HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2013.01.09. 12:30 (F)ordító

Dr. Keith Ablow - Becsapott önimádók generációját neveljük

Címkék: depresszió öngyilkosság fiatalság USA

Dr. Keith Ablow pszichiáter, a Fox News Medical A-Team nevű, orvosi kérdésekkel foglalkozó műsorának állandó résztvevője. Ebben a véleményében a hamis hírnév, az önzés és önámítás fiatalok között pusztító járványáról ír, amelyet szerinte a média és technológia szabadított a társadalomra. A Fox News közismerten konzervatív felfogásához tökéletesen illeszkedő véleménye remélem, legalább részben téves. Nagyon remélem.

Az American Freshman Survey (az elsőéves egyetemisták körében felméréseket végző szervezet – a ford. megj.) – amely az elmúlt 47 évben 9 millió fiatal felnőttet kérdezett ki –egyik újabb elemzése szerint a felsőfokú oktatásban részt vevők minden korábbinál tehetségesebbnek és sikerre elrendeltnek érzik magukat, miközben vizsgaeredményeik romlanak és a tanulással töltött idejük csökken. 

Az elemzés vezetője Jean Twenge pszichológus volt, egy olyan tanulmánynak is vezető szerzője, amely szerint az elmúlt harminc-egynéhány évben az önimádat felé mutató tendencia a hallgatók körében 30%-kal nőtt. 

Ez az adat nem váratlan. Az elmúlt néhány évben elég sokat írtam a média és technológia gyermekekre, serdülőkre és fiatal felnőttekre irányuló mérgező pszichológiai hatásairól, különösen arról, hogyan válnak hamis hírességekké – azaz saját kitalált élettörténetük főszereplőjévé. 

A Facebook-on a fiatalok azzal áltathatják magukat, hogy több százezer „barátjuk” van. Kitörölhetik a nekik nem tetsző hozzászólásokat. Bárkit letilthatnak, aki nem ért egyet velük, vagy lyukat üt felfújt önérzetükön. Eldönthetik, hogy a világnak csak tetszelgő, szexi vagy vicces fényképeket mutatnak magukról (lehetőleg több tucat albumot), velős, rövid hozzászólásokban „beszélnek” és nyilvánosan kapcsolódnak filmsztárokhoz és profi sportolókhoz, akiket „szeretnek”. 

A Twitter-t használó fiatalok úgy tehetnek, mintha érdemes lenne „követni” őket, mintha valódi rajongóik lennének, miközben valójában a hamis szeretettel és a hamis hírnévvel legyezgetik kölcsönösen egymás hiúságát. 

A számítógépes játékok használatával fiaink és lányaink úgy tehetnek, mintha olimpikonok, Forma 1-es pilóták, rock sztárok vagy mesterlövészek lennének. És amikor kikapcsolják a Wii vagy Xbox készülékeket és ráeszmélnek, hogy valójában tanyákon és játéktermekben vannak, mellékutcákban és háromemeletes bérházakban szerte az USA-ban, ez az, ami után hamis büszkeséggel sóvárognak – hogy azok „legyenek”, akik valójában nem. 

Az MTV-n (Music TV – a ford. megj.) és más csatornákon a fiatalok a sajátjukéhoz hasonló életeket látnak a reality műsorokban, olyan hihetetlen mértékű önzéssel és önimádattal, hogy egy „valódi” karakter minden bizonnyal pszichoterápiára szorulna, ha ezek után normális életet akarna élni. 

Ezek a XXI. század pszichológiai kábítószerei, amelyek tényleg nagyon beteggé teszik fiainkat és lányainkat. 

Mintha – hogy lépést tartsunk a média és technológia irrealitásával az öntömjénező felhajtás szédítő idegrohamában – a városi sportbajnokságokban szalagokat és díjakat osztanának a vesztes csapatoknak, az iskolák feltupíroznák az osztályzatokat, a hatalmas, színes dobozos energiaitalok átvennék az üdítőitalok piacát és a pszichiáterek úgy osztogatnák az Adderall-t (pszichoaktív gyógyszer, amelyet „tanulódoppingként” is használnak – a ford. megj.), mint a cukrot. 

Ezek a kamaszok, tinik és fiatal felnőttek egész idő alatt egy olyan Képviselőházat látnak, ami képtelen visszafogni a mániákus, euforikus, narcisztikus költekezést; egy elnököt, aki nem találja az utat az ünnepelt zsenivé váláshoz és a kivételes üzleti eredményekhez; egy társadalmat, ami a tömeggyilkosságok miatt a fegyvereket és nem az azokat használó pszichotikus embereket hibáztatja és – ez sem meglepetés – egy tőzsdét, ami úgy emelkedik és zuhan, mint a hullámvasút, amikor a buborékok felfújódnak és végül elkerülhetetlenül kidurrannak. 

Mellesleg, valóban ez az elkerülhetetlen vég. A hamis büszkeséget soha nem lehet fenntartani. Az önimádat buborékját folyamatosan a kipukkanás veszélyezteti. A fiatalok ezért drogoznak és isznak többet, mint valaha, dohányoznak, tetoválnak, piercingelnek többet, és sokkal és sokkal és sokkal többet szexelnek, korábban és korábban és korábban nevelnek gyerekeket, mielőtt ezt jól tudnák csinálni, mert úgy érzik, hogy ez különlegessé teszi őket – legalábbis egy ideig. Bármit megtesznek, ami elterelheti a figyelmüket arról, hogy belül üresnek és értéktelenek érzik magukat. 

Ugyanakkor ez az elterelés csak ideiglenes, míg az igazság örök. Úgy kell látnunk a depresszió és az öngyilkosságok járványszerűségét, hogy a gyilkosságokat ne is említsük, mint a felszínre emelkedő önimádat leple alatt lapuló valódi önutálatot és mások iránti gyűlöletet. Én így vagyok vele és nem kétséges, hogy sokan önök közül is. 

Jól tennénk, ha kidolgoznánk egy tervet e hatalmas, kialakulóban lévő járvány ellen. Mivel emellett az összes eddigi járvány kártétele el fog törpülni. És ezt lesz a legnehezebb legyőzni. Mert amikor végre tisztán látjuk ennek az ellenségnek a nagyságát és kártékonyságát, észre fogjuk venni, hogy – ahogy mondani szokták – saját magunk ellenségei vagyunk.

Az eredeti cikk megtalálható itt: http://www.foxnews.com/opinion/2013/01/08/are-raising-generation-deluded-narcissists/

All credit goes to Dr. Keith Ablow.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr975008032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása