elég nagy erőkkel megy Oroszország sarokba szorítása, lassan teljesen körül lesz véve rá szegzett fegyverekkel. Azért ne csodálkozzunk, hogy nem fogadja önként és dalolva.
Csak nem értem az oroszfóbiát, meg a kelet-európa ellenességet, amikor tényleg ott van Usa, Kína, és csomó más óriási ország aki pár évtized múlva ugyanígy gazdasági fenyegettséget fognak jelenteni. Biztos, hogy most kell az Eu-nak kormányváltásokat finanaszírozni nálunk, zsarolni a népet, hogy x milliárdba kerül ha megint rosszul szavaznának? A prioritások valahogy nem arányosak a problémákkal. Értem, hogy habár kis piac Magyarország közel van és be kellene kampózni megint de azért mégiscsak aprópénz ahhoz képest mit bukik el az Eu a világpiacon. Vagy a példamutatás a lényeg, mint a britekkel, nehogy másnak is ötlete támadjon kicsit megtámogatni a hazai vállalkozói réteget?

Örömhernyó 2021.12.13. 03:26:54

@Arcade Macho: Igen, most a nyugati cég által gyártott chipgyártó gépeket máshol fogják felállítani.
Nem tudom mi nem világos ezen.

@_Alex__: Most jelentették be, hogy Ukrajna és Grúzia NATO-tagok lehetnek. Az oroszok is elég nemnormális nép, de miért kell odatolni a NATO erőit a szájukba?
A Baltikum NATO taggá tételével meg kellett volna elégedni és leállni az expanzióval.

midnight coder 2021.12.13. 07:24:18

@jani_31: Matyika, a netek kifejtett tevékenységed miatt téged nem a rendõrségre kellene elvinni, hanem elmegyógyintézetbe. És ez nem becsületsértés hanem helyzetértékelés. Nem tûnt fel, hogy efféle faszságot mint amit te mûvelsz a neten, rajtad kívül senki nem csinál? Beteg vagy. Nem kicsit, de nagyon. Komolyan mondom, hogy keress meg ezzel egy pszichiátert. Mert szerintem amit itt csinálsz, az csak egy tünet. Az amit IRL mûvelhetsz magad körül, az ennél sokkal súlyosabb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.13. 08:54:07

@nemecsekerno_007:

Nem gond, most is tankokkal fogunk válaszolni. De ezúttal nem csak félig romboljuk le Berlint, hanem teljesen. A lakosságot pedig deportáljuk, kivéve a muszlimokat, az árja ateisták helyére pedig Közép-Ázsiából telepítünk be új városlakókat.

A németek képtelenek normálisan viselkedni, ez a történelmi tapasztalat. Így az egyetlen megoldás a megszüntetésük.

Ehetetlen Odó 2021.12.13. 09:06:23

Borzasztó még csak végigolvasni is egy ámerikai seggből kikandikáló brit hülyelibsi baromságait.
De én vagyok a hibás, elolvastam, annak ellenére, hogy számítottam rá, hogy ez az idióta miket fog összehordani.

Örömhernyó 2021.12.13. 09:19:59

@midnight coder: Pubika, a TSMC nyugati szabadalmak, technológia és berendezések és főleg megrendelők nélkül meg se tud mozdulni, a nyugatiak szervezték ki Ázsiába a gyártást és most diverzifikálják, mert Kína pattog keleten. Ahogy Ázsiában felépítették a gyártást, fel fogják máshol is. Az amerikai techcégek többet tudnak a félvezetőgyártásról, mint bármiről. Tudom miről beszélek, több ismerősöm, távolabbi családtag dolgozik az iparágban. Nem éjjeliőrként. Aki a szakma csúcsára akar jutni, az amerikai céghez pályázik, mert ott tervezik a jövőt, szabadalmaztatják. Neveket ugye nem kell írnom. Aztán itt meg legyártják nekik szerződés alapján.

Lehet, hogy elfogadhatóan tudsz programozni, de te egyetlen céget ismersz, annak a hátterét, megrendelőit, a szabadalmi jogi kérdéseket sajnos nem ismered. Ezért jössz folyon a TSMC-vel, aminek a hátterét felszínesen ismered.

Amúgy ismerősöm tervez az Apple-nek, amikor a Huaweit kitiltották Amerikából, nagy volt a jövés menés, tárgyalás a két cég között. De erről többet írni üzleti titok megsértése lenne. Maradjunk annyiban, hogy ami a külvilágnak kommunikálva van, az a háttérben nagyon nem olyan durva háború ám. Ezeknek a cégeknek nincs nemzetisége, csak honossága, valójában röhögnek a kormányokon és egymás közt osztják le a lapokat. Nagyobb az átjárás, szabadalom megosztás, összedolgozás, mint azt a plebs hinni meri.

midnight coder 2021.12.13. 09:34:35

@Örömhernyó: Pubika, ha ez így lenne, akkor az Intel simán csinálna egy új gyárat odahaza és nem Bidenék pitiznének a tajvaniaknál hogy húzzanak már fel ott egy gyárat. Az Intelnek is van gyártástechnológiája, de a közelében sincs a ferdeszemûeknek. Ezért épít gyártósort ott a TMSC kínai gépekkel, kínai technológiával, és Joe ott tényleg csak takarít a gépek között.

Az Apple sem gyárt chipeket, õk lényegében kapcsolási rajzokat gyártanak amibõl aztán a TMSC gyárt chipet.

kvp 2021.12.13. 10:25:25

A nemet iparnak mar joreszt annyi. 2016-ban eladtak az ipari gyartosorokat es szerszamgepet keszito KUKA ceget (Keller und Knappich Augsburg, igen a szemeteseket is ok talaltak ki) a kinaiaknak. Ok meg egy evvel kesobb joreszt leszereltek a nemet gyartosorokat es mindent ami mozdithato volt elvittek Kinaba. A nemet autogyarak uj gyartosorai igy mar nem Nemetorszagol jonnek.

A chipgyartas teren az intel azert konyorgott, hogy az EU finanszirozzon neki egy uj gyarat, amihez megigeri, hogy lesz uj technologiaja is. Az EU egyik tagallama sem tudtott ra penzt adni, jelenleg csak Koreaban es Tajvanon van modern gyartosor. Egyebkent ha mar chipek, akkor egy uj termekre atallas az csak 3 honap, de egy uj gyar felhuzasa az legalabb 3 ev. Mar amennyiben van hozza technologia es gyartosorok is. A nemeteknek egyik sincs es ahogy nezem az amerikaiaknak sincs. Jelenleg 3 nagy high tech gyartokapacitassal rendelkezo allam maradt, Delkorea, Tajvan es Kina. Ebbol Tajvan egyre kozelebb kerul ahhoz, hogy felszabaditsa oket a kinai nephadsereg es egy tersegbeli haboru a ket Koreat is erintene.

A fentiek melle jon a nemetek uj Europai Egyesult Allamok terve, ami megszuntetne mind a nemet, mind a francia kormanyt (meg a tobbit is) es letrehozna egy uj szovetsegi allamot egyetlen kozos kormany alatt. Egy nep, egy orszag, egy vezetes. Es errol nepszavaztatni akarnak. Marmint a nemeteknek, mert a franciak pl. kezdenek ettol egyre idegesebbek lenni. Mi lesz ha megszavazzak es pl. Nemetorszag es Ausztria egyesul, majd megkerik a belgakat es a franciakat, hogy csatlakozzanak. (mondjuk ahogy nezem a belgaknal ez siman atmenne)

Kozben a lengyelek kezdenek idegesek lenni, mert egyreszt addig nem kapnak penzt az EU-tol amig nem csatlakoznak a fenti egyesult europahoz, ez azt jelenti, hogy a nemetek mar nagyon nezik a teruletuket. A masik oldalon ott vannak az oroszok es szinte minden lengyel attol fel, hogy mi lesz ha nemetek es az oroszok vegul kiegyeznek?

Az uj nemet kormany masik zsenialis huzasa az lehet meg, ha megfurjak az eszaki aramlat 2-ot. Akkor ne lepodjenek meg ha vegul az 1-est is leallitjak az oroszok. Es akkor a torok-szerb-magyar vezetek kivetelevel lehet nezni, hogy mivel is fut Europa, foleg Nemetorszag. Ez szinte azonnali ipari osszeomlast okozna az EU-n belul.

Ukrajna miatt pedig jogosan idegesek az Oroszok, volt egy megallapodas az USA es az uj Oroszorszag kozott es ezt nagyon nem tartotta be az USA. Most az mas kerdes, hogy miert igerte oda Ukrajnat az oroszoknak az USA ha tamaszpontot akart oda epiteni, de valoszinuleg akkor meg nem akart. Most is igazabol csak az EU-nak, azon belul is Nemetorszagnak lenne igazan fontos a terulet, mert nagy es olcso mezogazdasagi teruletek.
süti beállítások módosítása