HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2013.02.26. 12:02 (F)ordító

Olaszország „kaotikus bizonytalanságba” esik

Barbie Latza Nadeau a Newsweek Daily Beast római irodavezetője és a  CNN állandó szerzője. 1997-től a Newsweek tudosítójaként Olaszországban élt. Lenti véleménycikkét is a CNN-en jelentette meg. 

Az egyetlen biztos dolog a február 24-én és 25-én megtartott olasz parlamenti választásokat illetően az, hogy az ország a teljes és kaotikus bizonytalanság új fejezetébe lépett.

Noha a szavazatok alapján lehetne egyértelmű győztest hirdetni, a nagy hatalommal bíró szenátusban nincs tiszta többség, ami azt jelenti, hogy senkinek sincs elég mandátuma a tényleges kormányzáshoz. Röviden, Olaszország ott van, ahol 2011 novemberében volt, amikor a szexuális és vesztegetési botrányok záporában Silvio Berlusconi lemondott. Valóban visszaléptünk a rajtpontra? Ez lenne az optimista végkifejlet. Több szempontból azonban sokkal rosszabb a helyzet.

Olaszország ebben a választási ciklusban tulajdonképpen legtöbb pénzügyi esélyét eljátszotta. Nem csak azzal, hogy az ország úgy döntött, nem a megszorításokat választja a technokrata Mario Monti vezetésével, amelyek pedig minden számítás szerint szükségesek lennének ahhoz, hogy az országot megkezdjék kimozdítani a recesszióból.

Az ország úgy döntött, hogy nagy parlamenti hatalmat ad a Beppe Grillo komikus által vezetett establishment-ellenes Öt Csillag Mozgalomnak (MoVimento Cinque Stelle, M5S). Eltekintve attól, hogy Grillo képviselőjelölt sem volt, népszavazást akar többek között Olaszország eurozónán belül maradásáról. Jelenleg övé a legnagyobb frakció az alsóházban. Egyik jelöltjüknek sincs parlamenti tapasztalata, amely valószínűleg hozzájárult nagy támogatottságukhoz. „Találkozunk az országházban” – twittelte Grillo, amikor a választási végeredmények világosan megmutatták, hogy valóban hasznot tudott húzni az országos elégedetlenségből.

De a legmeglepőbb mutatványa a választásoknak valószínűleg az volt, ahogy Pier Luigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (Partito Democratico, PD) vezetője valahogy elpazarolta a közvélemény kutatások szerint jól megalapozott vezetését. Továbbá nem más, mint a visszatérés királya, Silvio Berlusconi, aki rácáfolva minden esélyre, decemberi 16 %-os hátrányát ledolgozva majdnem teljesen kiütötte balközép ellenfelét.

2011. novemberi lemondása óta adócsalás miatt elítélték (ami ellen fellebbezett) és jelenleg ítéletre vár abban a piszkos ügyben, amelyben azzal vádolják, hogy fizetés ellenében szexuális viszonyt létesített egy fiatalkorú egzotikus táncossal nem kevesebb, mint 13 alkalommal. Berlusconi tagadta a vádakat.

Győztes kampányígérete a megszorítások teljes ellenzése volt. Nem csak az elsődleges lakóingatlanokra kivetett vagyonadó eltörlését ígérte, amelyet elődje, Mario Monti vezetett be újra, amikor átvette a kormányrudat. Megígérte a múlt évben már megfizetett vagyonadó visszatérítését is. Azt mondta, hogy az ehhez szükséges pénzt a tehetős olaszok titkos svájci bankszámláinak megadóztatásából fogja megszerezni.

A választás kimenetele a legjobb esetben is homályos, a legrosszabb esetben pedig kaotikus, és valószínűleg új választásokhoz vezet. Van néhány forgatókönyv, amely alapján Bersani vagy Berlusconi szövetségre léphetne Grillo-val vagy Monti-val, hogy erős többséget kialakítva kormányozza az országot. Monti eredménye nem elég jó ahhoz, hogy megadja Bersani-nak a szükséges támogatást, és kijelentette, hogy nem közösködik Berlusconi-val. Grillo viszont megígérte populista követőinek, hogy nem fog egyetlen bejáratott politikai párttal sem szövetkezni, ami alapján egyetlen célja csakis az erős ellenzéki szerep lehet. És ezért ki hibáztathatná? Így rendkívül erős királycsináló helyzete miatt sokkal nagyobb hatalma van.

Olaszország komoly bizonytalanság felé halad akkor, amikor az ország már így is térdre rogyott. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre a munkanélküliség eléri a 12%-ot. Eközben a gazdaság 2013-ban legalább 1%-kal zsugorodni fog. A politikai bizonytalanság sosem kedvez a befektetőknek, ugyanakkor az olasz választók éppen most alakítottak ki egy bizonytalan jövőt azzal, hogy nem döntöttek egyértelműen.

A dolgok azonban alakulhattak volna másképp is.

Bersani valószínűleg sokkal erősebb helyzetbe vezethette volna pártját, ha engedi maga helyett indulni (a miniszterelnöki posztért – a ford. megj.) Firenze 38 éves polgármesterét és középbalos barátját Matteo Renzi-t. Ezzel ellenben tavaly rosszízű párbajt vívtak az elsőségért, amelyben Renzi – és a középbal – végül veszített, miután Bersani eladta a párt tapasztalatokhoz való hűségét az optimizmusért cserébe. Berlusconi éppenséggel kijelentette, hogy nem jelöltette volna magát, ha Renzi is indul.

Ugyanakkor Berlusconi is – akinek jobbközép pártja Olaszország termelő régióinak tehetős vállalkozói között erős támogatással rendelkezik – elmulasztott egy lehetőséget a jobbközép esélyeit illetően. Azzal, hogy visszautasította hatalmának és a párt vezetésének átadását egykori protezsáltjának, Angelino Alfano-nak, elvesztette az esélyét egy fiatalabb, erősebb jobbközép szavazóbázis megszerzésének.

A Berlusconi és Berzani közötti párbaj őrült ígéretek és széttört álmok egyfajta zavaros csatájában ért véget az olaszok számára, akik rá fognak jönni arra, hogy bármennyire nehéznek is találták eddig a dolgokat, valami sokkal rosszabb felé haladnak.

Olaszország jelenleg egy olyan pokoli tornácon imbolyog, amelyet évtizedek óta nem láttak. Épphogy kibírták a megszorító intézkedésekkel töltött 15 hónapos technokrata bánásmódot, és most látszólag eltékozolták a demokrácia esélyét. Senki sem tudhatja, mi következik, de az szép nem lesz.

- Ez egy csapdahelyzet – mondta James Walson a Római Amerikai Egyetem tagja a CNN-nek. – Semmi sem lehetne ennél rosszabb Európának. 

All credit goes to Barbie Latza Nadeau.

http://edition.cnn.com/2013/02/25/opinion/italy-elections-analysis/index.html?hpt=hp_c3

A választás előzetes eredménye:

Képviselőház

Pier Luigi Bersani, balközép, Demokrata Párt: a szavazatok 29.54%-a (győztesként 340 hely)

Silvio Berlusconi, jobbközép, Szabadság Népe Párt: 29.18% (124 hely)

Beppe Grillo, megszorításellenes, Öt Csillag Mozgalom: 25.55% (108 hely)

Mario Monti, Polgári Esély Mozgalom: 10.56% (45 hely)

Szenátus

Valószínűleg sem a két legnagyobb párt, sem szövetségeseik nem tudják elérni a működőképes többséghez szükséges 158 helyet.

Demokrata Párt: 31,63%, 113 hely.

Szabadság Népe Párt: 30,72%, 116 hely.

Öt Csillag Mozgalom: 23,79%, 54 hely.

Polgári Esély Mozgalom: 9,13%, 18 hely.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr35106249

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választás 2013 2013.02.26. 13:05:51

Na mi újság, Silvio? A legtöbben ezt a költői kérdést forgatják a fejükben, amikor ráklikkelnek egy hírre a nemrég lezajlott olaszországi előrehozott választásokról. Akit érdekel a nemzetközi politika, az leginkább arra kíváncsi, alakíthat-e kormányt ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása