HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2013.03.18. 18:14 (F)ordító

A ciprusi bankmentés margójára

Címkék: válság IMF EU Oroszország Ciprus

A ciprusi bankbetéteket sújtó adó ötlete nem csak a ciprusiaknál verte ki a biztosítékot, hanem az ott hatalmas betétállománnyal rendelkező orosz bankok és vállalkozások, magánszemélyek körében is. A BBC News néhány elemzői és újságírói véleményt gyűjtött össze a tervezetről.

Az európai hírelemzők kételkednek a ciprusi bankrendszer megsegítését célzó EU-IMF közös megállapodás sikerében

 A kétségek között szerepel a magán bankbetétek megadóztatását követően az európai jogrendbe vetett közbizalom kérdése, és a tőke kimenekítés veszélye más, sérülékeny bankrendszerekből. Az orosz kommentárok különösen az orosz vállalkozások és magánszemélyek hatalmas betéteire kivetett adó miatt fejezik ki kételyeiket.

Ruth Berschens, a Handelsblatt német gazdasági napilap tudósítója:

Az eljárás azt tudatosíthatja a kisbetétesekben, hogy számláik már korántsem vannak olyan biztonságban, mint korábban voltak. A 100 ezer euró alatti megtakarítások a jelenlegi európai szabályozás szerint egy bankcsőd esetén törvényileg garantáltak. De jelenleg éppen az EU demonstrálja azt Cipruson, hogyan lehet ezt a szabályt megkerülni.

Cerstin Gammelin, a Süddeutsche Zeitung német napilap tudósítója

A mentőcsomag teljességgel érthetetlen, ha figyelembe vesszük, hogy a ciprusiak – szemben a görögökkel – valójában vissza tudják fizetni adósságukat. Nicosia egy olyan bevételi forrás kiaknázásának küszöbén áll, amelyet 2017-ben már termelni fog: földgáz… De a mentőcsomag alkotói ezt nem akarják figyelembe venni. Azt kockáztatják, hogy az eurozóna elveszíti első tagját.

Alexia Kefalasa, a francia Le Figaro napilap ciprusi különtudósítója

A dühös ciprusiak saját zsebből fognak fizetni… Nicosia-ban a harag a csalódottságnak nyitott utat… Néhányan Németországot azzal vádolják, hogy megpróbálja „megsemmisíteni” a szigetet, mások pedig kedd reggel tüntetéseket akarnak a bankok előtt tartani.

Even Vallerie, a franci Ouest-France napilap gazdasági újságírója 

A ciprusiakat a válság a pénztárcájukon érte. Ez a bejelentés meglepte a ciprusiakat – mivel az pont ellentétes volt a kormány ígéreteivel. Nicos Anastasiades elnök konzervatív pártjának 20 képviselője közül 9 fejezte ki egyet nem értését… A ciprusi bankokat a tömeges betétkivonás megelőzése érdekében még kedden is zárva tarthatják. 

Artur Galejev, az orosz Komszomolszkaja Pravda napilap tudósítója 

Tizenkilencmilliárd dollár. A Moody’s szerint ennyi betétet helyeztek el orosz bankok ciprusi pénzintézetekben. Az összeg azonban valójában ennek többszöröse is lehet. Ha az adót valóban kivetik, szakértők szerint az orosz vállalkozások mintegy 2 milliárd dollárt veszítenek. Elég valószínű, hogy az orosz vállalkozások megkezdik a sziget elhagyását. 

Andrei Degtjarjev, a KIT Finance Bank ügyvezetőjének az RBK orosz gazdasági lapnak adott nyilatkozata 

Ez a magántulajdon kisajátítása – még ha csak részleges is, de kisajátítás. És ezek után szerintem Ciprus elveszíti azt az üzleti központi szerepét, amelyet eddig élvezett. 

Tatjána Jedovina, Olga Sesztopad és Dmitríj Butrin az orosz Kommerszant napilaptól 

Néhány orosz vállalkozás Cipruson kívüli bírósághoz fog fordulni, noha az EU-val kapcsolatos üzleti tevékenységüket onnan (Ciprusról – a ford. megj.) irányítják. Most már túl késő van nemcsak ahhoz, hogy meg nem történté tegyük Ciprus, mint üzleti központ jó hírnevének csorbulását – ami már gyakorlatilag romokban hever – de újra kell értékelni az eurozónában végzett üzleti tevékenység kockázatait is. Ezek a kockázatok élesen megnőttek, és szükségessé teszik, hogy az EU-ban jegyzett tőke megőrzése érdekében új módszereket alakítsunk ki. 

Alexej Roskhin, az orosz Nyezavisimaja Gazeta napilap tudósítója 

Az „európai udvariasság” és az „európai jogbiztonság” – sajnos – nagyban elvont fogalmak. Vagy legalábbis a jó idők luxuscikkei. Amikor egy válság tűnik fel a látóhatáron, az európaiak „törvénytisztelet” iránti érzékenysége eltűnik, mintha sosem lett volna. Az a jelenlegi elegáns mód, ahogy Ciprusnak hagyják, hogy megoldja adósságproblémáját, őszintén szólva nem más, mint egy közönséges rablótámadás… És a válság még tovább fokozódik. Ha így folytatódik, az európaiak egymást fogják felfalni. 

Carlos Segovia, a spanyol El Mundo napilaptól 

Az elemzők világszerte azt kezdték kérdezgetni, hogy a ciprusi példa nem fog-e, akár csak részlegesen is, megismétlődni más dél-európai országokban is. Ez a bizalmatlanság önmagában megnehezíti a spanyol válság és általában az eurozóna válságának kezelését, mivel a befektetéseket, megtakarításokat és pénzügyi tevékenységet nem bátorítja. 

A spanyol ABC napilap szerkesztőségi cikke 

A pénzügyi rendszer megmentésének módja bizalmatlansági hullámokat keltett, amelynek visszaverődései az eurozóna minden sarkába eljuthatnak.  

Az olasz Il Sole 24 Ore napilap szalagcíme 

A fertőzésveszély visszatér – egy veszélyes precedens, ami aláássa a bizalmat 

Marco Sodano, az olasz La Stampa napilap újságírója 

- Reméljük, hogy az emberek megértőek lesznek – mondta tegnap a ciprusi gazdasági miniszter. A legjobb, ha nem fogadnak erre.

 

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21830794

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr845143773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása