HTML

Azt írja a...

Úgy látom, hogy itt, a periférián menthetetlenül belesüppedünk a saját kis közéleti mocsarunkba, miközben a világ ténylegesen fontos és - ha tetszik, ha nem - ránk is hatással bíró eseményeiről nem, vagy alig szerzünk tudomást. Ezen szeretnék kicsit segíteni és közzétenni néhány, általam fontosnak vagy érdekesnek tartott, az angolszász sajtóban megjelenő véleménycikk fordítását. A bejegyzések tehát nem feltétlenül tükrözik az én saját értékítéletemet, de azokat elolvasásra és meggondolásra érdemesnek tartom.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Külföldi véleményformálók véleménye

2012.12.19. 15:57 (F)ordító

Alex Spillus – Az USA szerint Nagy-Britannia gyengébb lenne az EU-n kívül

Alex Spillus a The Daily Telegraph vezető brit konzervatív újság diplomáciai tudósítója, külügyi újságíró. Ebben a cikkében arról ír, hogy Nagy-Britanniát gyakorlatilag kizárólag az USA – jól felfogott önös érdekből kinyilvánított – ellenkezése tartja jelenleg az EU-ban, noha annak vezető politikusainak szándékai és tettei ezzel ellentétesek. Erről sem sokat hallani itthon.

Alex Spillus – Az USA szerint Nagy-Britannia gyengébb lenne az EU-n kívül

A Fehér Ház figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy világhatalmi helyzete jelentősen gyengülne, amennyiben kilépne az Európai Unióból.

Az Egyesült Államok diplomatáinak jelentései alapján az Obama-kormányzat aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Nagy-Britannia láthatóan elindult az EU kijárata felé. Washington határozott véleménye, hogy legerősebb európai partnerének távozása egyben az USA befolyását is csökkentené a kontinensen, tekintettel arra, hogy Nagy-Britannia gyakran osztja az amerikai nézeteket.

Egy Nagy-Britannia nélküli EU gyengébb lenne a szabad kereskedelmi kapcsolatokat tekintve és kevésbé megbízhatónak tűnne védelmi- és külpolitikai kérdésekben.

Amint David Cameron (Nagy-Britannia miniszterelnöke – a ford. megjegyzése) kimondta, hogy „elképzelhető” az EU-n kívüli Nagy-Britannia, az amerikai rábeszélés új csúcsokat ért el.

A UKIP (az euroszkeptikus Egyesült Királyság Függetlenségi Párt – a ford. megjegyzése) népszerűségének és az Európa-ellenes érzelmek növekedésének hatására a kérdést Barack Obama elnök a keddi videokonferencián vetette fel a brit miniszterelnöknek. A héten a kérdés felmerült kétoldalú, hivatalos megbeszélések során is.

- Fontosnak tartjuk nagyon világosan kifejezni, hogy egy erős Egyesült Királyság egy erős Európában az USA nemzeti érdeke – mondta egy vezető amerikai kormányzati tisztviselő. – Elismerjük a nemzetállamokat, de az EU-t egyfajta erősokszorosítónak tartjuk.

A Fehér Házat meghökkentette, hogy néhány Euro-szkeptikus szerint az úgynevezett különleges viszony (az USA és Nagy-Britannia közötti történelmi viszony – a ford. megjegyzése) felerősödne a brit kilépést követően, mivel az USA-ban úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia sokkal hatékonyabb lenne az európai klub teljes jogú tagjaként.

Elismerik ugyanakkor, hogy néhány állam, mint pl. Nagy-Britannia, többet jelent számukra, mint más EU-tagállam, eloszlatandó azt a véleményt, hogy Washington pusztán csak egyetlen európai telefonszámra vágyik, amellyel a saját helyzetét könnyítené meg.

Nagy-Britannia szabadkereskedelmi filozófiájára úgy tekintenek, mint amely alapvetően megakadályozza az Unió protekcionizmus irányába való elmozdulását, miközben a második világháború óta az egymást követő brit kormányok külpolitikai kérdésekben, gyakran az USA véleményét osztva, sokkal önjáróbbak voltak, mint a többi nagy európai állam.

- Tudjuk, hogy Európa az Egyesült Királyság nélkül egy gyengébb Európa lenne – mondta egy fehér házi forrás. – Egyre több kérdés merül fel ezzel kapcsolatosan, különösen az USA-ból és Kínából. Az emberek tudni akarják, hogy mindez mit jelenthet.

- De jelen pillanatban azon vagyunk, hogy Európa jobban működjön. A szabad kereskedelemre, az egységes piacra összpontosítunk. Azon vagyunk, hogy az EU versenyképesebb legyen.

Miközben az eurózóna még mindig az összeomlás szélén áll és lendületet vesz a nagyobb pénzügyi és politikai unió kiépítése a kontinensen, a (brit – a ford. megjegyzése) kormány lassan oldalaz egy EU-tagságról szóló népszavazás irányába.

 A Konzervatív Párt (KP) egyre inkább egy olyan jövőt képzel el, amelyben Nagy-Britannia részvételét csökkentik az európai intézményekben és korlátozzák az egységes piaci és szabad kereskedelmi kapcsolatokat.

 Az Unióból – amelyhez 1973-ban egy konzervatív kormányzat alatt csatlakozott az ország – való kilépést támogató UKIP jelentősen megerősödött az időközi választásokon és a felmérések szerint a támogatottsága nagyobb (7-14%-os), mint a Liberális Demokrata Párté (szociáldemokrata-liberális párt – a ford. megjegyzése).

A koalíció (a KP és a LDP kormánykoalíciója – a ford. megjegyzése) jelenleg is több, a Lisszaboni Szerződésben rögzített és a szorosabb európai együttműködést szentesítő közös igazságügyi és rendészeti megállapodás, de különösen az egységes európai letartóztatási parancs felmondását fontolgatja.

Az amerikaiak aggódnak amiatt is, hogy az eurozóna visszacsúszik a recesszióba, amelyet Hillary Clinton külügyminiszter  a „megszorító gazdaságpolitika hatásának” tulajdonított.

- Arra szeretném sürgetni az európai vezetőket, hogy folytassák a munkát a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés érdekében – mondta.

A vezető amerikai tisztviselők úgy gondolják, hogy noha az azonnali összeomlás veszélye elmúlt, az eurozóna vezetői úgy oldották meg a bajokat, hogy az hosszú távon nem biztosítja a jólétet.

William Darthmouth képviselő, az Ukip külügyi szóvivője elmondta:

- Előfordult a történelemben, hogy az USA nagyon elégedett volt, amikor Nagy-Britannia független maradt a kontinenstől és reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz. Nem a mi dolgunk, hogy az USA diplomatáinak munkáját megkönnyítsük. A mi dolgunk a saját érdekeink biztosítása.

Az eredeti cikk hivatkozásokkal együtt megtalálható itt:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/9754042/Britain-will-be-weaker-without-EU-says-USA.html

All credit goes to Alex Spillus.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aztirjaa.blog.hu/api/trackback/id/tr874973355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása