HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2013.03.27. 19:29 (F)ordító

A koreai rémálom: a szakértők egy valós konfliktus esélyét latolgatják

Címkék: háború USA Dél-Korea Kína Észak-Korea

Andrew Salmon Dél-Koreában élő szabadúszó újságíró, aki kettő könyvet is írt a koreai háborúról. Lenti írása a Koreai-félszigeten egy hipotetikus, a legrosszabb lehetőség forgatókönyve (worst-case scenario) szerinti lezajló katonai összecsapásról szól.

Ázsia rémálma: Háború a Koreai-félszigeten 

Mivel Korea Északkelet-Ázsia közepén fekszik, amely a világ harmadik legnagyobb gazdasági övezete Nyugat-Európa és Észak-Amerika után, szakértők szerint a globális piacok elsöprő járulékos kárt szenvednének el, de az emberéletekben bekövetkező katasztrofális veszteség – és a lehetséges nukleáris szennyeződés – sokkal-sokkal rosszabb lenne. 

Szerencsére egyetlen elemző sem hiszi, hogy küszöbön áll a második koreai háború kitörése. Annak ellenére, hogy Észak-Korea márciusban azt érvénytelennek nyilvánította, az 1950-53 között milliók életét követelő konfliktust lezáró fegyverszünet továbbra is tart. És Phenjan legfelsőbb vezetését is beleértve, kevesen gondolják, hogy megkockáztatnának egy támadást. 

Azonban a legutóbbi rakéta- és nukleáris kísérletek, a fegyverszünet felmondása, valamint háborús kijelentéseket követően – amelyek még phenjani mércével mérve is rendkívüliek voltak – Kim Dzsong Un tapasztaltságát és belátási képességét kétségbe vonják. A fegyverszünet felmondása ellenére Phenjan egy végleges békeszerződést akar, vaéamint közvetlen tárgyalást az USA-val, amelyet eddig Washington elutasított és inkább a többoldalú tárgyalásokat ösztönözte. 

Megállapodás az USA-val 

Jelenleg Észak-Korea tettei kétségeket ébresztenek, olyannyira, hogy Dél-Korea és az USA nemrég bejelentette, megállapodást kötöttek, amely alapján átdolgozzák vészhelyzeti terveiket arra az eshetőségre, ha Észak-Korea valóban beváltja fenyegetéseit. Ezt követte a két szövetséges egyesített katonai gyakorlata, amely során az USA B-52-es bombázógépei is berepüléseket végeztek Dél-Korea felett. Ezzel egy időben George Little, a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy a repülések célja annak demonstrálása, hogy az egyesített haderő „harcedzett és képes az agresszív fellépés elrettentése érdekében a légierő bevetésére”. 

Nyilvánvaló, hogy a katonai stratégák minden eshetőségre felkészülnek. És úgy tűnik, hogy a dél-koreai polgárok is készülnek egy lehetséges összecsapásra. A dél-koreai Asan Intézet 2012-ben végzett felmérése szerint minden dél-koreai korosztályban úgy vélték, hogy a háború kitörése valószínűbb, mint annak elmaradása. 

„Az invázió nem valószínű” 

Az 1950-eshez hasonló észak-koreai invázió jelenleg valószínűtlennek tűnik, de lehetősége, ami lángra gyújthatja a félszigetet, fennáll.

- Nem gondolom, hogy bármelyik fél vállalná a totális háborút, de az ilyen végkifejletre jutó forgatókönyvek valamilyen félreértés vagy nem szándékos cselekmény eszkalációjával számolnak – mondta Dan Pinkston, a Nemzetközi Válság Csoport (International Crisis Group, ICG) szöuli irodavezetője. – A jelenlegi fejlemények tükrében az a gond, hogy az eszkalációs folyamat lerövidült. 

A 2010-ben történt halálos áldozatokkal járó incidensek miatt Dél-Korea lazított a katonai erő bevetésének szabályain és gyorsabb válaszcsapás alkalmazását tette lehetővé az északi tengerészeti vagy tüzérségi támadások esetére. 

A szöuli Nemzetgyűlés előtt Dél-Korea vezénylő tábornoka februárban kijelentette, hogy megelőző csapások terveit dolgozzák ki arra az esetre, amennyiben  a hírszerzési információk alapján Észak-Korea nukleáris támadásra irányuló előkészületeket tenne. Az első csapás kérdése létfontosságú a két Korea közelsége miatt.

- Amennyiben a nagy hatótávolságú tüzérség vagy rakétás egységek készülődését észleljük, nem lesz más lehetőségünk, csak a támadás – mondta Kim Bjungki, a szöuli Korea Egyetem professzora. – Az észak-koreai repülők három perc alatt érik el Szöult, a tüzérségi lövedékek egy percen belül. 

Amerika elkötelezett 

Az elemzők tartanak attól, hogy egy korlátozott északi támadás kiprovokálhatja a déli válaszcsapást, ami eszkalációs folyamatot indíthat el és elhozhatja a rettegett „nagy háborút”. Mivel Szöul és Washington szövetségesek, az USA el lenne kötelezve. – Politikai okokból az USA-nak látványosan támogatnia kellene Dél-Koreát. – mondta James Hardy, az IHS Jane’s katonai magazin ázsiai szerkesztője. – Ha nem így történne, az USA ázsiai és csendes-óceáni katonai politikája végzetesen hitelét vesztené. 

Az 1,1 milliós Észak-Koreai Néphadsereg (ÉKNH) létszáma közel a kétszerese a 640 ezres dél-koreai hadseregnek és az ott állomásozó 28 ezres amerikai haderőnek. Úgy tartják, hogy az északi hadsereg nagy része nem hadrafogható: üzemanyaghiányban szenved, felszerelése elavult és néhány egysége alultáplált. Ugyanakkor kettő része fenyegetést jelenthet: különleges egységei és tüzérsége. 

A dél-koreai USA és ENSZ erők parancsnoka, James Thurman tábornok tavaly márciusi jelentésében arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea folytatja a világ legnagyobb különlegesen képzett egységének – a nem hagyományos, nagy kockázatú küldetésekre különlegesen kiképzett specialistáinak – fejlesztését. Thurman tábornok szerint Phenjan 60 ezer fős különleges egységet tart hadrendben, és több mint 13 ezer tüzérségi egységet, amelyek többségét mélyen beásták a Demilitarizált Zóna (Demilitarized Zone, DMZ) mentén. Ezek Szöul lőtávolságában vannak, mivel a sűrűn lakott főváros mindössze 48 kilométerre található a határtól. Ráadásul a haderő létszámából és tűzerejéből adódóan az ÉKNH képes lehet a támadóerőt olyan mértékben koncentrálni, hogy áttör a megerődített DMZ-n, valamint a dél-koreai védelem második vonalán és továbbrobog a 24 millió lakosú Szöuli-régió felé. 

Tekintettel azonban az ÉKNH logisztikai gyengeségére és a hadműveletek fenntartásának alkalmatlanságára, az elemzők szerint egy ilyen offenzíva három naptól legfeljebb egy hétig tarthat, ami után Phenjan az erő pozíciójából tárgyalásokat kezdeményezne. 

Kommandósok 

Ugyanakkor képes lenne a dél-koreai haderő az amerikai csapatok masszív megerősítéséig kitartani? Képes lenne az USA eredményesen működtetni koreai – valamint japán, okinavai és guami – bázisait az ÉKNH kommandósai és rakétáinak támadása alatt? Ezek a nehezen megválaszolható kérdések. 

A kommandók alkothatják az ÉKNH élcsapatát, amelyek a levegőből, a tengerről és valószínűleg polgári álca alatt támadhatják a dél-koreai infrastruktúrát és az USA bázisait, csökkentve Szöul irányítási és kommunikációs képességeit, megakadályozva az USA erősítéseket, mondta Kim. A zavart növelhetik elektronikus zavaróeszközökkel és kiber-támadásokkal is. Ezzel egy időben az északi tüzérség aknák ezreit lőheti ki az első zárótűzzel.

De továbbra is kérdéses az ÉKNH hadrafoghatósága. A phenjani díszszemléken díszlépésben menetelő hadoszlopok hajtják végre a világ legszebb alaki gyakorlatát, de vajon az USA légitámadásinak súlya alatt Kim légiói is – Szaddám Husszeinéhez hasonlóan –összeomlanának? Ez valószínűtlennek tűnik. Az északi haderő a Sárga-tengeren 1999-ben, 2002-ben és 2010-ben lezajlott összecsapásokban és az 1968-as és 1996-os kommandós rajtaütések során bizonyította képzettségét és motiváltságát. De sem a különleges erők, sem a tüzérség nem képes önmagában háborút nyerni, mivel nem képes elfoglalni és megtartani egy területet. Az ÉKNH legnagyobb gyengéje a manőverezésre kényszerülő főerő sebezhetősége. 

Légi bombázás 

Az USA és Dél-Korea háromdimenziós harcot folytathat: az északi gyalogságot és páncélosokat az USA légierő folyamatosan támadhatja, ezek az egységek sebezhetőek helikopteres támadással is, és – mivel Korea egy félsziget – északot a tengerről is oldalba lehet támadni kétéltű erőkkel.  

Ha az ÉKNH átrohan a határ és Szöul közötti 40 kilométer széles védelmi vonalon és betör a városba – ami nagyobb, mint Sztálingrád volt – könnyen el lehetne szigetelni, de nehezen lehetne onnan kiűzni. A koreai dombok és utcák között vívott közelharc vérengzés lenne.

- Az ÉKNH nem Szaddám hadserege, ezért valószínűleg úgy harcolnának, ahogy a japánok a csendes-óceáni hadszíntéren – mondta Pinkston, utalva a japánok utolsó emberig tartó ellenállására 1944-45-ben. – Paranoiásan rettegnének attól, ami megadásuk esetén velük történne. 

A Szöult bombázó északi tüzérség elpusztítása – amelyet az évtizedek során kiásott barlangokban állomásoztatnak – lenne a másik kemény feladat. Kim megjegyezte, hogy az USA Irakban használt „bunkerromboló” bombáit eredetileg észak-koreai célok ellen tervezték. Szöul és Washington is rendelkezik precíziós bombákkal. Elemzők szerint a bunkerek bejáratának bombákkal vagy rakétákkal való berobbantása eltemetheti az északi tüzérséget és légierőt. De a dél-koreai főváros valószínűleg súlyos tüzérségi csapást szenvedne el – feltehetően nem hagyományos fegyverek által. 

Biológiai támadás 

Tavaly márciusban Thurman kijelentette:

- Ha Észak-Korea biológiai fegyvereket alkalmazna, azok olyan erősen fertőző anyagokat tartalmazhatnak, mint a lépfene vagy pestis baktérium. Dél-Korea sűrűn lakott városi területein ez félelmetes pszichológiai fegyver lehet.

Egy Észak-Korea hátországában végrehajtott haditengerészeti vagy légi partraszállás lehet, hogy alkalmas lenne a támadás megállítására. Csak az a kérdés, hogy egy ilyen művelet kezdete előtt Szöul milyen károkat szenvedne el. Az ÉKNH rakétás egységei további fenyegetést jelentenek, mivel – ahogy azt a koalíciós erők az első Öböl-háborúban megtapasztalhatták – a mobil kilövőállások felderítése és kiiktatása rettentő nehéz feladat. 

Ennek ellenére, ha az USA légiereje az ÉKNH egységeit, kommunikációs eszközeit, parancsnokságait és logisztikai vonalait folyamatosan bombázná, a szakértők szerint Phenjan képtelen lenne megnyerni egy elhúzódó háborút. 

Amennyiben Dél-Korea és az USA megtámadná Északot, az adu Peking kezében van, akivel Phenjannak kétoldalú védelmi szerződése van. 

Észak-Korea védi Kína északkeleti határait, ami történelmi távlatokban is stratégiai védelmi vonal volt. Amikor 1950-ben az ENSZ haderő lerohanta Észak-Korea nagy részét, Kína beavatkozott és megmentette az államot a pusztulástól. Kutatók szerint Peking nem támogatná Phenjan támadását, de megvédené az országot, amely alapján Kim rendszere túlélné a háborút, akárcsak nagyapjáé. 

- Kína támogatni fogja Észak-Koreát, de csak az északi területeken – mondta Csoj Dzsi-vuk, a szöuli Nemzeti Egyesítés Koreai Intézetének kutatója. – De nem fogják támogatni az északi haderőt, ha déli területekre támad. 

Kemény állásfoglalás 

Washington azt akarja, hogy Kína keményebben foglaljon állást Észak-Koreával kapcsolatosan, de nem egyértelmű, hogy Peking hat évtizedes támogató magatartása jelentősen megváltozott volna. 

Bár Észak-Korea kísérleti atomrobbantása után Kína támogatta a keményebb szankciók bevezetését, ugyanakkor kritizálta az USA azon bejelentését, amely szerint megerősítették az USA nyugati partjának védelmi rendszereit. 

- A rakétavédelmi rendszer fejlesztése csak az antagonizmust növeli, de nem segít megoldani a kérdést – mondta Hong Lej a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője az egyik Pekingi sajtótájékoztatón. 

A kínai szerepre való tekintet nélkül Kim Dzsong Unnak, a fiatal észak-koreai vezetőnek van még egy végső lehetősége: az atombomba. 

Jelenleg nem valószínű, hogy Phenjan rendelkezik nukleáris robbanófejjel, de éveken belül kifejleszthet egyet. Szakértők szerint Észak rendelkezik olyan légi, szárazföldi vagy tengeri indítású, nukleáris eszközökkel vagy piszkos bombákkal felszerelt rakétákkal, amelyekkel el lehet érni Japánt vagy Dél-Koreát. Amennyiben Kim felrobbant egy atombombát, biztosan apokaliptikus megtorlásra, a rendszer összes túlélője pedig háborús bűnök elkövetése miatt indított eljárásokra számíthat. De ha mindent veszni lát, ez a lehetőség is fennáll. 

- Soha nem voltunk még olyan helyzetben, amelyben egy nukleáris fegyverekkel felszerelt ország ilyen helyzetben lett volna – elmélkedett Hardy. – Amennyiben a vezetés annyira megrogyna, egy ilyen „utolsó lehetőség”-helyzet is elképzelhető.

Amennyiben a Phenjani rendszer elbukna a háborúban, annak pozitív hatásai jelentősek lennének. Dél-Korea szárazföldi kapcsolatba kerülne az eurázsiai kontinenssel, egy stratégiai casus belli megszűnne, Észak-Koreát újra lehetne építeni és lakosságát be lehetne integrálni a világgazdaságba, valamint Északkelet-Ázsia továbbléphetne a regionális integráció útján. 

De a modern fegyverek pusztító képességének és mindkét Korea jelentős népességének ismeretében a szakértők azért imádkoznak, hogy a „második koreai háború” sose történjen meg. 

- A rövid távú veszteségek semmi korábbihoz sem lennének hasonlíthatóak, százezrek pusztulnának el napok, milliók hetek alatt – mondta Pinkston. – Az iraki, afganisztáni és szíriai harcok eltörpülnének ehhez képest.

http://edition.cnn.com/2013/03/27/world/asia/south-north-korea-war-scenario/?iref=obinsite

 

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr705176501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 08:47:45

Lehet, hogy a maja naptár értelmezésében tévedtek egy évet a világvége várók? :)

Valahogy nem tudom komolyan venni, hogy a pofázáson túl valóban tennének is valamit az északiak. Az amcsikból viszont kinézek bármit. :(

hot-spot (törölt) 2013.03.28. 08:51:42

Csak szólok a bloggereknek,hogy ahol nem lehet kommentezni,azt el sem olvasom és csöcspénisz!

hot-spot (törölt) 2013.03.28. 08:52:43

@proxy user:
Szerintem már az egész világnak tele van a hócipője É-Koreával.
Úgyhogy jó lenne ha kilőnék végre a kimdzsoingot a faszba.D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.28. 09:06:19

nem csak ázsiai, de az egész világ rémálma lehet ez. :S

Remélem, csak lehet és nem lesz az.

hot-spot (törölt) 2013.03.28. 09:15:58

@doggfather: Majd kilövik a dzsogingost mint binládent és ámen.
Dél-Koreának jó nagy piac lehetne az északi rész.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 09:17:41

@hot-spot: csak Bin Laden kis csapatának nem volt igazán hatásos biológiai és atomfegyvere. A koreaiaknak meg vélhetőleg van mindkettő.

hot-spot (törölt) 2013.03.28. 09:23:17

@proxy user: Na és.
Úgy kell kilőni,hogy a saját arcába hulljon a biofegyvere.
Az amcsik majd megoldják,fogadjunk?:)

Netuddki. 2013.03.28. 09:29:13

Sajnos túl sokáig hagyták az ütődött Kim (mellesleg ott ki nem Kim?) családot uralkodni. Biztos, hogy az ország 1/3-a a halál faxára kívánja őket, a másik 2/3 meg ideológiailag elkötelezett lehet. Elég csak a sok fidesztrollra gondolni itt. Pedig Magyarország egy nyitott, európai ország kellene, hogy legyen, vagy mi a szösz.
Az ideológiai elkötelezettség alatt pedig azt értem amikor észérvekkel nem lehet az illetőre hatni. Ezek az emberek sajnos menthetetlenek. Ha valóban lesz olyan ostoba a nagyvezér, hogy háborút indít akkor qrva sokan fognak elhunyni mindkét oldalon. Az pedig nem kérdés, hogy erre minden eshetőség megvan. Csak meg kell nézni a róla készült képeket. De azt is el tudom képzelni, hogy gyakorlatilag egy báb és a tábornokok irányítanak...

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 09:30:16

@hot-spot: mást ne mondjak, pestis - amit a poszt is említett.
Szerinted ha elszabadul, mennyi idő és hány áldozat, mire megállítják? Számold hozzá, hogy nem csak emberről-emberre terjed, széthordhatják a rágcsálók is, amiből gyanítom, van bőven mindkét Koreában.

hot-spot (törölt) 2013.03.28. 09:32:21

@proxy user: Az elszabadulhat É-Korea nélkül is bármikor bárhol.
Szóval szar kifogás.
A dagadt képű dzsogingost ki kell lőni a retekbe.
Ami É-Koreában megy,az már teljességgel tarthatatlan.
Hullákat esznek baszki!
Bár ha belegondolok,nálunk sem sokkal rózsásabb a helyzet,csak itt kutyákat zabálnak ahogy hallottam.

Netuddki. 2013.03.28. 09:32:30

@hot-spot: Mondjuk a kísérleti telepen "baleset" történik? "Véletlenül" felrobban egy atombomba? Mégsem mondhatják, hogy nem volt nekik amikor azt mondták, hogy van.

Sajna a nagy helyzet, hogy Kína miatt nem léphetnek ÉK előtt. De ezt a blog is kifejtette...

Netuddki. 2013.03.28. 09:34:20

@proxy user: Be kell őket oltani az összes szóba jöhető kórokozó ellen. Legalább a gyógyszeripar is fellendül. Pénze DK-nak meg mint a pelyva...

hot-spot (törölt) 2013.03.28. 09:35:36

@kovi1970: Majd megveszik a kínai igent és ámen.

Netuddki. 2013.03.28. 09:38:41

@hot-spot: Akkor aztán meglenne sz oka ÉK-nak a támadásra. Lehet a kiskim egész nap csak a tévésztáros sunákat farkalja és mások hozzák a döntéseket helyette. Az ilyen személyi kultuszok rohadtul nem egy emberre épülnek. Még akkor sem ha az illető "erős személyiség" és elhiteti a környezete vele ő az alafahím...

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 09:39:31

@hot-spot: orvos látott már?
@kovi1970: kiket? Arról nem beszélve, hogy ha holnap rájön valamelyikre, hogy most háborúzni akar, akkor már kicsit megkésett ötlet az oltás. Nem vagyok sem orvos, sem biológus, fogalmam sincs, hányféle kórokozó jöhet szóba, van-e ellenük védőoltás, ha van, kb. mennyi idő után alakul ki a védettség stb.
Nem olyan egyszerű az élet.

hot-spot (törölt) 2013.03.28. 09:40:25

@kovi1970: Délnek is meg van az oka a támadásra,sőt,az egész kurva világot fenyegeti ez a puhatestű dagadék.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 09:40:37

@kovi1970: valamiért úgy érzem, tényleg jó a viktoros hasonlat. Kim Jong Viktor. Hm. :)
Kim Nekem Viktor? :))

Netuddki. 2013.03.28. 09:45:37

@hot-spot: A helyzet sajnos az, hogy mára a kínaiak vannak olyan helyzetben, hogy más országokat "megvehessenek". Azt meg nem tudhatod, hogy milyen világuralmi törekvések vannak a kínai piramis csúcsán lévők fejében. Ahogy a "nyugati világ" kezelte ezt a kínai "problémát", a saját állampolgárait árusította ki a kínaiaknak. A következő háborút nem fegyverekkel fogják vívni. Majd a kínaiak is eljátsszák a lovas zacskó földes trükköt a nyugattal. Azt gondoltam az orbán hallott erről a régi történetről amikor 250ezer euróért elkezdte árulni az állampolgárságot...

Netuddki. 2013.03.28. 09:48:54

@proxy user: Kiket? Mindenkit. De lehet, hogy erre már eleve gondoltak a reális fenyegetés hatására. Mindenesetre nyugaton már pl. a himlő ellen állítólag nem is oltanak mivel sikerült teljesen(?) kipusztítani és csak laboratóriumban van meg...

Netuddki. 2013.03.28. 09:56:13

@hot-spot: Ha Kínát (és talán a ruszkikat) nem éreznék a hátuk mögött akkor nem lenne ekkora pofájuk. Sőt! Lehet már régen megoldották volna az ÉK-i kérdést. De mi van, ha pont Kínából mozgatják a szálakat? 23 év nem volt elég, hogy az ÉK-iak megoldják saját maguk a problémájukat. Persze, hogy van egy "nagyhatalom" amelyik nyíltan vagy titokban támogatja őket. Aztán ha a csillagok állása úgy kívánja fel is használja őket a saját céljai érdekében.
Na, ez meg az orbán dumája. Lehet, hogy pont az orbánt irányítják külföldről? Morbid az ötlet? Keleti nyitás? Hoppácska! Itt bármi lehetséges, csak pénz kell hozzá, azt meg tudjuk hol van...

Zka77 2013.03.28. 09:59:37

@hot-spot: piac? milyen piac? ÉK nagyrésze szegényebb, mint a leghitványabb afrikai államok. Iszonyú pénzébe fog kerülni ÉK gazdaságba integrálása valakinek. Sanszosan DKnak.

hot-spot (törölt) 2013.03.28. 10:00:16

@kovi1970: Valami kínai érdekek vannak az északi részen állítólag.
Gondolom a nyersanyag és a ki ér oda előbb,majd eldönti mi lesz.

Netuddki. 2013.03.28. 10:13:14

@hot-spot: Ez már régen nem a nyersanyagról szól. Félreértettél. Egyszerűen van egy olyan ország amely attól függően mit tesz, destabilizálhatja a Földön a politikai, gazdasági és egyéb helyzetet. A nagy kérdés ez kinek az érdeke? Ha teljesen Kína érdekei ellen lenne akkor a kínai vezetés úgy nyomná le a kiskimet mint a bélyeget. Remélem nem valami készül, mert akkor jól megszívja itt mindenki. Mármint a Föld összes országában...

pizzaboy 2013.03.28. 10:20:07

@kovi1970: nem lehetne egy tisztán külpolitikai posztnál kihagyni végre a magyar belpolitikát? Faszom kivan, hogy állandóan valahol fideszezni, meg orbánozni kell, egy olyan helyen is aminek ahhoz semmi köze. Azért kattintok ilyen cikkekre, hogy végre ne ezeket kelljen olvasnom.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.28. 10:24:28

Érdekes, hogy ezek az aljas. mocskos, piszok, gátlástalan libsibolsik itt is a magyar belpollal foglalkoznak.
Nekik mindenről az jut ”eszükbe” (ha lenne eszük ezeknek a rohadékoknak).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 10:25:46

Kim szerintem így akar rendszert váltani. A gyerek Svájcban nőtt fel, utálja a lelke mélyén a marxizmust.

Dél-Korea viszont nem akarja vállalni Korea egyesülését a magas költségek miatt. Így Észak háborút indít, amire Dél kénytelen lesz legyőzni Északot.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.03.28. 10:28:40

Ez az ország Kína veszett kutyája, amit egyelőre rövid pórázon tartanak. Kína nélkül már rég sehol nem lennének.

Nekem az nem világos, hogy Kínának miért érdeke egy ilyen destabilizáló tényező fenntartása. Nekik is elvileg az a jó, ha szépen megy a business, küldik szanaszét a csillió konténer árut a világba.

Valószínűleg náluk (Kínában) is van egy keményvonalas gárda, akik katonai fenyegetésekben gondolkodnak.

Szóval tulajdonképpen Kína belügyének tűnik a probléma forrása.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 10:29:00

@Kara kán: bemutatkoztál? Üdvözöllek! Proxy user! :)

_Epikurosz_ 2013.03.28. 10:48:02

Nem hadtestet, hanem nagy adag kaját kell küldeni Észak-Korea partjaihoz. A hadsereg 5 perc alatt átáll. Viszont Kína jön, és "megvédi" Észak-Koreát. Ahogyan Afganisztánban is ők támogatják a tálibokat. Gyepüelve 2. + USA szalámizása...

shushu2 2013.03.28. 11:21:52

Szerintem a hadsereg nagy része dezertálna az első pillanatban, amint lehet. Kína támogató magatartása sem egyértelmű, sőt, más szakértők szerint a halál f*szára kívánja már kína a renitens északiakat.

Netuddki. 2013.03.28. 11:25:06

@proxy user: Haggyad! Agyatlan fidesztroll. Még itt is báncsák a zorbánt. Hallatlan!

Netuddki. 2013.03.28. 11:27:45

@proxy user: Mellesleg nem mi tehetünk róla, ha a kimről a zorbán jut rögtön eszünkbe. Ahhoz már hülyék, hogy elgondolkozzanak miért is van ez így. Mindenesetre én személy szerint nem haragszom rájuk, ezt teszi velük a propaganda és valami saját maguknak bemesélt érdek. Maximum röhögni tudnék rajtuk, csak mindez sajnos qrvára nem vicces ami itt folyik...

Netuddki. 2013.03.28. 11:28:46

@pizzaboy: Már hogyne lenne köze. Minden mindennel összefügg. Csak a diktátorok szeretnék a zemberek ne gondolkozzanak el a dolgokon...

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 11:30:28

@shushu2: ebben nem lennék biztos. Van egy olyanom, hogy még mi sem léptünk volna le a Néphadseregből, pedig közel sem tartottak minket olyan szoros pórázon, ahogy a koreaiakat.
Azt hiszem, sokan hisznek benne, hogy úgy jó, ahogy náluk van (és lehet, hogy van is benne némi igazság), sokan meg féltik a családjukat.

Netuddki. 2013.03.28. 11:31:24

@_Epikurosz_: Ha a másik oldalnak nem lenne aki fegyvert szállít akkor hamar vége lenne a háborúknak. Egyrészt bevétel a fegyverszállítóknak is és tesztelni lehet a legújabb fejlesztéseket is. Nem eccerű a világ, sajna...

Netuddki. 2013.03.28. 11:36:48

@proxy user: Annak idején, gyerekként engem is meg tudtak vezetni a zideológiával. Elég hamar kinőttem belőle, de sokan vannak akik nem.
Soha nem értettem miért nem tudják egyesek a helyén kezelni a dolgokat? Mi az én érdekem? A választott vezetőink a mi érdekünkben cselekszenek? Amit tesznek az erkölcsileg, gazdaságilag és még sok más téren előbbre viszi az országunkat? Ha én lennék a helyükben hogyan oldanám meg a dolgokat?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.03.28. 11:43:30

@kovi1970: Az atomfegyerek konstrukciós sajátossága, hogy véletlen elműködés gyak. lehetelen. Olyan iszonyatos erőfeszítéseket kell tenni, hogy működjön a cucc - még az egyszerű ágyús uránium hasadóanyagos bombánál is - hogy ezek hiányában nem lesz szabályozatlan láncreakció.

A Pu hasadóanyagot használó implózius robbanófejek esetén még komolyabb problémák vannak. Több baleset volt már a történelem során Pu alapú bombával, soha nem történt láncreakció. Az implóziús töltet robbanóanyaga nemegyszer elműködött, de mivel nem tervezetten működött és a fegyver más elemei értelemszerűen nem voltak bekacsolva "csak" annyi történt, hogy a robbanás a hasadóanyag egy részét szétszórta.

(Nem vagyok benne biztos, de az implóziós konstrukcióban nincs is meg normál állapotban a kritkus tömeg, csak az implózi hozza létra, mert a kritikus tömeg függ a sűrűségtől is, amit az implózi rövid időre, de megnövel.)

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 11:43:42

@kovi1970: sokan vannak, akik úgy gondolják, a közösség előbbre való, mint az egyéni érdek. Ők meg téged nem értenek. Hogy mi viszi előbbre az országot, azt nagyon kevesen tudják. Sajnos. Én valahol a kettő közt vagyok... :)

Sam the Ace 2013.03.28. 11:54:31

@Fue: É-Korea-ra Kína szerintem ütközőállamként tekint. Afganisztánban is ezért háborúztak a britek, a szovjetek és most az usákok. Egyszerűen át kell rajta meneteleni és el kell foglani ahhoz, hogy valaki rakétarendszert és katonákat telepíthessen Kína seggébe. Ebben a helyzetben ez már problémásabb. A japcsik felől csak a koreai félszigeten és az oroszokon keresztül vezethető szárazföldi támadás Kína ellen.. Egyébiránt a Kim család likvidálása sem biztos, hogy gyökeresen változtatná meg a helyzetet egyrészt, másrészt meg ez ott nem olyan egyszerű történet, mint a szövetséges Pakisztánban kiiktatni egy ház tízenvalahány lakóját. Tehát Bin Ladent felkutatni nehéz volt, de megölni nem annyira, Kimnél viszont pont fordítva lehet ez. Abból a 60 ezres különleges alakulatból szerintem nem kevesen védik őt egy esetleges támadás ellen. Meg amúgy is.. Hogy lehet egyáltalán bejutni abba az országba? :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.03.28. 11:54:37

Az blogbejegyzés meg sajon több helyen a szokásos tévedéseket tartalmazza.

Igen, a ÉK haderő jelentős számú tüzérségi és rakétás tüzérségi egységgel rendelkezik, azonban az egy téveszme, hogy ezek nagy része eléri Szöult. Persze más lakott területeket igen és talán Szöul külvárosát is, de általánosítava azt, hoy Szöult, az nem igaz. A hagyományos tüzérség lőtávolsága jó, a 30-35 km, de már itt is igen nagy szórással dolgozik. Efelett már rakétapóthajtású gránátokkal lehet csak operálni...

Itt van egy szösszenet és némi elmélkedés.

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?162240-Bluffer-s-Guide-North-Korea-strikes!-(2009)

35 km feletti alig van valami. Gebasz esetén sanszosan ezek lennének kiemelt célpontok. Azon felül katonai haszna 0 civileket gyilkolni válogatás nélkül, ezért ha a barom Kim még ezt meg is lépi, az két dolgot jelent.

1. Pazarolja a katonai erőforrást nem katonai célok eléréséért.

2. Úgy felbőszít mindenki, hogy az ÉK vezetést a háború a tökénél fogva, kibelezve lógatják fel az első fára. Sanszosan nem lesz olyan ország, aki menedéket adna nekik, mint ahogy volt ez egyes diktátorokkal megtörtént.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.03.28. 12:01:56

Upsz... --->

2. Úgy felbőszít mindenkit, hogy az ÉK vezetést a háború után a tökénél fogva, kibelezve lógatják fel az első fára. Sanszosan nem lesz olyan ország, aki menedéket adna nekik, mint ahogy volt ez egyes diktátorokkal megtörtént.

2013.03.28. 12:16:20

Engem érdekel a téma, de tájékozatlan vagyok. A legjobban az érdekel, hogy É-Korea egyáltalán mit akar? Miről akar tárgyalni? Milyen követelésük van? Mert ahogy látom, ez egy bezárkózott ország, amit közvetlenül senki nem fenyeget, csak az izmozás megy minden oldalról. Mi a céljuk a z é-koreaiaknak, tudja ezt valaki?

okossan 2013.03.28. 12:47:38

A kedves vezető vajon az áramot is vezeti?

Martian (törölt) 2013.03.28. 12:54:21

@Sam the Ace: a jenkik egyezkedhetnének a kínaiakkal, hogy puccsolják meg Kim elvtársat, építsenek fel egy a kínaiéhoz hasonló, gazdaságilag nyitott rendszert, politikai függetlenség mellett, de kínai gazdasági befolyást engedve. Ezzel a végén senki sem járna rosszul...

Atrox 2013.03.28. 12:54:43

Egy valamit a poszt és a posztolók is elfelejtenek, pedig talán nem is olyan kis dolog. Ez a két ország valójában egy nép, sokan szeretnék az egyesülést (persze főleg délen, de északon is), rengeteg család él szétszakítva benne, fele északon, fele délen. A korei emberekre (nem a politikusokra, hanem az átlag lakosra) szerintem nem lehet úgy tekinteni, mint ahogy például a 2. vh-ban a németekre és az oroszokra. Nem hinném, hogy zsigeri gyűlölet lenne egy dél és egy észak korai között, ahogy egy volt NDK-s és NSZK-s polgár között sem volt (tekintsünk el a pár % agymosottól). Itt hosszú távon szerintem csak az egyesülés jöhet szóba, amit persze lehet, hogy egy fegyveres összecsapás fog megelőzni, de ennél sokkal jobb lenne egy hosszabb, reformmal elkezdett átmenet. Szóval a hrcból mindenképpen a 2 korea jönne ki a legrosszabbul. Kérdés, hogy az USA, Kína és az északi rezsim merre tereli a dolgokat...

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 13:38:48

news.yahoo.com/us-sends-nuclear-capable-b-2-bombers-skorea-112309292.html
Nem tetszik ez nekem.
Biztosan csak paranoid képzelgés, de úgy érzem, az amcsi fegyvergyártók megint állami támogatásra szorulnak.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2013.03.28. 14:40:10

@proxy user: Én is így értelmezem az eseményeket: az imperialista USA agresszióval fenyegeti a békés, szabadságszerető észak-koreai népet.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 15:21:42

@Zigomer Trubahin: szeretem, amikor így félremagyarázzák a szavaimat. Komolyan. :)
De ugye Bin Ladenéknek is volt atomfegyverük! (napersze)

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.28. 23:36:58

Na most egy pillanatra képzeljük bele magunkat ennek a Kim kölöknek a helyzetébe.

Egy huszonéves kölök, svájci, nyugati iskolázottsággal körülötte egy rakás begyepesedett idióta komcsi tábornok,akik alíg várják évtizedek óta, hogy előrébb kerüljenek.
Meghal az öreg Kim,aki korbáccsal, terrorszervezettel tartotta egyben és uralma alatt a bandát. Megjelenik ez a kölök, aki indításnak lazít a merev kommunista öltözködési szabályokon, valami menő helyi popsztárt csíp fel, vidámparkban bohóckodik Disney figurákkal, internetezik,fiatalos, úgy is mondhatnám,hogy a környezetéhez képest LIBERÁLIS, TEHÁT GYANUS ÉS SZOKATLAN a vén gecihuszárok szemében. Az öreg komcsik baromira tiztában lehetnek vele, hogy a Kimek diktatúrája csak terrorral, elnyomással tartható fenn, és rettegnek, hogy ez a kis trónörökös ugyanazt teszi a birodalmacskájukkal,mint a Gorbacsov a Szovjetúnióval. Az észak-koreai nómenklatúra egy rendszerváltás esetén megy a kukába, jó eséllyel töb százan, több ezren a vezetők közül börtönbe. Na ná hogy fosnak és meg akarják puccsolni a kis Kimet, hogy a helyére egy olyan faszt állítsanak, aki nem változtat semmin, nem bolygatja meg a kialakult társadalmi viszonyokat. Az egyik dél-koreai hírforrás szerint tavaly ősszel fegyveres puccsot és merényletet kíséreltek meg ellene.

Azóta tért vissza ő is az apja bevált keménykedő vonalához. Tulajdonképpen csak annyit tesz, hogy megpróbálja megőrízni a falkavezér szerepét a komcsi górék között, ezért kurva keménynek mutatja magát, a legnacionalistábbnak, a legkeményebb USA ellenesnek. Ugyanezt látni nálunk a Jobbikban és szélsőjobboldalon. Ott is azért ugatnak a fogatlan kutyák, hogy ők a legnagyobb magyarok, a legnemzetibbek,a legkeményebbek, hogy nehogy széttépje őket a falka.

Tehát szerintem NINCS SEMMILYEN HÁBORÚS VESZÉLY, CSAK BELSŐ HATALMI HARCOK FESZEGETIK AZ ÉSZAK-KOREAI RENDSZERT!

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.29. 00:04:02

@Sam the Ace:
"Meg amúgy is.. Hogy lehet egyáltalán bejutni abba az országba? :D"

Turista úton!
Tőlünk is indul oda csoport, az áprilisi útra még befizethetsz :O)))

www.agra.hu/utazas/eszak-korea-nagykorut

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.29. 11:25:07

@Zigomer Trubahin:
proxy user-rel ne foglalkozz, ő a tipikus libsibolsi, aki a Néphadsereg katonájaként ma is harcol a magyarság és a demokrácia ellen.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.29. 11:27:07

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Kérdés, hogy kinek ér meg a semmi 500 ezer forintot.
Akkor már ingyen lehet Youtube-videókat nézni.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.29. 12:55:33

@Kara kán:

Nem mondanám, hogy semmi. Igen csak egzotikus uticél.
Járnak oda magyarok is, tessék egy magyar turista beszámolója:

Észak-Koreában jártam
Észak-Koreában jártam, és csak 5 nappal azelőtt hagytam el az országot, mielőtt végrehajtották a hírhedt atomrobbantás kísérletet, néhány rakétaindítással fűszerezve. Pedig enélkül is eseménydús volt az út.
faluvegi.blogspot.co.at/2009/05/eszak-koreaban-jartam.html

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.29. 13:18:09

@Kara kán:

Különben nektek, elvakult és beszűkült tudatú, egyOrbánhitű Fideszeseknek tetszene az ottani világ.

A személyi kultusz ismerős lenne, a Dzsucse, az önerőre való támaszkodás is közel áll a Fidesz ideológiához. A katonás rend is bejönne nektek, és a Munkaállam, no meg a nulla bűnözés is baromira tetszene.
A kiváltságaitok is ismerős lenne az ottani nómenklatúra kiváltságaihoz hasonlítva.
A gyűlések, Békemenetek, ökölrázások az USA és az imperialisták ellen is tetszene. A sportkultusz, a parancsuralmi rendszer is bejönne.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.29. 13:30:28

@Anyád, a szúnyogok!!!:
Aha, értem!
Most már tudom, hogy honnan fúj a szél nálad.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.29. 16:01:31

@Kara kán:

Ez nem szél, hanem ismerem a sztálinista hitvallásod :O)))

Olvasgasd csak azt utibeszámolót, tetszeni fog!

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.29. 16:57:29

Na, Indexéknél is rájöttek már, hogy ez a műsor belső használatra készül.
Ugyan ki tenné ki a haditerveit az ablakba?

"Kim Dzsongun az USA elleni rakétacsapás haditerve előtt fényképezkedett"
index.hu/kulfold/2013/03/29/kim_dzsongun_az_usa_elleni_raketacsapas_haditerve_elott_fenykepezkedett/

A taknyosorrú Kim kölöknek nincs semmi tekintélye a hadsereg előtt, nem tekintik falkavezérnek, ezért játszik keményfiút az USA és a világ felé.
Csattogtatja a nem létező agyarait, nacionalizmussal, hazafiassággal hergeli a tömeget, nehogy széttépje a falka.

Ugyanezt látjuk a magyar politikában is :O)))

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.29. 17:26:19

@Anyád, a szúnyogok!!!:
És azt is el tudom képzelni, hogy a telefosott gatyájú Kim gyerek összejátszik a Pentagon héjáival.
Egy háborús helyzet nekik is jól jön, hogy meg tudják pumpolni az USA szenátusát pár milliárd dollárocskával.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.29. 18:19:41

@Anyád, a szúnyogok!!!:
Na, látod, ez már valami.
Amit itt produkálsz, azzal még egy pszichiátriai tankönyv íróját is meg tudod lepni.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.29. 21:42:32

@Kara kán:

Retardkám, az USAkoknál is megszorítás van, de a nemzetre, hazára, háborúsveszélyre hivatkozva ott is meg lehet pumpolni a szenátust.

Ugyan ki meri vállalni annak az ódiumát, hogy hazaárulással, hazafiatlansággal bélyegezzék meg?

Ugyanezzel él a Kim kölök is.
Annyi különbséggel, hogy aki nem vonyit vele egy nyájban, azt elviheti a helyi államvédelem.

Úgyhogy a Pentagon beli héják és a telefosott gatyájú Kim kölök tulajdonképpen szövetségesek.

Tegyük fel, hogy valóban van Észak Koreának 4-5 üzemképes nagyhatótávolságú rakétája és kilövi az USAra. Az USA légelhárítása többezer Szovjet rakéta egyszerre való kilövésének elhárítására van kialakítva, tehát bőven leszedik ezt a 4-5 fapados rakettát, ha szét nem esnek menet közben.

Dél Koreát, Japánt, Kínát és az orosz távol keleti városokat tudja megzsarolni,de azokat se komolyan. Ugyan hova tudna menekülni a világban az északi nómenklatúra, ha bevetné az atomfegyvert?
Sehova.

Ez csak műsor belföldre, pont ugyanolyan, amiket a fogatlan kutya Orbán ugat nektek amikor szabadságharccal és hasonlókkal etet.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.03.29. 21:59:23

Nesze Karak, a két ellenség K vonalon egymással kedélyesen csevegett és osztozkodott Bosznián, miközben a frontokon halomra gyilkolták egymást az általuk felheccelt emberek!

"Meg lehetett volna előzni a délszláv háborút?

2013. március 29. 15:31 MTI

Franjo Tudjman horvát és Slobodan Milosevic szerb államfő a délszláv háború idején közvetlen telefonkapcsolatban állt egymással - jelentette ki Stjepan Mesic, Horvátország Tudjman halála után hivatalba lépett elnöke a Jugoszlávia széthullásáról írt könyvének moszkvai bemutatóján a Vecernji List horvát napilap pénteki kiadása szerint.

"Így van ez a háborúban. Akik tervezik, azok együttműködnek, akik meg az egészről semmit sem tudnak, azok az életüket adják."
www.mult-kor.hu/20130329_meg_lehetett_volna_elozni_a_delszlav_haborut

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.04.01. 18:42:21

Mondom én, hogy belső hatalmi harc megy ott, ezt hivatott elhomályosítani a külvilág felé folyó ökölrázás, harci csaholás!

index.hu/kulfold/2013/04/01/felmentettek_az_eszak-koreai_miniszterelnokot/
süti beállítások módosítása