HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2021.09.10. 09:32 (F)ordító

Rich Lowry: Amikor egy nyugati társadalom megbolondul

Címkék: Ausztrália COVID

Ausztrália COVID-ra adott válasza figyelmeztető jel arra, milyen könnyen enyészhetnek el az alapvető szabadságjogok még egy szilárd demokráciában is. 

Jeremy Bentham, egy XVIII. századi angol filozófus állt elő a panoptikum ötletével, amely egy olyan börtön, ahol az összes elítéltet egyetlen őr képes szemmel tartani. 

De azt még – az örökös megfigyelésről szőtt kreatív elképzelései ellenére – maga Bentham sem tudta volna elképzelni, hogy milyen lesz napjaink ausztrál társadalma. 

Ausztrália, amely eddig a szabad világ megbecsült tagja volt, mára a közegészségügy nevében gyakorolt bürokratikus elnyomás bizarr és zavaros poklává vált. 

Az ausztrál COVID-karantén-mánia annyira lehengerlő, hogy attól még Anthony Fauci [Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója, aki a szigorú korlátozások híve – a ford. megj.] is elsápadna. 

A világjárvány kezdetén Ausztrália úgy döntött, a COVID-ot karanténnal és utazási korlátozásokkal győzi le, amellyel – tekintettel arra, hogy az ország gyakorlatilag egy sziget – jelentős sikereket ért el. A G20-as országok közül itt haladta meg legkésőbb a halálos esetek száma az ezret. 

De ezzel egy olyan irreális elvárást alapoztak meg, miszerint Ausztráliának „COVID-mentesnek” kell lennie az egész járvány ideje alatt, amelynek érdekében célzott szigorításokat és megfigyelést („áramkör megszakítókat”) alkalmaztak. 

A járvány elhúzódásával a fenti módszer teljesen tarthatatlanná vált és erőszakot tett egy angol nyelvű nagy nemzet szabadságán és józan ítélőképességén. 

A karanténok mély sebet ejtettek egy fejlett nyugati demokrácia törvényein és szokásain, a tagállami parlamentek felfüggesztésétől egészen a COVID-szabályok elleni tüntetések katonai erővel történő megakadályozásáig. 

A delta-variáns terjedése során az ausztrálok több mint felét karanténba helyezték, gyakran egészen elenyésző esetszámú fertőzések miatt. 

Az ausztrál hatóságok nem szórakoznak. Az állami vezetőknek óriási hatalmuk van, és azt használják is. A victoriai Melbourne-ben kijárási tilalom van érvényben és az emberek még az otthonaikat sem hagyhatják el. A szabályszegést komoly bírsággal sújtják. 

A karantén szellemiségét tökéletesen bemutatta pár hónappal ezelőtt az új-dél-walesi tisztifőorvos, aki arra figyelmeztetett, hogy „miközben az ember természete alapján szeret beszélgetni és barátkozni másokkal, napjainkban ezt sajnos nem tehetjük meg.” 

Hát, igen, a fecsegés veszélyezteti a közegészségügyet. 

Az ausztrál sajtó is a közegészségügyi bürokrácia kinyújtott karjává vált, amikor olyan mesterkélt és hisztérikus riportokat közölt a karanténszabályok megsértőiről, amelyek egy jövőben játszódó disztópiában is megállták volna a helyüket. 

Dél-Ausztráliában egy mobilapplikációt fejlesztettek ki a házi karatén betartatása érdekében. A hírekben megmagyarázták, hogy „az alkalmazás véletlenszerűen fel fogja szólítani a felhasználókat, hogy 15 percen belül igazolják tartózkodási helyüket.” Ha nem teszik, az egészségügyi hatóság értesíti a rendőrséget és járőrt küldenek a lehetséges jogsértés kivizsgálására. 

A korlátlan utazás egy szabad társadalom védjegye, de az ausztrálok szinte el se hagyhatják az országot. A szövetségi államok közötti utazást is korlátozzák, amely miatt a tagállamokból egy önkényes tákolmány jött létre, miközben a máshol előforduló COVID-esetektől próbálják elszigetelni magukat. 

Több tízezer ausztrál rekedt a határokon kívül, akik nem térhetnek haza a hazatérők havi létszámának korlátozása miatt.

Az összes gazdasági és társadalmi korlátozás sem volt képes megállítani a delta-variánst, amely legyűrte a kormányzatot. 

– Így nem lehet élni ebben az országban – ismerte el végül a minap Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a nyilvánvalót. 

Ausztrália kezdetben elügyetlenkedte az oltási programot, pedig eleve erre kellett volna összpontosítani. De most az ország abban reménykedik, hogy a lakosság 80 százalékának beoltása után kijutnak végre a saját maguknak összetákolt karantén-ketrecből.

A COVID súlyos betegség, és egyetlen ország sem tett mindent helyesen. Ausztrália bizonyította, hogy meggondolatlanság és tévedés egy fejlett liberális társadalmat megfosztani az alapértékeitől abban a reményben, hogy azzal legyőzhető a vírust. 

Ausztráliában nem lesz diktatúra, de ez az időszak a nemzet életében figyelmeztető jel arra, milyen könnyen enyészhetnek el az alapvető szabadságjogok még egy szilárd demokráciában is. 

https://www.nationalreview.com/2021/09/when-a-western-society-goes-insane/#slide-1

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr7716685048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása