HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2012.12.19. 12:36 (F)ordító

Peter Bergen - A fegyveres erőszak nemzetbiztonsági kérdés

Címkék: erőszak fegyveres Newton Peter Bergen

Bizonyára hallott mindenki a legutóbbi fegyveres tömegmészárlásról, amely egy csendes, egyesült államokbeli kisváros általános iskolájában történt, és amelynek 27 áldozata jórészt 6-7 éves kisgyermek volt. Az eset ismét élesen rávilágít a gyakorlatilag szabad fegyvertartás árnyoldalaira is és megszólalásra késztet sok közgondolkodót, újságírót. Az egyik - általam - érdekesnek tartott cikket Peter Bergen, a CNN nemzetbiztonsági tanácsadója, író és újságíró jegyezte, amely szerintem érdekes adalékokat tartalmaz az USA-ban dúló fegyverkezés és a körülötte kavargó társadalmi vita jobb megértéséhez. 

Peter Bergen - A fegyveres erőszak nemzetbiztonsági kérdés

Gyakran közegészségügyi kérdésként is felvetődik az olyan félautomata fegyverek elterjedése az Egyesült Államokban, amellyel a Newtown-i mészárlást is elkövették.

Megfontolandó az a felvetés, amely a fegyveres erőszakot közegészségügyi kérdésnek tekinti. Elvégre az emberölés, amelyeknek mintegy 70%-át az ENSZ hivatalos tanulmánya szerint lőfegyverrel követik el, az Egyesült Államokban a 15. leggyakoribb halálok.

De a fegyvertartás ellenőrzését közegészségügyi kérdésként felvetni azért mégsem teljesen jogos. Többé-kevésbé elfogadható, hogy a legtöbb amerikai rákban vagy szívroham miatt fog meghalni, de miért lenne elfogadható, hogy oly sok amerikai az általános iskolában, főiskolában, mozikban vagy templomokban hal meg félautomata fegyvereket használó fiatal férfiak miatt?

Az amerikaiak magukra általában különleges nemzetként tekintetnek. És tekintettel arra, hogy egy vallásilag toleráns és elképesztően sokszínű országban élnek, jogos is lehet a büszkeségük.

Ezt a toleráns pluralizmust lehetett látni vasárnap este a 27 Newtown-i áldozat emlékre tartott ökumenikus szertartáson, amelyet több keresztény felekezet, muszlim és bahái papok és egy rabbi tartott az Egyesült Államok első fekete elnökének vezetésével.

De van ennek a különlegességnek egy másik oldala is, amelyet úgy tűnik, hogy sok amerikai furcsa módon nem képes felismerni: olyan arányban ölik meg egymást lőfegyverrel az amerikaiak, ami a fejlett, ipari országok körében példa nélküli. Nagy-Britanniában, amelynek lakossága nagyjából az ötöde az Egyesült Államokénak (kb. 60, ill. 300 millió – a ford. megjegyzése), 2010-ben 41 fegyveres emberölés történt, míg az Egyesült Államokban mintegy 10 000. Ez a halálozási arány legalább annyira nemzetbiztonsági, mint közegészségügyi kérdés.

Vegyük figyelembe, hogy 2011. szeptember 11-e óta az Egyesült Államokban dzsihádista terroristák mindössze 17 amerikait öltek meg, ugyanakkor egy ENSZ-tanulmány szerint 2008 és 2011 között mintegy 88 000 amerikai halt meg fegyveres erőszak miatt. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedben egy, az USA-ban élő amerikainak ötezerszer nagyobb esélye volt, hogy egy Oszama Bin Laden által ihletett terrorista helyett egy fegyveres polgártársa ölje meg.

Vegyük figyelembe azt is, hogy napjainkban vannak olyan városok az Egyesült Államokban, amelyekben magasabb az erőszakos halálozások aránya, mint a háború sújtotta Afganisztánban. Tavaly a 30 milliós Afganisztánban mintegy 3 000 polgári személy halt meg a háború során, amely szerint a polgári áldozatok aránya egy volt a tízezerhez. Ugyanakkor ez az arányszám New Orleans-ban hatszor nagyobb, mint az afgán háborúban. Tavaly itt 199 gyilkosság történt, azaz 6 emberölés jutott 10 000 lakosra.

A szövetségi fővárosban, Washingtonban, ahol ezt a cikket írom, tavaly 108 emberölés történt, azaz 2 eset jutott 10 000 lakosra, ami szerint ez a hely kétszer halálosabb a polgári személyekre nézve, mint az afgán háború.

A fegyveres emberölések miatt elhunyt amerikaiak száma még magasabb lenne, ha a kórházak nem vették volna át sikeresen a hadsereg által az iraki és afganisztáni harcokban kifejlesztett technikákat. Emiatt, miközben a fegyveres erőszakos cselekmények száma az elmúlt évtizedben közel a kétszeresére nőtt, a Wall Street Journal közelmúltbeli írása alapján a túlélés valószínűsége sokkal nagyobb, mint néhány évvel ezelőtt volt.

Bár a félautomata pisztolyokkal és gépkarabélyokkal megöltek száma nem olvasható ki az összes fegyveres emberölés adataiból, a Mother June magazin közelmúltbeli tanulmánya szerint az Egyesült Államokban az elmúlt három évtizedben történt 62 tömegmészárlás döntő többségét ilyen, engedéllyel tartott fegyverekkel követték el.

A halálos, félautomata fegyverek elterjedését korlátozó jogszabály természetesen nem fogja megszüntetni ezt az erőszakot. A szigorító intézkedések ellenzői hivatkozhatnak Norvégiára, ahol nagyon szigorúak a fegyvertartási szabályok, de Anders Breivik mégis képes volt félautomata fegyvereket szerezni és több tucat embert megölni tavaly Oslóban és környékén. De Breivik valójába kivételes eset volt és a norvég gyilkossági ráta így is nyolcszor alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban.

A (az USA Alkotmányának – a ford. megjegyzése) Második Kiegészítése természetesen az amerikai államszerkezet fontos része. De az alapító atyák szándéka az volt, hogy a kiegészítés megvédje a polgárok azon jogát, hogy közös önvédelmi polgárőr feladataik ellátása során fegyvert viselhessenek.

Manapság nem hiszem, hogy szükségünk lenne önvédelemből ilyen helyi polgárőrségek szervezésére, hiszen vagy egy olyan valamink, amit Pentagonnak (az USA védelmi minisztériuma – a ford. megjegyzése) hívnak.

Az alapítók nem a percenként több lövést leadni képes félautomata kézifegyverekre és félautomata gépkarabélyokra gondoltak, és nem nagyobb önvédelemre annál, amit egy közönséges pisztoly vagy puska nyújthat.

Az ilyen félautomata fegyverek szarvasvadászatra vagy hasonlóra nem alkalmasak. De nagyon jól lehet velük sok amerikait gyorsan megölni.

Ha a 20 kisgyermek Newtown-i lemészárlása után most nincs lehetősége a nemzetnek, hogy kétségbe vonja a fegyveres lobby dogmatikus álláspontját, amely szerint a Második Kiegészítés igenis megengedi bármely amerikainak hadifegyverek birtoklását, akkor mikor fog az a nap eljönni?

Az eredeti írás megtalálható (hivatkozásokkal együtt) itt:

http://peterbergen.com/gun-violence-is-a-national-security-issue-cnn-com/

All credit goes to Peter Bergen.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr684972998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása