HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2012.12.20. 10:14 (F)ordító

Peter Morici – A költségvetési válságot megoldó alku tönkreteheti az USA törékeny gazdaságát

Címkék: USA fiscal cliff

Peter Morici makroközgazdász, a Maryland-i Egyetem professzora, több könyv szerzője, korábban az USA Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának vezetője volt. Ebben a cikkben elég komor képet fest az amerikai elnök és a republikánus kongresszusi többség vezetője között körvonalazódó gazdaságpolitikai megállapodás lehetséges következményeiről. Úgy tűnik, mint minden politikai alkuban, itt is csak a lényeg veszik el menet közben. És Isten óvja attól a világot, hogy az USA is Görögország sorsára jusson.

Peter Morici – A költségvetési válságot megoldó alku tönkreteheti az USA törékeny gazdaságát

Washington mindig is sokat tett – bürokratikus szabályokat hozott és üres szólamokat fecsegett, hogy kettőt megnevezzünk –, és ráadásul bankóprést is üzemeltet, ami felszítja az inflációt. Most a méltányosság és pénzügyi felelősség nevében Obama elnök és Boehner házelnök (a republikánus többségű kongresszus elnöke – a ford. megj.) fedő alá hozott egy megállapodást, azért, hogy elkerülhető legyen egy olyan költségvetési válság, amely könnyedén mély recesszióba hajthatja a gazdaságot.

Az adók emelkedni fognak.

Majdnem mindenki egyetért abban, hogy a  munkáltatói adó (kb. mint nálunk a munkáltatói hozzájárulás – a ford. megj.) 2 %-os ideiglenes csökkentését vissza fogják vonni – mivel egyszerűen túl sokat von el a társadalombiztosítástól.  Ezzel az állami bevételek 125 milliárd dollárral fognak nőni 2013-ban.

Mára nyilvánvaló, hogy a Bush-admisztráció sok tehetős család részére biztosított adócsökkentését nem fogják kiterjeszteni másokra. Obama elnök a 400 000 dollár feletti jövedelmű családok adóterheit növelné, ugyanakkor Boehner házelnök a határt 1 000 000 dollárnál kívánja meghúzni. Az új határ így valószínűleg 500 000 dollár körül lesz, ami további 50 milliárd dolláros éves adóbevételt jelentene.

A kormányzat korlátozni akarja a tételes adójóváírások és egyéb adókönnyítések mértékét, továbbá az önkormányzati kötvények adómentességét is. Boehner házelnök hajlik a megegyezésre, és ha elfogadja az elnök tervét, akkor ez további 50 milliárd dolláros adóbevétel növekedést okozna.

A republikánusok legalább az adóemeléssel megegyező mértékű kiadáscsökkentést akarnak. A kérdés az, hogy ez mennyi adóemelést jelent – 100 milliárd dollár további jövedelemadót, vagy ezt az összeget és még a 125 milliárdos munkáltatói adót is.

Tekintettel arra, hogy Obama elnök mennyire csökönyösen védi a társadalombiztosítási jogosultságok gyors bővítését és azt a vágyát, hogy kiterjesszék a tartós munkanélküliségi segélyre jogosultak körét, a republikánusok a jogosultságok tartós csökkenése és egyéb belföldi és honvédelmi kiadások megnyirbálása révén valószínűleg 100 milliárdos vágást fognak megcélozni.

Az elnök szeretne további mintegy 50 milliárdot költeni a munkahelyteremtő ideiglenes intézkedésekre, de ennek megvalósításához évek kellenek.

Így tehát a teljes adóemelés mértéke 225 milliárd dollár lesz, a kiadásokat pedig mintegy 75 milliárddal csökkentik, ami a 2013-as GDP-ből legalább 300 milliárd dollárt, avagy 2%-ot, illetve továbbgyűrűző hatása miatt 2014-ben további 450 milliárdot von el.

A gazdaság mostanság 2%-kal növekedett, amíg a gazdasági hanyatlástól való félelem a közelmúltban meg nem fojtotta az üzleti kiadásokat és hitelezést.

Habár néhány közgazdász optimistán úgy vélte, hogy a háztartási kiadások növekedése és a javuló gépkocsieladási adatok a jobb idők eljövetelét jelzik, egy ilyen új és hatalmas gazdasági elvonással a GDP növekedés 2013-ban és 2014-ben valószínűleg 2% alatt fog maradni a soron következő negyed években.

Ebben az esetben a vállalkozások a profitnövelés érdekében az új elvárásokat a termelékenység növelésével és akár elbocsájtásokkal könnyedén kezelni tudják. Ugyanakkor a több negyedéven át tartó 2% alatti növekedés könnyedén elindíthat egy negatív visszacsatolási kört: az elbocsátások miatt csökken a háztartások jövedelme, csökken a fogyasztás és ez utóbbi tovább növeli az elbocsátások számát.

Az, amit az újév előtti hetekben Washingtonban művelnek, ugyanaz a pénzügyi fundamentalizmus, amely miatt Görögország, Olaszország és Spanyolország gazdasága zátonyra futott.

A túl magas munkanélküliség, a reálbérek csökkenése és a teljes munkaidős munka hiányában a részmunkaidős foglalkoztatás elterjedése miatt a munkanélküliségi arány könnyedén felszökhet 10% fölé, és nincs az a gazdasági ösztönzésre elkölthető pénztömeg, amely ezt a folyamatot vissza tudná fordítani.

Egyértelmű, hogy Obama és Boehner urak jól értenek a választási küzdelemhez, de a közgazdasághoz nem konyítanak. Olyanok, mint a varázslóinasok, akik csak pusztítást tudnak előidézni.

Az eredeti cikk megtalálható itt:

http://www.foxnews.com/opinion/2012/12/19/fiscal-crisis-deal-could-push-our-economy-into-recession/#ixzz2FZeogP9B

All credit goes to Peter Morici.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr514974456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása